Zdravotní pojištění a zdanění příjmů u předsedy výboru SVJ

Plné znění otázky

V nově založeném SVJ byl zvolen předseda výboru SVJ, který je zároveň OSVČ. Tento předseda výboru SVJ má kromě výkonu funkce předsedy výboru SVJ (odměna činí 3 000,- Kč měsíčně) příjmy z podnikání dle § 7 ZDP a příjmy z dlouhodobého nájmu nemovitých věcí dle § 9 ZDP. 

Je povinné zdaňovat příjem z titulu výkonu funkce předsedy SVJ dle § 6? Je možné uzavřít na výkon funkce předsedy SVJ nějaký typ smlouvy (DPP/DPČ), případně je možné, aby předseda SVJ svoji činnost fakturoval jako OSVČ? 

Jak je to prosím se zdravotním pojištěním v případě, že předseda SVJ z podnikání nepřekročí minimální vyměřovací základ zdravotního pojištění a platí tedy v rámci podnikání minimální zálohy na zdravotní pojištění? Je možné nějak započíst zdravotní pojištění zaplacené z titulu výkonu funkce na minimální zálohy placené v rámci podnikání (je možné sečíst příjmy z §6 a §7 ZDP a pokud součet příjmů nepřekročí minimální vyměřovací základ pro zdravotní pojištění, tak platit jen minimální zálohy na ZP jako OSVČ)? 

OSVČ je hlavní činností předsedy SVJ. Odměna 3 000 Kč měsíčně je domluvená bez dalších podrobností a je považována za hrubou odměnu, ze 3 000 Kč bude stržena daň z příjmů ve výši 15% a bude odvedeno zdravotní pojištění. Předsedovi SVJ bude tedy vyplacen rozdíl (za předpokladu, že je povinné zdanění dle §6 ZDP). Slyšeli jsme, že je možné sjednat výplatu předsedovi výboru (a zbylým členům) s tím, že 3 000,- Kč je čistá výplata – jaké by toto mělo implikace na platbu zdravotního a sociálního pojištění (byla by zvýšena platba zdravotního pojištění a podléhala by pak odměna sociálnímu pojištění)? Srážková daň z příjmů předsedy SVJ – je tato daň konečná nebo je možné ji zohlednit v přiznání k dani z příjmů fyzických osob? Je důležité, jak vysoký příjem má předseda SVJ z pronájmu v rámci § 9 ZDP? 

Jaké plynou povinnosti pro SVJ - přihlásit se na zdravotní pojišťovnu a na FÚ?

Odpověď