Náhrada škody škoda způsobená fyzickým osobám

Plné znění otázky

Manželé mající majetek v SJM obdrželi náhradu škody za škodu na tomto majetku. Škoda byla způsobena externí firmou provádějící opravu domu. Externí firma, která rozsáhlou škodu způsobila, uhradila manželům na základě dohody náhradu škody:

1. na movitých věcech, které díky způsobené škodě museli manželé znovu pořídit do domácnosti, náhradu za opravy u přístrojů, které bylo možné opravit a náhradu na částečnou opravu nemovitosti;

2. dále firma, která způsobila škodu, manželce a synovi uhradila náhradu škody za jejich práce a činnosti, které vynaložili při odstranění škody v dohodnuté výši dle počtu hodin v sazbě jejich průměrné čisté mzdy.

Manželé tak obdrželi celkový příjem ve formě náhrady škody od externí firmy, která jim způsobila škodu.

Manželé tak na manželčin bankovní účet obdrželi náhradu škody od této externí firmy a proti tomuto celkovému příjmu manželé vynaložili:

1. proti části příjmu vynaložili náklady na pořízení nových movitých věcí a opravu věcí, které bylo možné opravit. Tento dílčí příjem z celkového příjmu se rovná výdajům vynaloženým externím nákladům. Vše je doložitelné doklady od externích firem. Výsledkem je rozdíl příjmů a výdajů rovná se nula;

2. proti další části příjmů obdrženou za náhradu škody nemají manželé externí výdaje, neboť vynaložila manželka a syn svoje úsilí a práci na odstranění škody. Pro ocenění této náhrady škody byla zvolena sazba ve výši čisté mzdy a počtu hodin (tato náhrada nebyla vyplacena formou mezd).

1. Bude tato náhrada škody uvedena jako příjem v § 10 daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob, tj. jako náhrada škody na majetku v SJM od škůdce?

2. Budou-li manželé dle odpovědi na otázku předchozí uvádět příjmy v § 10 ZDP, může je celé uvést ve svém daňovém přiznání manžel, přestože součástí celkových příjmů je náhrada za manželčinu činnost na odstranění škody?

3. Budou-li manželé uvádět tyto příjmy v § 10 ZDP, mohou proti nim do výdajů uvést všechny doložitelné výdaje?

4. Ke zdanění by pak vyšel v konečném důsledku jen rozdíl, který představuje manželčina obdržená náhrada za činnost na odstraňování škody. Může tudíž v rámci celkového příjmu za náhradu škody tento příjem uvést manžel ve svém daňovém přiznání?

5. Syn nežije ve společné domácnosti, má příjmy podle § 6, § 7, § 9 ZDP a jeho příjem z náhrady škody činil méně než 10 000 Kč. Je možné jej označit jako osvobozený příjem a neuvádět jej do daňového přiznání?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů