Bytové družstvo - úvěr

Plné znění otázky

V panelovém domě jsou družstevní byty, ale část bytů již byla převedena do osobního vlastnictví. Družstvo si vzalo úvěr na renovaci domu. Statutární orgán podepsal bance směnku. Úvěr byl rozpočítán mezi družstevníky podle velikosti bytu a je splácen v měsíčních intervalech. Část družstevníků, kteří požádali o převod bytu do OV, si svůj podíl na úvěru zaplatila celý. V dohledné době bude počet převedených bytů tak vysoký, že vznikne ze zákona Společenství vlastníků. Již dnes se ozývají ti, kdo si svou část úvěru zaplatili, že nebudou hlasovat, aby budoucí SVJ převzalo od družstva úvěr.

  • Bude mít nově vzniklé SVJ povinnost úvěr převzít či nikoliv? Předpokládaný statutární orgán by totiž funkce odmítl a asi by nebyl nikdo, kdo by byl ochoten být v čele SVJ.
  • Může existovat družstvo i po tom, co budou převedeny všechny jednotky do OV a družstvo už nebude mít žádnou činnost kromě vybírání peněz na úvěr a plateb těchto peněz do banky?
  • Pokud tato situace s převodem bytů do OV nastane až po 1. 1. 2014, v čem se bude lišit postup Bytového družstva či Společenství vlastníků?

Odpověď