Prokazování podvodu na DPH

Vydáno: 2 minuty čtení

Nejvyšší správní soud konstatuje, že městský soud odkazuje na skutečnosti, které v jednotlivostech mohou vykazovat určité nesrovnalosti, nicméně z povahy zjišťovaných skutečností není zřejmé, jak celá řada z nich souvisí se základní otázkou a podstatnou skutečností, na základě které nebyl stěžovateli odpočet přiznán, tedy s povědomostí stěžovatele o daňovém podvodu, resp. účastí na něm.

Prokazování podvodu na DPH
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Daňové spory, a. s.
K předpisům:
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 30. 1. 2018, sp. zn. 5 Afs 60/2017, www.nssoud.cz
Finanční správa k prokazování účasti na podvodu pojala velice zvláštní přístup, který se nyní střetl s odmítnutím Nejvyššího správního soudu. Tento přístup byl založen na tom, že správce daně identifikoval všechny zvláštnosti a nesrovnalosti, které ohledně kontrolovaných obchodů spojených s podvody na DPH nalezl. Tyto následně všechny ve svém souhrnu vydal za tak do očí bijící, že usvědčují daňový subjekt z toho, že o podvodu věděl nebo mohl vědět. Nejvyšší správní soud si však povšiml, že onen logický závěr by byl platný pouze tam, kde by byly ony identifikované zvláštnosti a nesrovnalosti v příčinné souvislosti s podvodem a umožňovaly tak daňovému subjektu tento seznat. Ve posuzovaném případu však tato příčinná souvislost chyběla.
Nejvyšší správní soud tak dal zcela jasný návod, jak má Finanční správa ohledně prokazování podvodů na DPH postupovat. Ono nalezení indicií nasvědčujících účasti na podvodu je správnou cestou. Musí se však skutečně jednat o okolnosti, z kterých se dá na účast na podvodu usuzovat. Jiné okolnosti, byť jakkoliv nestandardní, jsou pro tento účel nepoužitelné.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2018.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád