Osobní automobil jako součást vypořádacího podílu

Vydáno: 3 minuty čtení
Osobní automobil jako součást vypořádacího podílu
Ing.
Antonín
Jeřábek
Společnost chce prodat v prosinci 2014 osobní vůz, jehož zůstatková cena k 31.12.2013 je 178 000 Kč. Vůz má být odepisován ještě 2 roky. Jak postupovat při zaúčtování prodeje? Zaúčtuje se 1/2 ročních odpisů roku 2014 (MD 551 / D 082), doúčtuje zůstatková cena (MD 541 / D 082), vyřazení (MD 082 / D 022), příp. úhrada kupní ceny (MD 221 / D 642)? Vůz by měl být však částí vypořádacího podílu při převodu obchodního podílu. Společník, který vůz kupuje, zároveň odchází ze společnosti. Jak postupovat při účtování, když cenu za vůz nezaplatí a chce, aby byla započtena na cenu za podíl?
odpověď:
Společnost, která prodává osobní automobil, doúčtuje účetní odpisy za měsíc listopad, příp. za měsíce leden až listopad (podle toho, jak účetní odpisy účtuje) zápisem MD 551 / D 082. Účtování 1/2 ročního odpisu se týká daňových odpisů a v účetnictví se o těchto neúčtuje. V prosinci se osobní automobil prodává a zaúčtuje se účetní zůstatková cena zápisem MD 541 / D 082 a automobil se vyřadí z účetnictví zápisem MD 082 / D 022. Výnos z prodeje se zaúčtuje na účet 641 a pohledávka za kupujícím, kterým je společník, se zaúčtuje na účet 355. Je-li kupujícím bývalý společník, zaúčtuje se pohledávka na účet 315, příp. 378.
Zánik účasti společníka na společnosti (zřejmě jde o společnost s ručením omezeným) řeší zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích), v § 202 až 215. Z dotazu nevyplývá, podle kterého paragrafu společník z
korporace
odchází. Platí však, že pokud se uvolněný podíl nepodaří prodat ve smyslu § 214 tohoto zákona, určí se ke dni zániku účasti vypořádací podíl, který se následně vyplatí. Výše vypořádacího podílu ke dni zániku účasti společníka v obchodní korporaci se stanoví z vlastního kapitálu zjištěného z mezitímní, řádné nebo mimořádné účetní závěrky sestavené ke dni zániku účasti společníka v obchodní korporaci.
Vypočtený vypořádací podíl se odepíše z účtu základní
kapitál
, příp. z dalších účtů účtové skupiny 41, příp. 42 souvztažně zápisem ve prospěch účtu závazků (např. 325, 379).
V účetnictví
korporace
je tak zachycena pohledávka za bývalým společníkem z prodeje automobilu a zároveň závazek vůči bývalému společníku z vypořádacího podílu. Předpokládám, že vypořádací podíl je vyšší, než cena automobilu. V tom případě se výše pohledávky zaúčtuje zápisem D pohledávka, MD závazek a rozdíl, tj. částka zbylá na účtu závazku, se vyplatí bývalému společníkovi. Pokud by cena automobilu byla vyšší, než vypořádací podíl, účtovala by se uvedeným zápisem částka závazku a rozdíl (částka zbylá na účtu pohledávky) by bývalý společník měl uhradit.