Pořízení ojetého automobilu z EU

Plné znění otázky

Účetní jednotka, plátce DPH pořídí osobní ojetý automobil od podnikatele, plátce DPH z Německa.

1 - Pokud by faktura byla vystavena ve zvláštním režimu pro obchodníky s použitým zbožím, bude pořízení tohoto automobilu zcela mimo českou DPH. Je to tak, že?

2 - Pokud faktura bude s reverse charge provede česká firma samovyměření. Takovýto nákup se promítne do ř. 3, 43 a 47 v daňovém přiznání. A v kontrolním hlášení v oddíle A2. Automobil je pořizován jako dlouhodobý majetek, jsou uvedené řádky v pořádku?

3 - Faktura bude vystavena v EUR, účetní jednotka používá roční pevný kurz. Datum povinnosti přiznat daň je ke dni vystavení daňového dokladu nebo nejdéle k 15. v následujícím měsíci. Pro potřeby DPH se použije kurz ke dni povinnosti přiznat daň pro osobu provádějící přepočet. Znamená to, že použijeme náš pevný kurz?

4 – Kurz pro zaúčtování, je kurz ke dni účetního případu (ke dni přijetí faktury). Tzn. opět náš pevný kurz?

5 – Faktura přijatá bude v EUR, úhrada bude z účtu vedeného v české měně. Tzn. že vznikne kurzový rozdíl mezi fakturou zaúčtovanou pevným kurzem a odepsanou částkou z korunového účtu. Kurzový rozdíl bude proúčtován dle svého charakteru 563 nebo 663. Tento kurzový rozdíl se nestává součástí pořizovací ceny majetku, že? 

Odpověď