Zdaňování prodeje obchodního podílu společnosti s ručením omezeným

Vydáno: 7 minut čtení

Účast společníka na společnosti s ručením omezeným představuje jeho obchodní podíl. Výše tohoto podílu je určena poměrem vkladu společníka k základnímu kapitálu společnosti. Pouze společenská smlouva může stanovit jinou výši podílu.

Zdaňování prodeje obchodního podílu společnosti s ručením omezeným
Ing.
Miloš
Kořínek
Není vyloučeno, aby společník převedl svůj podíl na jinou osobu. Předpokladem převedení tohoto podílu je, že jej připouští společenská smlouva. Společenská smlouva může upravit převod obchodního podílu na jinou osobu i tak, že jej podmíní souhlasem valné hromady. V případě, že má společnost jednoho společníka, je jeho podíl vždy převoditelný na třetí osoby. Je třeba také připomenout, že převodce ručí za závazky, které přešly převodem obchodního podílu. Předmětem článku bude postup při zdaňování příjmů z prodeje obchodního podílu u fyzických a právnických osob.
 
Osvobození od zdanění příjmů z prodeje obchodního podílu u fyzických osob
Od daně jsou podle § 4 odst. 1 písm. r) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), osvobozeny příjmy z převodu členských práv družstva, z převodu majetkových podílů na transformovaném družstvu,
z převodu účasti na obchodních společnostech,
přesahujeli doba mezi nabytím a převodem dobu 5 let. Doba 5 let mezi nabytím a převodem členských práv družstva, majetkových podílů na transformovaném družstvu nebo účasti na obchodní společnosti se zkracuje o dobu, po kterou poplatník byl společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva před přeměnou této společnosti nebo družstva. Jsou-li splněny podmínky uvedené v § 23b ZDP nebo § 23c ZDP, doba 5 let mezi nabytím a převodem se nepřerušuje při výměně podílů, fúzi společností nebo rozdělení společnosti.
Osvobození se nevztahuje na příjmy z převodu členských práv družstva, z převodu účasti na obchodních společnostech, pokud byly pořízeny z obchodního majetku poplatníka, a to do 5 let po ukončení jeho podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Osvobození se dále nevztahuje na příjmy, které plynou poplatníkovi z budoucího převodu členských práv družstva, z převodu dalšího podílu na transformovaném družstvu, z převodu účasti na obchodních společnostech době do 5 let od nabytí, a z budoucího převodu členských práv družstva, z převodu účasti na obchodních společnostech pořízených z jeho obchodního majetku, pokud příjmy z tohoto převodu plynou v době do 5 let od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti poplatníka, i když smlouva o převodu bude uzavřena až po 5 letech od nabytí nebo od ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti.
 
Zdaňování příjmů z prodeje obchodního podílu u fyzické osoby nepodnikatele
Mezi ostatní příjmy fyzických osob patří i příjmy z převodu účasti na společnosti s ručením omezeným [§ 10 odst. 1 písm. c) ZDP]. Výdajem bude nabývací cena podílu (§ 10 odst. 6 ZDP). Základem (dílčím základem) daně je přitom pouze příjem snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho dosažení a jsou-li výdaje spojené s příjmem vyšší než příjem, k rozdílu se nepřihlíží. Jinak řečeno - daňový subjekt se v rámci § 10 ZDP nemůže dostat do ztráty.
 
Zdaňování příjmů z prodeje obchodního podílu
§ 24 odst. 2 písm. w) ZDP se týká výdajů k příjmům za prodej obchodního podílu právnických osob a fyzických osob, jestliže příjem za prodej obchodního podílu podléhá zdanění u poplatníků uvedených v § 7 ZDP nebo § 17 ZDP. Podle tohoto ust. ZDP za výdaj (náklad) vynaložený na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů se pro zjištění základu daně uznává nabývací cena podílu na společnosti s ručením omezeným, a to jen do výše příjmů z tohoto podílu. Nabývací cena podílu je uvedena v § 24 odst. 7 ZDP.
 
Výše uvedenou problematiku prodeje obchodního podílu si přiblížíme na několika konkrétních příkladech:
příklad č. 1
Pan Milan podniká jako fyzická osoba ve stavebnictví. V roce 2008 získal protihodnotou za nepeněžní vklad podíl na společnosti s ručením omezeným. Hodnota podílu tohoto vkladu se stanoví v souladu s § 24 odst. 7 písm. b) ZDP a v souladu s § 3 odst. 3 ZDP podle oceňovacích předpisů (zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů). Nabývací cena podílu byla takto oceněna na 150 000 Kč. Tento podíl měl zahrnut ve své daňové evidenci. Podíl následně v roce 2011 odprodal za 200 000 Kč.
Postup:
Příjem z prodeje obchodního podílu není od daně z příjmů osvobozen. Pan Milan zahrne za zdaňovací období roku 2011 do svých příjmů z podnikatelské činnosti celý příjem z prodeje obchodního podílu ve výši 200 000 Kč. Oproti tomuto příjmu si uplatní výdaje ve výši nabývací hodnoty podílu (tj. 150 000 Kč). Dílčí základ daně z tohoto prodeje bude 200 000 Kč - 150 000 Kč = 50 000 Kč.
příklad č. 2
Pan Petr odkoupil v roce 2005 podíl na společnosti s ručením omezeným za 150 000 Kč. V roce 2011 tento podíl odprodal za 200 000 Kč. Poplatník nikdy nepodnikal a vždy byl zaměstnán pouze v závislé činnosti.
Postup:
Příjem z prodeje podílu na společnosti s ručením omezeným je v případě pana Petra od daně z příjmů osvobozen. Doba mezi nabytím a prodejem podílu je delší než pět let. Tato skutečnost vyplývá ze znění § 4 odst. 1 písm. r) ZDP.
příklad č. 3
Paní Jana, která nepodniká, vlastní od roku 2008 podíl na společnosti s ručením omezeným. Tento podíl pořídila za 300 000 Kč. V roce 2011 tento podíl odprodala za 280 000 Kč.
Postup:
Paní Jana je povinna příjem za prodej podílu v roce 2011 uvést ve svém daňovém přiznání. Přitom se bude řídit zněním § 10 odst. 1 písm. c) ZDP. To znamená, že může uplatnit k tomuto jednotlivému příjmu výdaj pouze do výše tohoto příjmu, tj. do 280 000 Kč. Daňová povinnost jí nevznikne, ale nevykáže z tohoto příjmu ani ztrátu.
příklad č. 4
Akciová společnost získala v roce 2009 odkoupením podíl na společnosti s ručením omezeným. Tento podíl odkoupila za cenu 800 000 Kč. Následně v roce 2011 podíl odprodala za cenu 500 000 Kč. Do daňových nákladů si uplatnila celou nabývací hodnotu podílu (800 000 Kč).
Postup:
Uvedený postup právnické osoby je z hlediska ust. § 24 odst. 2 písm. w) ZDP nesprávný. Daňově uznatelným výdajem (nákladem) je dle tohoto paragrafu nabývací cena podílu na obchodní společnosti při jeho prodeji, ale pouze do výše příjmů z prodeje (tj. do 500 000 Kč).
Prodej obchodního podílu se často odehrává mezi
osobami spřízněnými.
V tomto případě může finanční úřad (například při daňové kontrole) použít ust. § 23 odst. 7 ZDP a upravit základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl v případě, že se liší ceny sjednané mezi ekonomicky nebo personálně nebo jinak spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek.
Ekonomicky nebo personálně spojenými osobami se rozumí, jestliže se jedna osoba podílí přímo nebo nepřímo na vedení, kontrole nebo jmění druhé osoby, nebo jestliže se shodné právnické nebo fyzické osoby přímo nebo nepřímo podílejí ne vedení, kontrole nebo jmění obou osob.
Jinak spojenými osobami se rozumí osoby, které vytvořily obchodní vztah převážně za účelem snížení základu daně nebo zvýšení daňové ztráty.