Osvobození od daně z příjmů při prodeji nemovitosti a pořízení nové bytové potřeby

Plné znění otázky

Rodiče darovali své dceři v roce 2021 byt v Praze. Dcera je občankou ČR, ale dlouhodobě pobývá v Belgii. V bytě bezprostředně před prodejem nebydlela. Darování je osvobozeno od daně, pouze dcera podá oznámení o osvobozených příjmech. Dcera bude chtít v roce 2022 byt prodat, a protože pobývá v Belgii, chtěla by využít režim osvobození od daně z příjmů na příjmy, které použije na obstarání vlastní bytové potřeby [tj. § 4 odst. 1 písm. b) a § 4b ZDP]

Je možná za vlastní bytovou potřebu považovat nákup nemovitosti pro vlastní bydlení v zahraničí (EU)?

Je možné, že nákup vlastního bydlení bude v nižší částce, než kolik bude cena prodeje bytu v ČR (byt ČR cca 10 mil, byt Belgie cca 6 mil). Je možné na zbylou část nepokrytého osvobození uplatnit výdaje (podle § 10 ZDP je výdajem cena podle zákona o oceňování k datu nabytí – cca 7 mil. Kč)? Jde mi o to, zda lze obě varianty společně kombinovat.

Pokud platí bod 2 a kombinovat lze, je potřeba podat přiznání k dani z příjmů, za jaké období a také jakou částku uvést do příjmů - tu část neosvobozenou?

Předpokládáme, že znění zákona rozumíme správně, že není podmínkou, aby měl prodávající bezprostředně před prodejem v bytě bydliště?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů