Vložení hospodářských budov do obchodního majetku

Vydáno: 2 minuty čtení

Zemědělský podnikatel, OSVČ, daňová evidence, plátce DPH podniká v oblasti zemědělské výroby. Bydlí v rodinném domě na vesnici, součástí rodinného domu jsou hospodářské budovy: chlévy, sklep na skladování ovoce a zemědělských výpěstků, přístavek na malotraktor atd. Tyto hospodářské budovy jsou postavené na stejném parcelním čísle jako rodinný dům a jsou „přilepené“ k domu. Podnikatel by chtěl nechat hospodářské budovy ocenit a vložit do obchodního majetku, jednak je odepisovat, ale hlavně opravit a výdaje na opravy uplatnit do daňových výdajů. Může do obchodního majetku (dále jen „OM“) vložit jen tyto hospodářské budovy nebo musí vkládat celou nemovitost včetně rodinného domu (odpisy by samozřejmě uplatňovat jen z části hospodářských budov).

Vložení hospodářských budov do obchodního majetku
Ing.
Milan
Blatný
Odpověď:
Pokud podnikatel chce vložit nemovitost do obchodního majetku, a tím také uplatňovat jako daňové uznatelné výdaje opravy a údržbu nemovitosti, a samozřejmě i výdaje na spotřebu elektřiny, plynu, vody, na otop a další, musí vložit do OM celou nemovitost, a to i v případě, že ji celpu nepoužívá k podnikání. Pokud by nebyla celá nemovitost vložena do OM, nebylo by možné výdaje na opravy a údržbu uplatňovat jako výdaje daňově uznatelné, a to ani v poměrné výši.
Výše uváděné výdaje se uplatní do daňově uznatelných výdajů v poměrné výši připadající na část nemovitosti využívané k podnikání. Jestliže část nemovitosti sloužící k bydlení a část nemovitosti sloužící k podnikání nemají samostatně osazeny měřiče spotřeby energií a vody, například elektrické hodiny a vodoměr, je nutné zvolit vhodné kritérium, třeba podlahovou plochu nebo obstavěnou kubaturu, které co nejpřesněji rozliší spotřebu na jednotlivé účely.
Poměrná výše výdajů se uplatní i v případě odpisů. K jejich určení je potřebné nejprve stanovit příslušný kód zatřídění stavby podle Klasifikace stavebních děl (CZ-CC) a v návaznosti určit příslušnou odpisovou skupinu ze zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“).
Je účelné připomenout, že pod jeden klasifikační kód musí být zatříděna stavba jako jeden celek, i když její části jsou užívány k různým účelům, například zčásti pro bydlení a zčásti pro zemědělské účely. Příslušný klasifikační kód se určí podle převažujícího užívání stavby a postup je upraven v citované Klasifikaci stavebních děl. Protože postup je poněkud obšírnější, není účelné zde metodickou stať Klasifikace opisovat.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů