Podstatné informace z účetních výkazů pro řízení podniku

Vydáno: 25 minut čtení

Může Vám účetnictví říct, zda Váš podnik zbohatl, jak si na tom stojí a jaký je jeho další potenciál vydělávat? Odpověď zní ano. Ukážeme Vám, jak využít účetnictví, aby bylo pro Vás maximálně přínosné.

Podstatné informace z účetních výkazů pro řízení podniku
Ing.
Pavlína
Vančurová
Ph.D.
 
Účetní data
Účetnictví lze vnímat jako docela chytře vymyšlený evidenční systém. Je to jediný zdroj informací o firmě mimo vlastní paměť podnikatele. Podává informace o tom, jak podnik věcně funguje, kde se co nakupuje, jak se vyrábí a jak prodává, odkud se berou peníze a proč firma peníze vydává. Dává podklady pro odměňování zaměstnanců. Uchovává informace o tom, kdo firmě dluží a komu firma dluží. Vypovídá o tom, jaká je aktivita firmy a jestli tato aktivita přináší výsledky. Toto vše jsou cenné informace, které musí podnikatel o svém podnikání znát, chceli být úspěšný. Účetnictví mu pomůže se v tom orientovat. Pokud porozumí číslům v účetnictví, pomůže mu to organizovat si firmu, komunikovat s dodavateli a odběrateli, nepřicházet o peníze. Zkrátka stojí za to účetnictví trochu rozumět a umět z něj vyčíst podstatné informace pro řízení podniku.
Účetnictví se zabývá majetkem podniku, dluhy, pohledávkami, aktivitou podniku a nakonec z toho odvozuje, zda podnik zbohatl nebo zchudl. Z tohoto důvodu je také účetnictví využíváno k tomu, aby na jeho základě stát vybíral daně z příjmů. Má ale také jiné, pro podnikatele jistě zajímavější možnosti využití. Účetnictví je totiž bezprostředně napojeno na podnikové plánování, daňové plánování, podnikové finance i finanční analýzu.
Účetnictví tedy:
*
informuje o finanční situaci a finanční výkonnosti podniku,
*
je využíváno pro stanovení daní,
*
slouží pro řízení podniku.
Účetnictví není pouze zákonem daná povinnost (nejen) jednatelů firem předepsaným způsobem popsat ekonomickou realitu firmy. Může se stát skutečným "jazykem podnikání", neboť poskytuje souhrnné informace o podniku jako celku. Finanční účetnictví je završeno
Kapitál
a dluhy
v
účetní závěrce,
kterou tvoří účetní výkazy: rozvaha,
*
výkaz zisků a ztrát,
*
přehled o finančních tocích,
*
přehled o změnách vlastního kapitálu a
*
příloha k účetním výkazům.
Finanční účetnictví je orientováno na minulost, poskytuje nutné údaje k posouzení finančního zdraví podniku a upozorňuje na skrytá nebezpečí a vývojové tendence ve finanční situaci podniku. Podívejme se na nejdůležitější informace skryté v účetnictví.
 
Majetek
Majetek podniku coby účetní pojem představuje soubor prostředků užívaných k podnikání. Pohled na tento soubor prostředků je dvojí. Majetek je nutno zachytit ve formě (struktuře), ve které se vyskytuje (stroje, pozemky, zásoby, pohledávky, finanční majetek), a dále je nutné znát zdroje krytí tohoto majetku (vlastní zdroje a dluhy). Přehled o struktuře majetku a zdrojích jeho krytí poskytují účetní výkazy (zejména rozvaha). V rozvaze lze tak nalézt aktiva (= jednotlivé složky majetku) a pasiva (= zdroje krytí majetku).
Každý majetek (AKTIVA) někomu patří (PASIVA).
Majetek dle rozvahy:
*
Aktiva
- celková výše ekonomických zdrojů, které má podnik v určitém okamžiku k dispozici a které mohou v budoucím vývoji přinést ekonomický úspěch (majetkové účty). Uvádí se v historických cenách (původní hodnota ve sloupci "brutto") a v hodnotě zpětně získatelné částky, vyjadřující potenciál budoucího výnosu (ve sloupci "netto").
*
Pasiva
- kapitálové zdroje (zdroje krytí majetku), které tvoří
kapitál
vlastní a cizí, neboli dluhy (souhrn netto hodnoty aktiv v rozvaze se nazývá bilanční suma a rovná se sumě pasiv).
Kapitál
a dluhy
Finanční zdroje:
cizí
- dlouhodobé (zejména pro majetkovou výstavbu), krátkodobé,
vlastní
- vklady majitelů, zisky vygenerované podnikem.
 
Princip ceny kapitálu
Ústředním pilířem finančního řízení je vnímání ceny kapitálu - cizího i vlastního. Cenou kapitálu se ve financích rozumí množství peněz, při zohlednění příslušných daňových efektů, které podnik musí vynaložit za možnost používat ke svému podnikání daný
kapitál
. Jedná se tedy o průběžně placenou odměnu poskytovatelům kapitálu (dividendy a úroky):
*
Úrok jako daňově uznatelný náklad generuje daňový štít, který snižuje cenu cizího kapitálu.
*
Dividenda je vyplácena ze zdaněného zisku, a proto na ni doléhá dvojí zdanění (příjemci je zdaňována jako výnos z kapitálu - chystaná daňová reforma to má změnit).
 
Princip majetkověfinanční stability
Jaká má být majetková a kapitálová struktura podniku? Konkrétní poměry jsou odlišné pro různé typy podnikání. Podstatná je majetkověfinanční stabilita, což je schopnost podniku vytvářet a trvale udržovat správné relace (poměry) mezi majetkem a zdroji krytí - angažovaným kapitálem.
Po teoretické i praktické stránce se jedná o řízení tří relací (finančně vymezených):
1)
relace dlouhodobého majetku a zásob (vertikální relace na straně majetku)
optimalizace majetkové struktury,
2)
relace vlastního kapitálu a cizích zdrojů (vertikální relace na straně kapitálu)
optimalizace finanční struktury,
3)
relace doby vázanosti kapitálu v majetku a lhůty splatnosti zdrojů krytí (horizontální rozvahová relace)
pravidlo likviditní rovnováhy.
Východiskem pro
řízení majetkověfinanční stability
podniku je velikost podnikového majetku a jeho struktura z hlediska doby vázanosti kapitálu, ve vztahu k objemu produkce a zároveň z hledisek:
*
tvorby zisku a celkové rentability, což vyúsťuje v optimalizaci majetkové struktury (poměru stálých aktiv a oběžného majetku),
*
udržování platební schopnosti (průběžné likvidity).
Optimální poměr, v němž by se na financování podnikového majetku měl podílet vlastní
kapitál
a cizí zdroje, je jedním ze základních problémů finančního řízení. Tento poměr výrazně působí na hospodářskou a finanční situaci podniku, tj. dosahovanou rentabilitu vloženého kapitálu a úroveň finančního rizika (resp. finanční stabilitu) podniku.
Pravidlo vyrovnání rizika
doporučuje, aby byly využívány vlastní i cizí zdroje, ale s podmínkou, že vlastní zdroje budou převyšovat zdroje cizí.
Optimální finanční struktura podniku je takový poměr vlastního kapitálu a cizích zdrojů:
*
při kterém cena placená za jejich používání dosahuje minima,
*
který je v souladu s předpokládaným vývojem tržeb a zisku,
*
který neohrožuje zachování svrchovanosti vlastníka (managementu) nad podnikem.
Třetí prvek majetkověfinanční stability podniku se týká poměrů a zákonitostí mezi skladbou majetku z hlediska doby vázanosti kapitálu a skladbou zdrojů krytí z hlediska jejich doby splatnosti, tj. doby, po kterou jsou podniku k dispozici -jedná se o horizontální relaci v rozvaze. Žádoucí poměry mezi skladbou majetku a kapitálu určuje tzv. bilanční pravidlo financování, které porovnává dlouhodobý majetek a dlouhodobé zdroje.
Bilanční pravidlo
říká, že dlouhodobý majetek by měl být financován dlouhodobými zdroji a krátkodobý majetek z krátkodobých zdrojů.
Aby mohlo být splněno zároveň bilanční pravidlo a pravidlo vyrovnání rizika, musel by mít podnik více dlouhodobého majetku než oběžných aktiv. Majetková struktura podniku je však ovlivněna hlavně činností podniku. Např. naprosto nemožné je splnění obou pravidel u obchodní společnosti, která bude mít vždy málo dlouhodobého majetku, ale na druhou stranu značné množství zásob a pohledávek. V těchto případech není výjimkou, že obchodní společnosti mají i více než 80 % oběžných aktiv, což znamená, že stejná část zdrojů bude krátkodobého charakteru, což porušuje doporučení pravidla vyrovnání rizika.
Doplňme ještě jedno pravidlo financování -
pravidlo pari,
které doporučuje, aby podnik využíval nejvýš tolik vlastního kapitálu, kolik může uložit do dlouhodobého majetku, v ideálním případě méně, aby se vytvořil prostor pro financování dlouhodobým cizím kapitálem.
Podle pravidla pari by vlastního kapitálu mělo být méně než dlouhodobého majetku, v krajním případě se mohou rovnat.
 
Účetní výkazy
Nepostradatelnou součástí analýzy finančního zdraví a podnikové situace pro ekonomická rozhodování je analýza informací obsažených především v účetních výkazech, mezi které patří zejména:
*
Rozvaha
("bilance") - souhrnně vyjadřuje stav majetku podniku na straně jedné (aktiva) a zdrojů jeho krytí na straně druhé (pasiva). Významnou položkou rozvahy je hospodářský výsledek (zisk nebo ztráta).
*
Výkaz zisků a ztrát
("výsledovka") - vypovídá o tvorbě a užití zisku, nákladech a výnosech v období jejich vzniku, ale bez ohledu na to, zda skutečně peněžní příjmy či výdaje vznikají.
*
Výkaz cash flow
("peněžní tok") - vyjadřuje reálný pohyb (příjem a výdej) finančních prostředků v podniku v členění provoz, investice a finance.
Účetní výkazy jsou vzájemně provázané. Základním výkazem je rozvaha. Ostatní výkazy jsou bilancemi odvozenými, přičemž výkaz zisků a ztrát vysvětluje proces tvorby zisku jako přírůstku vlastních zdrojů, a výkaz o peněžních tocích (cash flow) analogicky nabízí přímé vysvětlení změny peněžních prostředků tvořících součást aktiv.
Rozvaha obsahuje stavy prostředků a zdrojů k určitému okamžiku a zobrazuje tak momentální finanční situaci organizace. Naproti tomu výkaz o peněžních tocích odráží toky finančních prostředků za sledované období a vysvětluje tedy, proč se údaje v rozvaze za hodnocené účetní období změnily, odkud plynou finanční prostředky organizace a na co byly použity.
 
Rozvaha a bohatství firmy
Účetní výkazy vypovídají o tom, zda a jak firma zbohatla či zchudla. Dá se to zjistit z jednoduché rovnice:
Bohatství = Majetek - Dluhy
Struktura rozvahy pro podnikatele:
 +-------------------------------------------+-----------------------------------------------------+ |                  AKTIVA                   |                       PASIVA                        | +-------------------------------------------+-----------------------------------------------------+ | I. Pohledávky za upsaný základní 
kapitál
| I. Vlastní
kapitál
| | II. Dlouhodobý majetek | 1. Základní
kapitál
| | 1. Dlouhodobý hmotný majetek | 2. Kapitálové fondy | | 2. Dlouhodobý nehmotný majetek | 3. Fondy tvořené ze zisku | | 3. Dlouhodobý finanční majetek | 4. Výsledek hospodaření minulých let | | III. Oběžná aktiva | 5. Výsledek hospodaření běžného účetního období | | 1. Zásoby | II. Cizí zdroje | | 2. Dlouhodobé pohledávky | 1. Rezervy | | 3. Krátkodobé pohledávky | 2. Dlouhodobé závazky | | 4. Krátkodobý finanční majetek | 3. Krátkodobé závazky | | IV. Časové rozlišení | 4. Bankovní úvěry a výpomoci | | | III. Časové rozlišení | +-------------------------------------------+-----------------------------------------------------+ | Aktiva celkem | Pasiva celkem | +-------------------------------------------+-----------------------------------------------------+
Rozvaha má vedle vyjádření stavu majetku a zdrojů financování i další funkci, a sice že umožňuje zjistit hospodářský výsledek (zisk nebo ztrátu), který lze vypočítat takto:
AKTIVA = PASIVA bez zisku + ZISK
(tj. ZISK = aktiva - pasiva bez zisku)
Hospodářský výsledek představuje přírůstek či úbytek bohatství firmy za určité období. Jak ke změně bohatství došlo, lze vyčíst z dalšího účetního výkazu - z výkazu zisku a ztráty, neboli výsledovky.
 
Výsledovka a zbohatnutí či zchudnutí firmy
Pro řízení podniku jen stavové veličiny nestačí. Jelikož rozvaha zobrazuje stav, sama o sobě umožní charakterizovat pouze momentální strukturu majetku a financí podniku. Chcemeli však zjistit více, potřebujeme minimálně také výkaz zisků a ztrát, který s ní úzce souvisí a spadá do stejného časového období.
Potřebujeme získat data, která nám poskytnou informace o postavení firmy, jejích vyhlídkách a šancích, ale také problémech. Náklady jsou v účetnictví synonymem zchudnutí a výnosy jsou účetním termínem pro zbohatnutí. Výnosy a náklady firmy vypovídají o aktivitě podniku a sledují se za každý rok zvlášť.
Výnosy
jsou peněžním ekvivalentem výkonů podniku za určité období, bez ohledu na to, zda v tomto období došlo k inkasu peněz za prodané výkony.
Náklady
představují peněžní ekvivalent vstupů, které firma účelně vynaložila na získánívýnosů, tj. použila je k provedení určitého výkonu.
V českém účetnictví se rozlišují náklady a výnosy běžné (z provozu a z finanční činnosti) a mimořádné.
 +------------------+-----------------+-----------------------------------+---------------------------------+ | Činnost podniku  | Účetní skupiny  |             Náklady               |             Výnosy              | +------------------+-----------------+-----------------------------------+---------------------------------+ | PROVOZNÍ         | 50-55;  60-65   | * Spotřebované nákupy             | * Tržby za vlastní výkony       | |                  |                 |   (materiál, energie)             |   (výrobky a služby) a zboží    | |                  |                 | * Služby (opravy, cestovné,       | * Aktivace (vnitropodnikové     | |                  |                 |   přepravné)                      |   služby, vnitropodniková       | |                  |                 | * Osobní náklady (mzdy,           |   tvorba majetku)               | |                  |                 |   sociální a zdravotní pojištění) | * Jiné provozní výnosy (prodej  | |                  |                 | * Daně a poplatky                 |   majetku)                      | |                  |                 | * Odpisy                          |                                 | |                  |                 | * Jiné provozní náklady                   |                                 | +------------------+-----------------+-----------------------------------+---------------------------------+ | FINANČNÍ         | 56-57; 66       | * Finanční náklady (úroky,        |                                 | |                  |                 |   bankovní poplatky, pojistné)    |                                 | |                  |                 | * Tvorba rezerv                   |                                 | |                  |                 | * Finanční výnosy (přijaté        |                                 | |                  |                 |   dividendy, úroky, nájemné)      |                                 | +------------------+-----------------+-----------------------------------+---------------------------------+ | MIMOŘÁDNÁ        | 58; 68          | * Mimořádné náklady (manka        | * Mimořádné výnosy (přebytky    | |                  |                 |   a škody)                        |   majetku, náhrady mank a škod) | +------------------+-----------------+-----------------------------------+---------------------------------+
Nejčastějšími výnosy obchodní firmy jsou
tržby za prodej zboží
- jedná se o částky z prodeje zboží po odečtení dobropisů, slev při prodeji, daně z přidané hodnoty. Jedná se tedy o "čisté" tržby. Zbožím je vše, co účetní jednotka nakupuje za účelem dalšího prodeje. U firmy výrobní, případně firmy poskytující služby jde o
tržby za prodej vlastních výrobků a služeb.
Nejčastějšími náklady jsou pak u obchodní firmy
náklady vynaložené na prodané zboží-
náplní této položky je pořizovací cena prodaného zboží. Pořizovací cenou se rozumí cena, za kterou je zboží skutečně pořízeno (nakoupeno), tj. cena pořízení, včetně nákladů s pořízením souvisejících (např. doprava, pojistné, clo, provize). U výrobních firem a podniků služeb jsou základními náklady spotřeba materiálu a energie a využité služby souhrnně nazývané
výkonová spotřeba
Rozdílová položka mezi tržbami za prodej zboží a náklady vynaloženými na prodané zboží se nazývá
obchodní marže, neboli obchodní rozpětí.
U výrobních podniků můžeme marži z její činnosti nazvat
výrobní marží
a určit ji jako rozdíl mezi výkony a výkonovou spotřebou.
Velmi důležitou rozdílovou ekonomickou kategorií ve výkazu zisků a ztrát je
přidaná hodnota
(= obchodní marže + výkony - výkonová spotřeba).
Přidaná hodnota
je součtem obchodní a výrobní marže:
*
obchodní marže
("předzisk" z obchodní činnosti), výpočet: tržby za prodej bez nákladů na prodané zboží;
*
výrobní marže
("předzisk" z výrobní činnosti) - v účetních výkazech samostatně neuvedena, výpočet: výkony snížené o výkonovou spotřebu.
Poznámka:
Výsledovka má svá úskalí, se kterými musí uživatel počítat. Např. zisk neodpovídá skutečnému objemu finančních prostředků, které má podnik k dispozici. Ve výsledovce jsou totiž zachyceny náklady a výnosy, nikoli peněžní výdaje a příjmy. Náklady a výnosy jsou zaúčtovány k okamžiku vzniku, což ve skutečnosti často neodpovídá platbám a inkasu peněz. Navíc zde v některých případech hrají významnou roli odpisy. Ty jsou nákladem, i přesto však neznamenají úbytek peněžních prostředků.
 
O co by se měl manažer zajímat ve výsledovce?
1)
Pokryje provozní zisk finanční náklady (tj. bankovní poplatky, úroky z úvěrů atd.)?
2)
Je zisk (případně ztráta) v provozní činnosti tvořen běžnou činností podniku (a nikoli prodejem zásob a majetku)?
3)
Je přidaná hodnota (obchodní a výrobní marže) kladná?
4)
Pokrývá přidaná hodnota osobní náklady (produktivita práce je dostatečná na vytvoření hodnoty převyšující náklady na materiál, energie a služby)?
5)
Tvoří podnik dostatečnou marži v oblasti, kterou se primárně zabývá (obchodní vs. výrobní společnosti), srovnatelnou s podniky ve stejném oboru?
Poznámka:
V podnikové ekonomice a v účetnictví se záměrně odlišují a přesně vymezují termíny Výdaje ? Náklady a Příjmy ? Výnosy. Když firma někomu zaplatí, jde o výdaje. Náklad to však není. Stejně jako obdržení peněz, které se nazývá peněžní příjem, není výnosem, přestože mohou nastat zároveň, ale také nemusí. Výnos může vzniknout (a) při příjmu peněz, např. při platbě za hotové, (b) před inkasem peněz, např. při platbě na fakturu, (c) po přijetí peněz, např. při přijetí zálohy na výrobky či služby, nebo dokonce (d) bez příjmu peněz, příkladem může být výstavba vlastního skladu svépomocí (tzv. aktivace majetku).
Jak již bylo řečeno, vznik výnosů a nákladů představuje zbohatnutí nebo zchudnutí, které se projeví díky běžné činnosti podniku. Porovnáním výnosů a nákladů za určité období lze vypočítat výsledek hospodaření:
Hospodářský výsledek = Výnosy - Náklady
Podrobně se lze o výsledku hospodaření dozvědět z
výkazu zisků a ztrát.
Výsledovka podrobně zachycuje strukturu výnosů a nákladů, které se podílely na tvorbě hospodářského výsledku (ať již kladného nebo záporného). V českém účetnictví se rozlišuje několik druhů hospodářského výsledku podle toho, jaké výnosy a náklady spolu srovnáváme.
Struktura hospodářského výsledku ve výsledovce:
 +----------------------------------------------------+--------+ | provozní hospodářský výsledek                      | ř. 30  | | + hospodářský výsledek z finančních operací        | ř. 48  | | - daň z příjmů za běžnou činnost                   | ř. 49  | | = hospodářský výsledek za běžnou činnost           | ř. 52  | | + mimořádný hospodářský výsledek                   | ř. 58  | | (již snížený o daň z příjmů z mimořádné činnosti)  | ř. 55  | | = výsledek hospodaření za účetní období            | ř. 60  | | výsledek hospodaření před zdaněním                 | ř. 61  | +----------------------------------------------------+--------+
Co je podstatné ve výsledovce:
 +-------------------------------------------------+----------------------------------------------------+ | Obchodní činnost:                               | Obchodní + výrobní marže:                          | +-------------------------------------------------+----------------------------------------------------+ | + tržby za prodej zboží                         | = Přidaná hodnota                                  | | - náklady vynaložené na prodané zboží           | + / - ostatní provozní výnosy a náklady            | | = Obchodní marže                                | = Provozní výsledek hospodaření (1)                | +-------------------------------------------------+----------------------------------------------------+ | Výrobní činnost:                                | Finanční činnost:                                  | +-------------------------------------------------+----------------------------------------------------+ | + tržby za prodej výrobků a služeb              | + / - finanční výnosy a náklady                    | | + / - změna stavu zásob vlastní činnosti        | = Finanční výsledek hospodaření (2)                | | + aktivace                                      | - daň z příjmů za běžnou činnost (3)               | | - výkonová spotřeba (materiál, energie, služby) | Výsledek hospodaření za běžnou činnost (1 + 2 - 3) | +-------------------------------------------------+----------------------------------------------------+
 
Výkaz o peněžních tocích a užití peněz ve firmě
To, že má podnik zisk, nemusí znamenat, že má také peníze. Často zaměňovanou kategorií s náklady a výnosy jsou příjmy a výdaje. Jedná se však o obsahově odlišné pojmy.
Výdaj
je jakýkoliv úbytek peněžních prostředků bez zřetele na účel jejich použití.
Příjem
je jakýkoliv přírůstek ekonomických zdrojů (peněžních prostředků). Příčinou nutnosti rozlišovat tyto rozdílné kategorie je také časová nesourodost. K výdaji dochází v okamžiku
vynaložení
ekonomického zdroje, např. nákup stroje, ale nákladem se tento výdaj stane až v okamžiku
použití
k provedení určitého výkonu (např. odpisy, které jsou časovým rozlišením nákladů přiřazeným ke konkrétnímu výnosu - tedy v případě stroje k jeho výkonům).
Obdobně jako lze zisk uvedený v rozvaze sledovat samostatně ve smyslu jeho tvorby ve výkazu zisků a ztrát, je možné peněžní prostředky uvedené v rozvaze samostatně sledovat ve smyslu jejich pohybu ve
výkazu cash flow,
tj. výkazu o peněžních tocích.
Cash flow
(peněžní tok) je ekonomická kategorie, která vyjadřuje reálný pohyb (tok) finančních prostředků v podniku. Cash flow podává přesnější informace o hospodaření podniku. Výkaz zisků a ztrát sice vypovídá o zisku, nákladech a výnosech v období jejich vzniku, ale bez ohledu na to, zda skutečně peněžní příjmy či výdaje vznikají.
Výkaz cash flow uvádí přímo údaje, které lze získat až podrobnou analýzou rozvahy, výsledovky a přílohy k účetním výkazům:
*
Jak firma reálně hospodaří v provozní
(provozní cash flow)
a neprovozní oblasti
(jednorázový prodej budovy, mimořádné výnosy, náklady aj.). Zdrojem informací je především výsledovka, kde je hospodářský výsledek upravený o nepeněžní operace (odpisy, rezervy aj.) a mimořádné operace (zisk z prodeje cenných papírů, budov, pozemků atp.).
*
Jaká aktiva nově financuje
(např. nárůst zásob) či jaká aktiva jsou zdrojem financování (např. pokles pohledávek).
*
Jaká pasiva nově financuje
(např. ztrátové hospodaření, či splacení splátky úvěru) a jaká pasiva jsou zdrojem nového financování (nárůst závazků z obchodního styku, ziskové hospodaření aj.).
V současné době je pro úspěšnost finančního řízení podniku třeba v zásadě vědět,
co generuje podniku peníze a co podniku peníze spotřebovává
Výkaz zisků a ztrát toto neumí spolehlivě říci, neboť zachycuje přírůstky a úbytky majetku, které nejsou vždy doprovázeny pohybem peněžních prostředků (odpisy, aktivace, tvorba a užití rezerv atd.), ze všech transakcí, které podnik realizuje s okolím. Zachycuje jen toky spojené s pohybem zboží a služeb (nákupy a prodeje), neregistruje převzetí peněz z úvěru, ani jejich výdej při jeho splácení (pouze úroky). Výstižný obraz o tom, čím vším si podnik peníze vytvořil či odkud je získal a na co peníze spotřeboval, lze získat díky aplikaci základního principu tvorby a spotřeby peněz (ekonomická podstata peněžního toku).
Optimalizovat provozní peněžní tok
(zdroje samofinancování) znamená:
*
optimalizovat zvýšenou ziskovost,
*
efektivně řídit požadavky na provozní
kapitál
za pomoci řízení zásob a obchodní a úvěrové politiky, pohledávek a plateb dodavatelům.
Manažer řídící podnik se zajímá o 3 základní, navzájem provázané pohledy na ekonomiku podniku:
*
pohled provozní (obratový, operační), středem pozornosti je
tvorba zisku;
*
pohled hodnotový, středem pozornosti je
růst tržní hodnoty podniku;
*
pohled finanční, středem pozornosti je
tvorba a užití peněz
za účelem zajištění likvidity podniku.
Co je důležité pro podnikovou praxi:
1)
Výnosy a náklady nejsou totéž co příjmy a výdaje.
2)
Podnik, může vykazovat zisk, ale pokud nemá finanční prostředky, nemusí být životaschopný.
3)
Zisk je silně ovlivněn zvoleným pojetím výnosů a nákladů (metoda odpisování, tvorba a rozpouštění rezerv, opravné položky, náklady příštích období).
 
Účetní zhodnocení finanční situace firmy
Pokud analytik dostane do rukou finanční výkazy neznámé firmy, tak zpravidla první, co udělá je, že se podívá na velikost celkových tržeb a hospodářský výsledek ve výsledovce.
Velikost tržeb vypovídá o velikosti analyzovaného subjektu a hospodářský výsledek je klíčový pro hodnocení kvality podnikání tohoto subjektu.
Výchozím bodem rozboru účetních výkazů je tzv. horizontální a vertikální analýza. Měly by pomoci snadněji nahlédnout do účetních výkazů, o nichž máme již celkem dobrou představu.
K metodám finanční analýzy údajů z účetních výkazů lze tedy řadit:
*
analýzu trendů - horizontální (řada jednotlivých období),
*
procentní analýzu - vertikální (vztažení položky k celku).
Oba postupy umožňují vidět údaje z účetních výkazů v určitých souvislostech. Upozorňují na problémové oblasti, které je potřeba podrobit podrobnějšímu zkoumání.
Díky
horizontální analýze
může manažer sledovat vývoj zkoumané veličiny v čase, nejčastěji ve vztahu k nějakému minulému účetnímu období.
Vertikální analýza
sleduje strukturu finančního výkazu vztaženou k nějaké smysluplné veličině (např. k celkové bilanční sumě nebo souhrnu tržeb). Cílem horizontální a vertikální analýzy je především rozbor minulého vývoje finanční situace a jeho příčin, s omezenými možnostmi učinit závěry o finančních vyhlídkách podniku. Jak na to? Podívejme se na techniku výpočtů horizontální a vertikální analýzy.
 
Horizontální analýza (též analýza vývojových trendů)
Zkoumá změny v čase, vyjadřuje změnu v určité položce v procentech nebo indexem (buď řetězovým, nebo bazickým). Porovnání jednotlivých položek výkazů v čase se provádí po řádcích, horizontálně. Horizontální analýza si klade za cíl změřit pohyby jednotlivých veličin (absolutně a relativně) a změřit jejich intenzitu.
Již v tomto stádiu analýzy se dají postřehnout momenty, kdy vývoj dvou korespondujících položek se dostává do
kolize
se známými finančními pravidly - např. index vývoje dluhů není v náležitém souladu s indexem výsledku hospodaření. Finanční účetní výkazy obsahují jak údaje týkající se běžného roku, tak údaje z předcházejících let nebo alespoň z minulého roku. Pro kvalitní zhodnocení je nutné mít k dispozici údaje za minimálně dvě po sobě jdoucí období.
Hledáme odpověď na dvě základní otázky:
*
Kolik jednotek se změnila příslušná položka v čase (absolutní změna)?
*
Kolik % se změnila příslušná položka v čase (procentní změna)?
Bazické indexy porovnávají hodnoty určitého ukazatele v jednotlivých obdobích s hodnotou téhož ukazatele ve zvoleném stále stejném období (výchozí báze), které je vzato za základ pro srovnání. Řetězové indexy srovnávají hodnoty určitého ukazatele v jednotlivých obdobích s hodnotou téhož ukazatele v předcházejícím období.
 
Vertikální analýza (též strukturální analýza)
Spočívá v tom, že se na jednotlivé položky účetních výkazů pohlíží v relaci k nějaké veličině; zjištiije procentní podíl jednotlivých položek výkazů na zvoleném základu. Při analýze rozvahy bývají položky výkazu vyjádřeny jako procento z celkových aktiv, resp. z celkových pasiv, tedy z bilanční sumy. Ve výkazu zisku a ztráty se jako základ pro procentní vyjádření určité položky bere obvykle velikost celkových výnosů nebo tržeb.
Tato technika umožní zkoumat relativní strukturu aktiv a pasiv a roli jednotlivých činitelů na tvorbě zisku. Pracuje s účetními výkazy v jednotlivých letech od shora dolů, nikoli napříč jednotlivými lety, proto se označuje jako vertikální analýza. Mámeli navíc vedle sebe údaje za dva roky či za více let, můžeme identifikovat trendy nebo nejzávažnější časové změny komponent. Relativizovaný rozměr veličin (v %) činí vertikální analýzu velmi vhodným nástrojem pro meziroční a mezipodnikové srovnávání.
 
Horizontální a vertikální analýza rozvahy
Absolutní hodnoty na jednotlivých řádcích se zpracovávají trojím způsobem:
*
Stanoví se rozdíl mezi údaji za dva (zpravidla po sobě následující) roky, obvykle se odečte od údaje za běžný rok údaj za rok minulý. Pozornost se věnuje největším kladným či záporným rozdílům.
*
Vypočte se podíl (index) údaje za rok běžný a za rok minulý. Pozornost se věnuje relativně značně vysokým či nízkým indexům, zejména, pokud jde o položky s absolutně největšími rozdíly.
*
Každé položce se přiřadí její podíl (v procentech) na celkových aktivech či pasivech. Pozornost se věnuje nápadně vysokým změnám procentního podílu na rozvahovém součtu.
Změny zjištěné v aktivech se srovnávají se změnami v pasivech a zkoumají se jejich vzájemné návaznosti a příčinné souvislosti s věcnými vnitřními a vnějšími vlivy.
 
Horizontální a vertikální analýza výkazu zisku a ztráty
Analýza výkazu zisku a ztráty se odehrává v podobě relativních ukazatelů:
*
meziročních indexů, které odhalí nerovnoměrnosti v relativních změnách výnosových a nákladových položek (horizontální analýza);
*
procentních podílů jednotlivých položek na tržbách, kde změna podílu může signalizovat změnu sortimentu, cen, nebo např. nehospodárnost aj. (vertikální analýza).
Výkaz zisku a ztráty je citlivý na externí vlivy (ceny, úroky, daň z příjmů) i vlivy na úrovni podniku (vývoj objemu prodeje, cen, výrobně technologické změny, změny výrobního sortimentu). Vysvětlení je třeba hledat nejen ve výroční zprávě, ale i v obecných hospodářských informacích.
Nevýhodou horizontální a vertikální analýzy je hlavně to, že změny pouze konstatuje, neukazuje však jejich příčiny. Jeli k dispozici kvalitní výroční zpráva, lze významné pohyby komentovat podle jejich finančních i nefinančních příčin. Rozbor informací obsažených v účetnictví je každopádně výchozím krokem v orientaci v konkrétním podniku a může upozornit na problémové oblasti, které bude třeba podrobit hlubšímu rozboru.

Související dokumenty