Okamžik výkonu zajišťovacího příkazu

Vydáno: 1 minuta čtení

Ze stávající judikatury Nejvyššího správního soudu tedy plyne, že v zásadě nemá být zajišťovací příkaz vykonáván hned. Výjimkou jsou případy nezbytnosti uspokojení z majetku spočívajícího v hotovosti při pochybnostech o legálnosti podnikání a při zjištění zřetelných náznaků o zbavování se majetku. Správce daně charakter jednání daňového subjektu při úvaze o nezbytnosti zajištění či nezbytnosti exekuce zajištěného majetku posuzuje na základě vlastních zjištění, která musí nasvědčovat vysoké pravděpodobnosti nelegálnosti postupu. Vyšší míru jistoty v okamžiku tohoto rozhodování nelze po správci daně vyžadovat.

Okamžik výkonu zajišťovacího příkazu
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Daňové spory, a. s.
K předpisům:
Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 18. 4. 2018, sp. zn. 4 Afs 70/2018, www.nssoud.cz
Zajišťovací příkaz je velice razantní vpád do práv daňových subjektů. Z tohoto důvodu Nejvyšší správní soud postupně zformuloval velice přísná pravidla pro jeho aplikaci. Jak vidno, tato pravidla jsou ve své podstatě dvoufázová. První fáze se vztahuje k okamžiku vydávání zajišťovacího příkazu. Fáze druhá pak k jeho výkonu. A právě tato druhá fáze dosud není příliš judikatorně rozvedena, což napravuje komentovaný rozsudek. Proto i v případě zcela zákonně vydaného zajišťovacího příkazu to ještě neznamená, že správce může tento vždy i vykonat, a to v rámci daňové
exekuce
. Také zde musí správce daně splnit požadavky kladené na něj zákonem, potažmo blíže osvětlené Nejvyšším správním soudem.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2018.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád