Dodatečné přihlášení manželky jako spolupracující osoby

Vydáno: 2 minuty čtení

Rádi bychom využili institut spolupracující osoby u manželky OSVČ. Manžel bohužel zapomněl nahlásit manželku jako spolupracující osobu na finanční úřad od 1.1.2014. Může dodatečně takto učinit, nahlásit manželku jako spolupracující osobu zpětně od 1.1.2014? Pokud ano, jaké jsou případné sankce? Může OSVČ pak v přiznání k dani z příjmů využít § 13 ZDP ? Může to finanční úřad nějak napadnout, jednostranně odmítnout a donutit podnikatele vše dát jen do svého daňového přiznání?

Dodatečné přihlášení manželky jako spolupracující osoby
Zdeněk
Dušek
ID dotazu: 13852
odpověď:
Spolupracující osoba se zaregistruje u místně příslušného správce daně k dani z příjmů fyzických osob. V přihlášce k registraci uvede datum počátku výkonu činnosti, ze které plynou příjmy ze samostatné činnosti (spolupracující osoby). Zákonná lhůta pro registraci poplatníka je 15 dní od data zahájení vykonávání činnosti, která je zdrojem příjmů samostatné činnosti.
Pokutu za nesplnění registrační povinnosti daňového subjektu lze podle zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, uložit až za porušení povinností od data 1.1.2015, kdy ustanovení o pokutě při nesplnění registrační činnosti nabylo účinnosti.
Poplatník je rovněž povinen splnit oznamovací povinnost o zahájení výkonu samostatné činnosti u příslušné správy sociálního zabezpečení ve lhůtě do osmi dnů kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla zahájena činnost spolupracující osoby a ve lhůtě osmi dnů od zahájení činnosti spolupracující osoby u zdravotní pojišťovny. Za nesplnění oznamovací povinnosti může být pojištěnci uložena každou jednotlivou institucí pokuta až do výše 10 tis. Kč. Jako spolupracující osoba má však pojištěnec také finanční povinnosti ve věci případného placení záloh na pojistné na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění, ze kterých bude pojištěnci uplatněn příslušnou pojišťovnou úrok z prodlení.
Včasné nesplnění výše uvedených povinností nemá dopad na možnost uplatnění rozdělení příjmů a výdajů na spolupracující osobu.