Místo plnění při pronájmu dopravního prostředku

Plné znění otázky

Společnost s r. o., plátce DPH, se sídlem v tuzemsku vlastní obytný nákladní automobil T815. Tento automobil s.r.o. pronajalo na základě dlouhodobé nájemní smlouvy zapsanému spolku-osobě povinné k dani, neplátci DPH, se sídlem v tuzemsku. Členové spolku toto vozidlo v rámci hlavní činnosti –poznávání cizích krajin a kultur –používají k výpravám po světových kontinentech mimo EU. Pronájem vozu s.r.o. spolku fakturuje po dílčích etapách, které nejsou delší než 30 dní a časově na sebe nenavazují. Dochází vždy k přestávkám v důsledku střídání členů výpravy, oprav vozu, jeho přepravy na start jiné etapy, nepříznivé politické situace atd. Výše fakturace za nájemné je nasmlouvána v Kč na den etapy. Vozidlo je trvale umístěno ve třetích zemích, stará se o něj pracovník pronajímatele či je předáno do úschovy nebo přepravci.

Setkali jsme se s názorem, že lze místo plnění u výše uvedeného nájmu posoudit dle § 10d odst. 1 zákona o DPH a nájem považovat za krátkodobý, neboť nepřetržité držení vozu u spolku nepřesahuje 30 dní a místo fyzického předání je v třetí zemi při zahájení etapy? Tím by nebyla uplatněna tuzemská daň na výstupu a byl zachován nárok na odpočet na vstupu u pořízení vozidla, nákupu ND v tuzemsku apod., dle § 72 odst. 1 písm. c) zákona o DPH. My jsme toho názoru, že místo plnění je nutno stanovit podle základního pravidla dle § 9 odst. 1 zákona o DPH, podle sídla odběratele služby (ČR) a u pronájmu uplatnit tuzemskou DPH s ohledem na to, že:

1. Nájemní smlouva je uzavřena exkluzivně pro jednoho nájemce a jako dlouhodobá. Délka etapy je pouze kategorie pro plánování účasti členů spolku na výpravě a dále také k vyčíslení výše pronájmu za etapu. S ohledem na dlouhodobost smlouvy nelze tedy aplikovat ustanovení § 10d odst. 1 zákona o DPH o krátkodobém nájmu.

2. Odběratel je osoba povinná k dani, takže nelze uplatňovat ani ustanovení § 10d odst. 2 zákona o DPH o dlouhodobém nájmu, které se týká osob nepovinných k dani. Potažmo nelze uplatňovat ani § 10d odst. 4 zákona o DPH, který vychází z aplikace odstavců 1 a 2, které však v našem případě nejsou naplněny.

3. Dále máme za to, že by krátkodobý nájem mohl být kvalifikován jako zneužití práva.

Můžete nám prosím sdělit váš názor na výše popsanou problematiku?

Odpověď