Odpočet od subjektu se zrušenou registrací k DPH

Vydáno: 2 minuty čtení

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 21. 3. 2018, sp. zn. 8 Afs 143/2017 , www.nssoud.cz

Odpočet od subjektu se zrušenou registrací k DPH
JUDr. Ing.
Ondřej
Lichnovský,
Daňové spory, a. s.
K předpisům:
Ze skutkových okolností (v podrobnostech viz napadený rozsudek krajského soudu a rozhodnutí stěžovatele) je podle Nejvyššího správního soudu dostatečně zřejmé nejen to, že došlo k faktickému uskutečnění zdanitelného plnění (o čemž ostatně nebylo sporu), ale také to, že plnění uvedené v daňových dokladech, které sloužily k uplatnění nároku na odpočet DPH, poskytla žalobci společnost BENT
Bohemia
, s.r.o.
Zrušení registrace společnosti BENT
Bohemia
, s.r.o. k DPH, které předcházelo uskutečnění zdanitelných plnění zakládajících nárok na odpočet DPH, mohlo zapříčinit maximálně vznik pochyb na straně správce daně o souladu mezi skutečným a deklarovaným dodavatelem. Samo o sobě však nemůže zrušení registrace k DPH vést k odepření nároku na odpočet. Je potřeba zkoumat z jakého důvodu byla registrace k DPH zrušena, zvláště pak, zda se rozhodnutí o zrušení registrace vyjádřilo k obratu podle § 6 zákona o DPH.
Zákon o DPH jasně říká, že pro uplatnění nároku na odpočet je nezbytné, aby dodavatel byl plátcem DPH. Jak vidno, tato podmínka neplatí absolutně. Dojde-li tak ke zrušení registrace k DPH před tím, než je zdanitelné plnění uskutečněno, neznamená to automaticky ztrátu nároku na odpočet. Pro tento účel je třeba vést dokazování směrem k tomu, proč se tak stalo, potažmo zda mohl být odpočet uplatněn daňovým subjektem v dobré víře.
Zdroj: Odborný portál DAUC.cz, 2019.

Související dokumenty

Zákony

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty