Účtování o přijatých stravenkách v restauraci a EET
Plné znění otázky
Restaurace přijímá od zákazníků při úhradě tržby stravenky Sodexo. Tyto stravenky dekádně zasílá vydavateli stravenek k proplacení spolu s fakturou, která je částečně uhrazena a částečně započtena proti provizní faktuře vystavené Sodexo. Jak o tomto správně účtovat a kdy promítnout do EET? Nyní restaurace postupuje tak, že při přijetí stravenky od zákazníka vystavuje doklad o přijaté tržbě hotově a zasílá do EET. Účtuje jako o přijetí peněz, tj. MD 211/D 604. Následně je vystavena faktura, která je účtována MD 311/D 395 a současně - MD 211/-D 395, takže se vlastně přijaté stravenky účtované jako peníze přeúčtují na pohledávku. A při připsání úhrady na běžný účet se vypořádá pohledávka na 311. Je toto účtování a postup pro EET správný, nebo by se mělo pro EET postupovat jinak a účtovat taky jinak, a potom jak?