Důvody pro vydání zajišťovacího příkazu

Vydáno: 3 minuty čtení
Důvody pro vydání zajišťovacího příkazu
JUDr.
Milan
Podhrázký,
Ph.D.
Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu ze dne 7.1.2016, čj. 4 Afs 22/2015-104
K předpisům:
Předpokladem pro vydání zajišťovacího příkazu (dle § 167 odst. 1 daňového řádu) je přiměřená pravděpodobnost, že daň bude v budoucnu stanovena a zároveň že v době její vymahatelnosti bude nedobytná nebo bude její vybrání spojeno se značnými potížemi. Důvody svědčící tomu, že tyto podmínky byly naplněny, musí být uvedeny v odůvodnění zajišťovacího příkazu.
Popisované rozhodnutí je významné tím, že se zde Nejvyšší správní soud detailně zabývá nutnými předpoklady a důvody pro vydání zajišťovacího příkazu na dosud nestanovenou daň (dle § 167 odst. 1 daňového řádu). Takovými předpoklady jsou odůvodněná obava (tedy přiměřená pravděpodobnost), že daň bude v budoucnu stanovena, a zároveň, že v době její vymahatelnosti bude nedobytná nebo bude její vybrání spojeno se značnými potížemi. Podstatný závěr plynoucí z daného rozsudku ve vztahu k uvedeným předpokladům spočívá v tom, že důvody vztahující se k těmto předpokladům musí být uvedeny v odůvodnění zajišťovacího příkazu, přičemž podléhají soudnímu přezkumu. Současně je nutno upozornit na to, že daný rozsudek se zabývá i situací, kdy důvody nasvědčující pravděpodobnosti, že daň bude stanovena, nejsou tak silné, přesto Nejvyšší správní soud připouští vydání zajišťovacího příkazu tehdy, jsou-li zjištěny alespoň silné důvody nasvědčující pravděpodobnosti budoucí nedobytnosti daně (příkladem může být situace, kdy se daňový subjekt zbavuje majetku či ukončuje svoji podnikatelskou činnost).
Redakční poznámka:
Tento rozsudek jako novum zavádí, že v rámci přezkumu zajišťovacího příkazu soud bude přezkoumávat rovněž míru pravděpodobnosti budoucího stanovení daně. Toto poselství je o to silnější, že se jedná o sbírkový rozsudek. (č. 3368/2016 Sb. NSS). Za zmínku by rovněž stálo, že v tomto případě NSS zrušil nejen rozsudek krajského soudu, ale zároveň i rozhodnutí OFŘ o odvolání a dokonce i samotný zajišťovací příkaz, což se nikdy předtím a doposud ani poté ještě nestalo

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád