Skutečné výdaje k příjmům z pronájmu

Plné znění otázky

V rámci uplatňování skutečných výdajů k příjmům podle § 9 zákona o daních z příjmů bych měl několik dotazů:

1) Byla provedená celková rekonstrukce bytu, co je a není součástí technického zhodnocení– (výměna starých žaluzií, kuchyňská linka, vestavné kuchyňské spotřebiče, vestavěná skříň, háčky, držáky, police a jiné přimontované vybavení bytu, nové vchodové dveře – jen výměna křídla, zárubeň je původní, natření původních radiátorů a potrubí, lustry a podhledová svítidla, výměna starého zvonku, zalití starých parket nivelací a pokládka vinylu)?

2) Paušál na dopravu lze využít i po dobu prováděné rekonstrukce bytu, nebo až od měsíce počátku pronajímání?

3) Nemovitost pořízená výhradně za účelem pronájmu. Lze uplatnit úroky z hypotéky od okamžiku pořízení včetně odhadu nemovitosti pro banku, nebo jen za dobu plynoucích příjmů z pronájmu této nemovitosti?

4) Pokud pořídím nemovitost, kterou nyní pronajímám, ale odpisy chci uplatňovat: var. 1) hned od začátku, tak mi stačí nechat udělat aktuální znalecký posudek pro účely rozdělení vstupní ceny na pozemek a stavbu; var. 2) začnu odepisovat po více než pěti letech od pořízení nemovitosti, tak musím udělat znalecký posudek na reprodukční pořizovací cenu, tj. cenu, za kterou bych nemovitost pořídil v době ocenění. Je má úvaha správná?

5) K bodu 4, var. 1, pokud potřebuji pouze znaleckým posudkem oddělit od PC hodnotu pozemku, je dostatečné nechat znalecky ocenit jen pozemek a tuto hodnotu z PC vyjmout, nebo musím nechat ocenit celou nemovitost a vyjmout pozemek hodnotou poměru ceny pozemku a stavby ze znaleckého posudku, přepočtenou na PC celé nemovitosti?

6) Pokud je nemovitost pořízena výhradně za účelem pronájmu v říjnu 2021, přičemž do října 2022 probíhala rekonstrukce a hledání nájemníka, mohu uplatit do výdajů pojištění nemovitosti a daň z nemovitosti za celý rok, nebo jen poměrově od listopadu 2022, kdy je byt již skutečně pronajat?

Odpověď