Zdanění příjmu z podílového spoluvlastnictví

Plné znění otázky

Bytový dům je ve vlastnictví několika fyzických osob. Dům není rozdělen na jednotky. Bytové jednotky v domě jsou pronajímány některým vlastníkům a třetím osobám. Veškeré příjmy a výdaje jsou realizovány na jeden bankovní účet, který je veden na jméno majoritního spoluvlastníka. Na konci roku se zpracuje evidence veškerých skutečných příjmů a výdajů a vznikne zisk, který se rozdělí mezi spoluvlastníky dle výše spoluvlastnických podílů. Dle rozhodnutí vlastníků se nerozdělí zisk celý, ale část zisku se ponechá na bankovním účtu pro účely případných oprav atd.

a) Jednotliví vlastníci obdrží svou část zisku až v roce následujícím. Ve kterém období jsou vlastníci povinni dát zisk do svého daňového přiznání - v roce, kdy podíl obdrží, nebo v roce, kdy příjmy obdrží majoritní vlastník na svůj účet od nájemců?

b) Částku, kterou spoluvlastníci neobdrží, protože je majoritní většinou vlastníků rozhodnuto, že se ponechá pro případ budoucích oprav, lze považovat za výdaj, nebo jsou i tuto část vlastníci povinni zdanit?

c) Pokud by spoluvlastník chtěl tvořit rezervu na opravy majetku, může tuto rezervu každý spoluvlastník tvořit dle zákona o rezervách individuálně, nebo je nutno tuto rezervu vytvořit za celý dům, tzn. každý spoluvlastník bude mít ve výdajích část rezervy dle spoluvlastnického podílu?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

§ 9 zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů