Legislativní novinky k 30. 9. 2021

Vydáno: 9 minut čtení

V tomto prvním podzimním úvodníku vám po měsíci opět přinášíme příspěvek s přehledem novinek a zajímavostí v daňové a účetní oblasti, které přinesl čas od vydání předchozího čísla. Nejprve podrobněji shrneme nejdůležitější změny v hlášení Intrastat, účinné od počátku roku 2022, následně se detailněji podíváme na aktuální vývoj v oblasti zdanění krátkodobých nájmů nemovitých věcí poskytovaných přes elektronické platformy (např. Airbnb), kde máme k dispozici již první judikaturu, a nakonec krátce zmíníme zvýšení daňového zvýhodnění na dítě, schválení DPH novely v oblasti tzv. e-commerce a zavedení slevy na dani z příjmů za zastavenou exekuci.

Legislativní novinky k 30. 9. 2021
Ing.
Jiří
Dolejš
LL.M.,
Brantl & Partners, s.r.o.
 
Změny v hlášení Intrastat
Na základě nového nařízení vlády ČR dojde od roku 2022 k poměrně podstatným změnám v oblasti vykazování hlášení Intrastat. Hlavním důvodem nové úpravy je změna související právní úpravy EU. Mezi nejdůležitější změny patří zejména:
Změna terminologie
– místo přijetí zboží z jiného členského státu EU a odeslání zboží do jiného členského státu EU budou zavedeny pojmy dovoz zboží z jiného členského státu EU a vývoz zboží do jiného členského státu EU.
Zjednodušené vykazování
– zpravodajské jednotky s objemem obchodů do 20 mil. Kč ročně budou moci vykazovat pohyb zboží zjednodušeným způsobem jednou ročně, a to prostřednictvím zjednodušeného hlášení (obecný limit pro podávání hlášení Intra