Zdanění podílu na likvidačním zůstatku

Plné znění otázky

Mám firmu, která vlastní dceřinou společnost (splňuje test více jak 12 měsíců), obě firmy - matka i dcera jsou rezidenti ČR. Tato dceřiná společnost je nyní v likvidaci a již bylo rozhodnuto o výplatě podílu na likvidačním zůstatku. Matka přeceňovala podíly v dceři ekvivalencí. Chtěla jsem se zeptat na zdanění tohoto podílu na likvidačním zůstatku a potvrzení či vyvrácení mého názoru.

1. Co se týče daní, tak osvobození nelze použít, neboť toto osvobození se nevztahuje na podíly na likvidačním zůstatku, vyplácené dceřinou společností, která je v likvidaci [§ 19 odst. 1 písm. zi) ZDP]. V tomto případě budou zdaněny u dceřiné společnosti 15% srážkovou daní (u zdroje) a matka je vyloučí ve svém přiznání jako již zdaněné na řádku 120?

2. Je potřeba vyloučit veškeré náklady vztahující se k těmto výnosům jako daňově neuznatelné na řádku 40 [§ 25 odst. 1 písm. i) ZDP]? Jedná se mi hlavně o nabývací cenu obchodního podílu při likvidaci společnosti. 3. Bude o této transakci účtováno následovně? Zrušení rozvahového ocenění podílu ekvivalencí - vše se objeví zpět na 061, účet 414 zanikne. Vyřazení podílu v původní pořizovací ceně MD 561/D 061. Výnos na likvidačním zůstatku MD 378/D 661.

Odpověď