Platnost doby určité – zastup za MD/RD

Plné znění otázky

Zaměstnankyně uzavřela 1. 11. 2011 pracovní smlouvu (nastup 1. 11. 2011) na "dobu určitou - po dobu mateřské a rodičovské dovolené a překážek na straně paní XY a po dobu překážek na straně zaměstnavatele." K uzavření této pracovní smlouvy došlo, ještě když nebyla omezena délka zástupu za mateřskou a rodičovskou. (Jen pro úplnost vysvětlím definování doby určité - "překážky na straně paní XY" jsme tam dali pro případ, že by paní zůstala ještě doma mezi 3. a 4. rokem dítěte. "Překážky na straně zaměstnavatele" tam byli např. za účelem, paní XY se vrátí z mateřské/rodičovské, zastupující zaměstnankyni dáme na překážky na straně zaměstnavatele, můžeme se rozmyslet, co dal s jejím pracovním uplatněním, a zároveň návratem paní XY z MD/RD pracovní poměr zastupující zaměstnankyně neskonči. Toto upřesněni jsme do pracovní smlouvy dali na základě doporučení specialistky na personalistiku, ale povazuji to za hodně kostrbaté).

Na základě podnětu od zastupující zaměstnankyně jsme dohodou (dodatkem pracovní smlouvy) v září 2012 zrušily kostrbatou formulaci doby určitě "po dobu mateřské a rodičovské dovolené a překážek na straně paní XY a po dobu překážek na straně zaměstnavatele" a s účinností od 1. 10. 2012 jsme nahradili formulaci "na dobu určitou - po dobu mateřské a rodičovské dovolené paní XY." Od roku 2012 již může být zástup za MD/RD také maximálně na 3 roky a mela by byt tedy uvedena klauzule "na dobu nejdéle 3 let". Pokud ustanoveni "na dobu nejdéle 3 let" chybí, je pracovní smlouva povazována za pracovní smlouvu na dobu neurčitou. My jsme ovsem jen dodatkem pracovní smlouvy v r. 2012 měnili formulaci doby určité v pracovní smlouvě, která byla uzavřena již v roce 2011.

V daném případě na jakou dobu je tedy podle Vás vlastně nyní pracovní smlouva uzavřena? Na dobu zástupu za mateřskou a rodičovskou (neomezeně) anebo na dobu neurčitou? Rovněž prosím o zdůvodnění, pokud jsme něco udělali špatně či to vyplývá ze změny legislativy.

Již se blíží návrat kolegyně z rodičovské a budeme muset řešit.

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 39. 5 zákona 262/2006 Sb., zákoník práce