Požár slámy

Vydáno: 2 minuty čtení

Jsme a.s., plátci DPH, zemědělská firma. V pronajatém přístřešku volně v poli jsme měli uskladněnu balíkovanou slámu. Vinou neopatrné hry nezletilých dětí došlo k požáru slámy. Zásoby jsou pojištěny, budovu pronajímatel pojištěnu nemá, pachatelé jsou známí. Jak účtovat o takto vzniklé škodě a případné náhradě od pojišťovny? Obec, na jejímž území k požáru došlo, zajistila hasičům po dobu zásahu (cca 16 hodin) občerstvení, které nám následně fakturovala. Jak ošetřit tuto skutečnost?

Požár slámy
Ing.
Antonín
Jeřábek
Ing.
Jiří
Nigrin
ID dotazu 11672
odpověď:
Uskladněná balíková sláma byla zřejmě zaúčtována na účtu 123-Výrobky. Její zničení požárem se zaúčtuje zápisem MD 549-Manka a škody / Dal 123. Přijetí náhrady od pojišťovny se zaúčtuje zápisem MD 221-Bankovní účty / Dal 648-Ostatní provozní výnosy.
Budovu vlastní pronajímatel a má ji ve svém účetnictví a po jejím úplném zničení požárem ji do škod odepíše vlastník, tj. pronajímatel. Pokud bude pronajímatel po Vás vyžadovat náhradu škody, zaúčtujete jeho požadavek zápisem MD 548-Ostatní provozní náklady souvztažně s účtem závazků, nebo účtem peněžních prostředků.
Občerstvení hasičům po dobu zákroku zajistila obec a vyúčtovala ji Vám. Poskytnuté občerstvení (pohoštění) se účtuje na účtu 513-Náklady na representaci.
Škoda za shoření balíkové slámy je daňově uznatelná do výše náhrady od pojišťovny. Náhrada škody na budově je daňovým výdajem. Poskytnutí pohoštění daňovým výdajem není.
Z hlediska zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), nejsou dle § 25 odst. 1 písm. n) ZDP daňově uznatelné vzniklé škody přesahující výši náhrad, s výjimkou škod uvedených v § 24 odst. 2 písm. l) ZDP. Poskytnuté občerstvení pak není daňovým nákladem v souladu s ustanovením § 25 odst. 1 písm. t) ZDP.
Pokud budova postižená požárem nebude vyřazena z majetku v důsledku škody, bude její oprava daňovým nákladem. V případě, že by musela být zbourána a na stejném místě postavena budova nová, budou náklady vzniklé na demolici součástí pořizovací ceny budovy nové.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů