Daňová evidence - vyřazení vozidla z důvodu technické nezpůsobilosti z pohledu DPH a daně z příjmů

Plné znění otázky

OSVČ (FO-podnikatel), daňová evidence (DE), plátce DPH využíval výhradně pro svoji podnikatelskou činnost nákl. automobil (mj. hmotnost do 3,4 t, silniční daň vyřešena) na který od 2/16 uplatňoval pravidelně po každý rok 100% daňový odpis (rovnoměrně). Poslední daňový odpis k uplatnění v roce 2020 činí v plné výši 29 679 Kč (1/2 odpisu 2020 je tak 14 840 Kč). Z důvodu tech. nezpůsobilosti vozidla musela nechat OSVČ zápisem ze dne 19. 8. 2020 vyřadit nákl. vůz z evidence vozidel (uvedeno v TP), nevyplatily by se opravy vozidla.

1) Jak se má případ řešit v rámci daně z příjmů FP (OSVČ) a vzhledem k DPH? Neproběhne prodej celého vozu, nevznikla totální škoda při havárii apod.

2) Celý nákladní vůz byl zlikvidován kromě korby - OSVČ však neobdržela doklad o šrotovném a možná jej již ani neobdrží - FO, která vůz likvidovala je nekontaktní. Měl by být takový doklad pro finanční správu dostupný k důkazu např. z důvodu toho, aby bylo zcela jasné, že vozidlo již nelze např. prodat a tím pádem v budoucnu zahrnout do daně z příjmů? Pokud by doklad přece jen nakonec OSVČ za šrotovné obdržela (pokusí se i nadále kontaktovat likvidátora vozu), lze uvést šrotovné do nákladů v jeho daňové evidenci jako běžný daňový výdaj?

3) Jakým způsobem vyřadit z OM část nákl. vozidla v daňové evidenci, pokud jeho většina sešrotována a zbyla pouze korba - vyřadit z OM celé vozidlo a korbu zavést jakožto nový majetek v ceně obvyklé?

4) Je možné, že korba, která z nákl. vozidla jako jediná součást vozu zůstala bude prodána (dle zájmu o ni na trhu), nebo také zlikvidována do šrotu. Korba se do budoucna neplánuje ponechat jakožto náhradní díl. Pokud bude dána korba k likvidaci do šrotu, pak nejspíš bude postup podobný jako v bodě 2 shora, předpokládáme, že zde by se snad neúčelnost ponechání si korby v OM OSVČ správci daně nemusela prokazovat, když by byla korba dlouhodobě neprodatelná? Pokud by však byla korba prodána, jak postupovat v rámci DPH a z hlediska daně z příjmů (v rámci příjmů i výdajů)?

5) Jak zaevidovat přeplatek povinného ručení (zůstatek pojistného), který pojišťovna zašle na b.ú. OSVČ (vzhledem k tomu, že nákl. vozidlo nebude již nadále v provozu)? Nejspíš jako pohledávku za pojišťovnou a v DE daňový příjem?

6) V rámci roku 2020 by měl být uplatněn 1/2 daňový odpis, když bude vyřazen vůz v průběhu roku 2020 a nebude již nejspíš k 31. 12. 2020 již v OM. Zůstatková cena (ZC) ke konci roku 2020 bude nulová, zde tedy nejspíš ZC dále neřešit?

7) Vyřadit nákladní vůz by měla OSVČ z OM dnem posledního zápisu v daňové evidenci. Vyřazení z evidence vozidel proběhlo 31. 8. 2020, ale dokument o ukončení pojistné smlouvy k povinému ručení je uzavřen 2. 10. 2020 a měl by se nejspíš evidovat - vyřadit tedy vozidlo v říjnu 2020, tj. doba, kdy bylo uzavřeno vypovězení povinného ručení?

Odpověď