Konkludentní stanovení daně není bezmyšlenkovou činností správce daně

Vydáno: 1 minuta čtení

Z výše uvedené judikatury, byť se týkala aplikace § 46 odst. 5 zákona o správě daní a poplatků , je zjevné, že ke stanovení a vyměření daně postupem dle § 140 daňového řádu (jehož textace je shodná se zněním § 46 odst. 5 zákona o správě daní a poplatků a jediný rozdíl je v povinnosti vyhotovit platební výměr) nemůže správce daně přistoupit automaticky a bez provedení jakékoli úvahy o tom, zda údaje v daňovém přiznání uvedené, resp. daň zde vyčíslenou lze bez dalšího akceptovat a takto vyměřit, tedy mít za to, že daň se neodchyluje. Nelze proto souhlasit s názorem krajského soudu, že „správce daně daň žádným způsobem nezkoumá, nehodnotí, neposuzuje zákonnost výše základu daně, daně a jejich právního a skutkového základu. Nelze proto dovozovat, že by tento typ rozhodnutí mohl být stižen nezákonností, ani to, že by ji bylo možno přičítat správci daně.“ Skutečnost, že správce daně stanoví a vyměří daň postupem dle § 140 daňového řádu , při respektování cíle správy daní, tak, jak je stanoven v § 1 odst. 2 daňového řádu a základních zásad správy daní, dle názoru Nejvyššího správního soudu nevylučuje následnou možnou aplikaci § 254 odst. 1 daňového řádu v případě vzniku přeplatku v důsledku pozdějšího (nižšího) doměření daně správcem daně.

Konkludentní stanovení daně není bezmyšlenkovou činností správce daně
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Daňové spory, a. s.
K předpisům:
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 26. 10. 2017, sp. zn. 5 Afs 27/2017, www.nssoud.cz
Nejvyšší správní soud se zde vyjádřil k možnosti správce daně zavinit vznik úroku z neoprávněného jednání správce daně i tam, kde došlo ke stanovení daně konkludentně postupem dle ustanovení § 140 DŘ. Jak uvádí Nejvyšší správní soud, tak i v takovém případě je povinností správce daně posoudit správnost stanovované daňové povinnosti.
Uvedený rozsudek bude tak použitelný i v případech, kdy daňový subjekt na základě již proběhlého daňového řízení se i v jiných zdaňovacích obdobích chová správcem daně požadovaným způsobem, byť s tím sám nesouhlasí. Ukáže-li se posléze (na základě soudního jiného zdaňovacího období přezkumu), že se správce daně ve svém názoru mýlil, bude to mít vliv i na tato daňová řízení.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2018.