Dary a možnost jejich odpočtu od základu daně u FO a PO

Vydáno: 10 minut čtení

Kdy a za jakých podmínek mohou fyzické a právnické osoby uplatnit dary jako svou nezdanitelnou část základu daně nalezneme v zákoně č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“). Konkrétně tuto problematiku upravuje § 15 odst. 1 a v § 20 odst. 8 .

Dary a možnost jejich odpočtu od základu daně u FO1 a PO2
Ing.
Miloš
Kořínek
Podle § 15 odst. 1 ZDP mohou fyzické osoby, které podávají daňové přiznání, od základu daně odečíst hodnotu darů poskytnutých obcím, krajům, organizačním složkám státu, právnickým osobám se sídlem na území České republiky, jakož i právnickým osobám, které jsou pořadateli veřejných sbírek podle zvláštního zákona [zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a o změně některých zákonů (zákon o veřejných sbírkách), ve znění pozdějších předpisů], a to na:
*
financování vědy a vzdělání, výzkumných a vývojových účelů, kultury, školství, na policii,
*
na požární ochranu,
*
na podporu a ochranu mládeže,
*
na ochranu zvířat a jejich zdraví,
*
na účely sociální, zdravotnické a ekologické, humanitární, charitativní, náboženské pro registrované církve a náboženské společnosti, tělovýchovné a sportovní, a politickým stranám a politickým hnutím na jejich činnost,
*
dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky provozujícím školská a zdravotnická zařízení a zařízení na ochranu opuštěných zvířat nebo ohrožených druhů zvířat, na financování těchto zařízení,
*
dále fyzickým osobám s bydlištěm na území České republiky, které jsou poživateli
invalidního důchodu nebo byly poživateli invalidního důchodu ke dni přiznání starobního důchodu
nebo jsou nezletilými dětmi závislými na péči jiné osoby podle zvláštního právního předpisu, na zdravotnické prostředky nejvýše do částky nehrazené zdravotními pojišťovnami nebo na rehabilitační a kompenzační pomůcky uvedené ve zvláštním právním předpise nejvýše do částky nehrazené příspěvkem ze státního rozpočtu, a na majetek usnadňující těmto osobám vzdělání a zařazení do zaměstnání.
Obdobná úprava platí podle § 20 odst. 8 ZDP i pro právnické osoby, které si mohou poskytnutý dar odečíst od základu daně sníženého podle § 34ZDP. Při případné kontrole dárce prokazuje poskytnutí daru dokladem. Ten by měl potvrdit příjemce daru. Z dokladu by mělo být zřejmé, kdo je příjemcem daru, datum darování, částka, která byla poskytnuta, a účel, na který byl dar poskytnut.
 
Dar poskytnutý fyzickou osobou
Dar poskytnutý fyzickou osobou má z hlediska výše nezdanitelné části základu daně svá omezení. Daňově uznatelná je úhrnná hodnota darů, která ve zdaňovacím období přesáhne 2 % ze základu daně anebo činí alespoň 1 000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky nebo členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu. V úhrnu lze odečíst nejvýše 10 % ze základu daně. Jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč.
Ustanovení tohoto odstavce se použije i pro dary poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území jiného členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu, pokud příjemce daru a účel daru splňují podmínky stanovené tímto zákonem.
příklad
Zemědělský podnikatel má za rok 2011 základ daně před uplatněním nezdanitelných částí základů daně dle § 15 ZDP ve výši 400 000 Kč.
V průběhu roku věnoval 7 000 Kč místní základní škole.
Postup:
Dar v daném případě splňuje hledisko účelu dle § 15 odst. 1 ZDP. Celková jeho výše (7 000 Kč) sice nedosahuje 2 % základu daně, ale splňuje druhou část podmínky, tj. že přesahuje hodnotu 1 000 Kč. Poplatník tedy může uplatnit celou hodnotu daru ve výši 7 000 Kč jako svou nezdanitelnou část základu daně.
příklad
Poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti. Jeho základ daně za rok 2011 před uplatněním nezdanitelných částí základu daně dle § 15 ZDP je 340 000 Kč. V průběhu roku daroval 3 000 Kč fyzické osobě. Účel daru na darovací smlouvě uveden nebyl. Dle jeho sdělení se jednalo o zájmovou hudební skupinu, která není registrována pod žádnou právnickou osobou.
Postup:
Výše daru činí 3 000 Kč. Z tohoto hlediska splňuje poplatník podmínku pro uplatnění darů jako nezdanitelných částí základu daně. Jejich úhrnná sice nepřekročila 2 % základu daně, ale je vyšší než 1 000 Kč. Avšak účel daru podmínky § 15 odst. 1 ZDP nesplňuje. Bez jasné specifikace, která by splňovala podmínky ZDP nemůže mzdová účetní v ročním zúčtování tuto částku jako nezdanitelnou část základu daně poplatníka uplatnit.
příklad
Poplatník s příjmy ze závislé činnosti ve výši 250 000 Kč za rok 2011 daroval v tomto roce:
varianta a) 2 x bezpříspěvkově krev,
varianta b) 800 Kč zdravotnickému.
Postup:
varianta a)
Vzhledem k tomu, že jako dar na zdravotnické účely se hodnota jednoho odběru krve bezpříspěvkového dárce oceňuje částkou 2 000 Kč, bude si moci v rámci ročního zúčtování uplatnit snížení základu daně o celkem 4 000 Kč.
varianta b)
V tomto případě nelze dar ve výši Kč 800 uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně podle § 15 odst. 1 ZDP, neboť tato částka nepřesahuje 2 % ze základu daně anebo nečiní alespoň 1 000 Kč.
příklad
Poplatník s příjmy ze závislé činnosti ve výši 300 000 Kč daroval 35 000 Kč fyzické osobě se sídlem v Itálii na její zdravotnické zařízení.
Postup:
V souladu s ustanovením § 15 odst. 1 ZDP si i v tomto případě může tento dar uplatnit jako svou položku snižující základ daně. Avšak pouze do výše 10 % ze základu daně, tj. 30 000 Kč.
 
Dar poskytnutý právnickou osobou
Obdobně jako fyzická osoba, tak i právnická osoba je při výši poskytnutého daru omezena. Ne o celkovou výši poskytnutých darů si může právnická osoba snížit základ daně. Hodnota daru musí činit alespoň 2 000 Kč. Obdobně se postupuje u darů na financování odstraňování následků živelní pohromy, ke které došlo na území České republiky nebo jiného členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu. U darovaného majetku je hodnotou daru nejvýše zůstatková cena hmotného majetku (§ 29 odst. 2 ZDP) nebo hodnota zachycená v účetnictví podle zvláštního právního předpisu (zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů) u ostatního majetku. V úhrnu lze odečíst nejvýše 5 % ze základu daně sníženého podle § 34 ZDP. Přitom v případě poskytnutí darů středním školám a vyšším odborným školám na pořízení materiálu nebo zařízení nebo na opravy a modernizaci zařízení využívaných pro účely praktického vyučování, vysokým školám a veřejným výzkumným institucím lze základ daně snížit nejvýše o dalších 5 %. Tento odpočet nemohou uplatnit poplatníci, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání.
Obdobně jako u fyzických osob se ustanovení výše uvedeného odstavce použije i pro dary poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám se sídlem nebo bydlištěm na území jiného členského státu Evropské unie, Norska nebo Islandu, pokud příjemce daru a účel daru splňují podmínky stanovené tímto zákonem.
příklad
Akciová společnost má za rok 2011 má za rok 2011 základ daně, po snížení podle § 34 ZDP, ve výši 2 000 000 Kč. V průběhu roku věnovala dar ve výši 20 000 Kč nadaci zabývající se ochranou zvířat a dar ve výši 100 000 Kč na nákup vybavení laboratoří pro místní střední školu.
Postup:
Tyto dary splňují účel tak, jak jej stanoví § 20 odst. 8 ZDP. Avšak vzhledem k tomu, že celková výše darů (120 000 Kč) převyšuje 5 % limit ze základu daně, může společnost uplatnit dary jako položku snižující základ daně pouze do výše 5 % z 2 000 000 Kč, tj. 100 000 Kč.
 
Dary v dodatečném daňovém přiznání k dani z příjmů
Jestliže daňový subjekt podává dodatečné daňové přiznání, měl by vzít v úvahu znění § 38p ZDP.
Dle jeho znění platí:
1.
Vyšší částky odčitatelných položek podle § 34 ZDP a položek snižujících základ daně podle § 20 odst. 7 a 8 ZDP může uplatnit poplatník nebo jeho právní nástupce pouze v dodatečném přiznání k dani z příjmů právnických osob na vyšší daňovou povinnost nebo na daňovou povinnost, která se neodchyluje od poslední známé daňové povinnosti, a to jen v takové výši, aby rozdíl mezi nově stanoveným základem daně sníženým o tyto položky zaokrouhleným na celé tisícikoruny dolů a základem daně sníženým o odčitatelné položky podle § 34 ZDP a položky snižující základ daně podle § 20 odst. 7 a 8 ZDP zaokrouhleným na celé tisícikoruny dolů, z něhož byla daň pravomocně vyměřena (doměřena), činil alespoň 1 000 Kč, není-li stanoveno v tomto zákoně jinak. Investiční společnost vytvářející podílové fondy může za stejných podmínek uplatnit i vyšší položky snižující základ daně podle § 20 odst. 3 ZDP u jednotlivých podílových fondů.
2.
Vyšší částky odčitatelných položek podle § 34 ZDP, položek snižujících základ daně podle § 15 odst. 1 ZDP nebo vyšší částky uplatněné hodnoty zásob a pohledávek postupně zahrnované do základu daně podle § 23 odst. 14 ZDP může uplatnit poplatník nebo jeho právní nástupce pouze v dodatečném přiznání k dani z příjmů fyzických osob na vyšší daňovou povinnost nebo na daňovou povinnost, která se neodchyluje od poslední známé daňové povinnosti, a to jen v takové výši, aby rozdíl mezi nově stanoveným základem daně sníženým o tyto položky zaokrouhleným na celé stokoruny dolů a základem daně sníženým o odčitatelné položky podle § 34 ZDP a položky snižující základ daně podle § 15 odst. 5 ZDP zaokrouhleným na celé stokoruny dolů, z něhož byla daň pravomocně vyměřena (doměřena), činil alespoň 100 Kč. Jestliže poplatník může uplatnit odčitatelnou položku podle § 34 odst. 4, 6 až 8 ZDP v souladu s ustanovením § 34a odst. 3 ZDP, ustanovení tohoto odstavce se nepoužije.
příklad
Akciová společnost má za rok 2011 základ daně po snížení podle § 34 ZDP, ve výši 480 000 Kč. V průběhu roku 2011 poskytla dar obci na provoz zdravotnického zařízení ve výši 50 000 Kč. V daňovém přiznání však mohla uplatnit tento dar jako položku snižující základ daně pouze do výše 5 % ze základu daně sníženého podle § 34 ZDP (§ 20 odst. 8 ZDP), tj. ve výši 24 000 Kč.
Koncem roku 2012 společnost zjistila, že její základ daně za rok 2011 má být vyšší o 40 000 Kč a podala dodatečné daňové přiznání se základem daně, po snížení podle § 34 ZDP, ve výši 520 000 Kč.
Postup:
Vzhledem k tomu, že i po snížení základu daně v dodatečném daňovém přiznání o částku hodnoty daru, kterou s. r. o. nemohla uplatnit v řádném daňovém přiznání, bude splněna podmínka § 38p ZDP,
může
si akciová společnost v souladu s tímto paragrafem v dodatečném daňovém přiznání za rok 2011 zvýšit položku dle § 20 odst. 8 ZDP (dary snižující základ daně), a to o 2 000 Kč na částku 26 000 Kč.
Závěrem bychom chtěli upozornit, že hodnota darů je někdy poplatníky uplatňována současně jako nezdanitelná část základu daně dle § 15 odst. 1 ZDP nebo § 20 odst. 8 ZDP a také jako výdajová (nákladová) položka snižující základ daně. Toto je samozřejmě nepřípustné a
dar nelze uplatňovat jako daňovou výdajovou (nákladovou) položku.