Spolek a obrat na DPH, sazba DPH vstupenky

Plné znění otázky

Spolek Vinaři má v hlavní činnosti spolku mimo jiné: Spolupráce s obcí, místními zájmovými organizacemi a podnikatelskými subjekty při přípravě a realizaci projektů, jejich cílem je propagace a rozvoj obce, vinařství a místních tradic.

Spolek pořádá kulturní akci „Den otevřených sklepů“, což je propagace vinařství v obci. Jednotliví vinaři na tuto akci připraví své vinné sklepy, kde návštěvníci této akce mohou degustovat vzorky vína do skleniček. Spolek Vinaři prodá vstupenky v hodnotě 800 Kč, vstupné zahrnuje: volnou degustaci vín, poukaz 400 Kč (4 × 100 Kč) na nákup vína, sklenička, mapka, propiska. Večer se pro návštěvníky pořádá kulturní akce – dechová hudba. Poukaz na odběr vína: poukazem návštěvník zaplatí ve sklepě u vinaře, při nákupu lahve vína. Vinaři po ukončení akce vymění ve Spolku Vinaři tyto poukazy za peníze. Spolek je tedy takovým prostředníkem mezi Vinaři a návštěvníky.

1) Započítává se příjem ze vstupenek do obratu DPH v plné výši vstupného?

2) Je sazba DPH u celé vstupenky 10 %, přestože:

a) Sazba DPH u částky 400 Kč – která zůstává Spolku na náklady – provoz akce?

b) Sazba DPH u částky 400 Kč – za kupony?

3) Poukazy na odběr vína – je možné je brát např. jako ceninu, nebo je tam sazba DPH 21 %? Nebo to, že se se jedná o propagaci vinařů a obce, může být sazba DPH 10 % u všeho?

4) Spadá příjem z této akce do hlavní nebo vedlejší činnosti spolku?

Odpověď

Související dokumenty

Související předpisy

Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty