Zdanění cenných papírů - fyzické osoby

Vydáno: 7 minut čtení

Cenné papíry (dále jen „CP“) jako investiční instrument pro právnické osoby byly představeny v minulém čísle, navazuje zdanění cenných papírů - fyzické osoby, protože cenné papíry nejsou vhodným investičním nástrojem jen pro právnické osoby, ale i pro fyzické osoby, a to podnikatele i nepodnikatele.

Zdanění cenných papírů – fyzické osoby
Ing.
Jaroslav
Šura
Ing.
Gabriela
Kukalová
Zdanění finančních benefitů vyplývajících z držby nebo prodeje CP fyzickou osobou (dále jen „FO“) se realizuje odlišným způsobem v závislosti na tom, zda poplatník je fyzickou osobou - nepodnikatelem - nebo fyzickou osobou - podnikatelem. Obecně se finanční benefity plynoucí z držby nebo prodeje CP dělí na dvě základní kategorie:
1.
příjmy z titulu práva ztělesněného cenným papírem (dividenda, úrok),
2.
kapitálové zisky spočívající v rozdílu mezi prodejní a pořizovací cenou.
 
Fyzická osoba – nepodnikatel
 
Příjmy z držby cenných papírů
Fyzická osoba - nepodnikatel (FO - nepodnikatel) - může využít pro své investice rovněž celou škálu cenných papírů. FO - nepodnikatel - nabývá CP především koupí, vybírat může z řady možností, nejčastěji se však jedná o pořízení akcií nebo dluhopisů.
Příjmy, které plynou FO - nepodnikateli - z držby cenných papírů, jsou zařazeny v § 8 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), - Příjmy z kapitálového majetku, jedná se o tzv. samostatný základ daně dle § 36 ZDP. Tyto příjmy (především ve formě dividendy nebo úroku) jsou obvykle zdaňovány u zdroje. To v praxi znamená, že poplatníkovi je vyplacena čistá hodnota po odečtení srážkové daně, která je v současnosti stanovena ve výši 15 %.
V případě, že existuje dohoda o zamezení dvojího zdanění se zemí emitenta cenného papíru, může si poplatník daň sraženou v zahraničí započítat proti své daňové povinnosti v ČR.
 
Kapitálové zisky
Zdanění kapitálových zisků FO - nepodnikatele - se řídí ustanoveními § 10 ZDP - Ostatní příjmy, podle kterých poplatník přiznává příjmy z prodeje CP snížené o přímo související výdaje. Přímo souvisejícím výdajem se rozumí kupní cena příslušných CP a poplatky hrazené zprostředkovateli nákupní nebo prodejní transakce. FO - nepodnikatel - tak odvádí daň pouze z realizovaného zisku. Naopak nerealizovaný zisk FO - nepodnikatele - není předmětem daně.
V případě, že doba mezi pořízením a prodejem cenných papírů je delší než šest kalendářních měsíců, je příjem z prodeje od daně osvobozen; v tomto případě se jedná o splnění tzv.
časového testu
.
Tento šestiměsíční časový test se uplatňuje v případě, kdy celkový přímý podíl na základním kapitálu nebo hlasovacích právech společnosti nepřevyšoval v době 24 měsíců před prodejem cenných papírů 5 % [dle ust. § 4 odst. 1 písm. w) ZDP], tedy při běžném obchodování na kapitálových trzích. V případě překročení tohoto limitu se použije časový test v trvání pěti let.
Proti čistému zdanitelnému příjmu z prodeje cenných papírů může poplatník uplatnit čistou ztrátu z jiné transakce s cennými papíry, musí ovšem i zde být splněna podmínka šestiměsíčního časového testu. Ztráta z prodeje cenných papírů realizovaná déle než šest měsíců od data jejich pořízení je daňově neúčinná.
 
Ztráta při prodeji cenných papírů
Jestliže FO vznikne při prodeji cenných papírů ztráta, nemůže ji vykázat jako daňovou ztrátu, a snížit si tak daňový základ. Je však možné ztrátu uplatnit jejím započtením proti zisku, který vznikl z příjmů stejného druhu CP a ve stejném zdaňovacím období. Je tedy možné započítat např. ztrátu z prodeje akcií Komerční banky proti zisku z prodeje akcií Unipetrolu.
Uvedenou ztrátu však nelze započítat např. proti vyplacené dividendě nebo bankovním úrokům. Jednou z podmínek uplatnění vzájemné kombinace zisků a ztrát je tedy stejný druh CP. Další podmínkou je skutečnost, že finanční benefit některého z CP nesmí být z nějakého důvodu osvobozen od zdanění. Nelze např. uplatnit ztrátu z prodaných akcií po době delší než šest měsíců proti zisku z prodeje akcií ještě před vypršením tzv. časového testu.
 
Cenné papíry a daň z příjmů fyzických osob
Dani z příjmu podléhají veškeré příjmy z prodeje cenných papírů učiněného daňovým rezidentem ČR kdekoliv ve světě; přepočet z cizí měny do CZK se provede fixním směnným kursem, který na požádání sdělí místně příslušný finanční úřad. Základ daně vypočtený dle § 10 ZDP je dílčím základem daně započítávaným do celkového základu daně společně např. s příjmem ze závislé činnosti.
 
Fyzická osoba – podnikatel
 
Příjmy z držby cenných papírů a kapitálový zisk
Také fyzické osoby - podnikatelé (FO - podnikatel) -- mohou využít pro své investice různé formy CP. Obecně lze konstatovat, že v praxi jsou opět nejvíce využívány investice do nejčastěji obchodovaných cenných papírů, tj. akcií a dluhopisů. Problematika pořízení cenných papírů je obdobná jako u právnických osob (PO), tzn. že se obvykle jedná o nabytí koupí.
Pokud se FO - podnikatel - rozhode zařadit CP do obchodního majetku, řídí se zdanění kapitálových zisků ustanoveními § 7 ZDP - Příjmy z podnikání a z jiné samostatně výdělečné činnosti. Příjmy plynoucí z držby jsou i zde zdaňovány dle § 8 ZDP.
Režim zdanění FO - podnikatele - se od režimu zdanění FO - nepodnikatele liší v následujících důležitých bodech:
*
FO - podnikatel - si ke snížení daňového základu může uplatnit veškeré výdaje/náklady, které prokazatelně vynaložil k dosažení či udržení zisku. Na rozdíl od FO - nepodnikatele - tedy může daňový základ snížit např. o poplatky za internetové připojení, pořízení počítače či úroky z úvěru poskytnutého na nákup cenných papírů.
*
FO - podnikatel - používající účetnictví odvádí daň z realizovaných i nerealizovaných zisků. Nerealizovaný zisk má podobu kursového zisku, který plyne z přecenění majetku na konci účetního období. Kursová ztráta daňový základ samozřejmě snižuje.
*
FO - podnikatel - nemůže využít šestiměsíčního časového testu pro osvobození kapitálového zisku od daně z příjmu; výsledný příjem/výnos (podle toho, zda vede účetnictví či daňovou evidenci dle zákona o účetnictví) je vždy předmětem daně.
 
Doporučení
A jaká jsou tedy doporučení na závěr? Pro FO -- nepodnikatele - může být v případě prodeje cenných papírů výhodné splnit časový test, kdy je příjem z prodeje cenných papírů osvobozen od daně.
Podobně může tuto transakci provést i FO - podnikatel; pokud nezařadí CP do obchodního majetku, ale ponechá si je v soukromém vlastnictví, budou příjmy z prodeje CP po splnění časového testu osvobozeny od daně.
Na závěr je potřeba podotknout, že případná výhodnost zatím šestiměsíčního časového testu může být v dnešních turbulentních dobách na kapitálových trzích značně problematická.
Snadno totiž může nastat situace, kdy ještě pět měsíců po nabytí akcií se může 15% úspora srážkové daně jevit velmi zajímavě, aby po dalším měsíci nejen nebylo co osvobozovat, ale naopak mohla vzniknout nemalá ztráta.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů