DPH u prodeje siláže a senáže

Vydáno: 1 minuta čtení

Zemědělský podnik vyrobil kukuřičnou siláž a travní senáž jako krmivo pro svá hospodářská zvířata. Tyto produkty jsou zařazeny v číselném kódu harmonizovaného popisu číselného označování zboží do 2308..., resp 1214... u senáže – tedy jsou v seznamu zboží podléhajícího snížené sazbě v příloze č. 1 zákona č. 235/2004 Sb. , o dani přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“). Podnik tento výrobek (krmivo) prodá. Odběratel dle svých potřeb tento zkrmí nebo jej použije jako palivo do bioplynové stanice výroby elektrické energie. S jakou sazbou DPH takový prodej realizovat? Domníváme se, že při uplatnění sazby DPH nelze zohledňovat účel k jakému je daná komodita použita a není ani rozhodující v jakém stavu se nachází. Pokud je nutné uplatnit jinou sazbu DPH, než která odpovídá číselnému označení, prosíme o sdělení příslušného ustanovení ZDPH .

DPH u prodeje siláže a senáže
Ing.
Ladislav
Pitner
Odpověď:
Snížená sazba daně se uplatňuje u zboží uvedeného v příloze č. 1 k ZDPH, přičemž snížené sazbě daně podléhá zboží, které odpovídá současně číselnému kódu Harmonizovaného systému a výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 1. S Vaším názorem, že plátce není při stanovení sazby daně povinen zohlednit účel použití zboží, souhlasím.
Pro úplnost uvádím, že plátce má možnost požádat GFŘ o závazné posouzení správnosti zařazení zdanitelného plnění z hlediska sazby daně podle § 47a ZDPH.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty