Darování 1/2 nemovitosti ve spoluvlastnictví, pronájem a odpisy

Plné znění otázky

Manželé, nepodnikatelé a neplátci DPH, vlastní nemovitost, každý vlastní ideální polovinu, není v SJM. Nemovitost od června 2022 dlouhodobě pronajímají, půjde o příjem v rámci § 9 ZDP. Celou nemovitost nabyla manželka úplatně před uzavřením manželství. Rovněž před uzavřením manželství darovala polovinu nemovitosti manželovi, darování bylo od daně z příjmů osvobozeno. K datu započetí nájmu v 06/2022 vlastní oba manželé nemovitost déle než 5 let.

1. Co se týče příjmů z pronájmu, neplatí zde omezení jako u nemovitostí v SJM, kdy příjem zdaňuje pouze jeden z manželů? Manželé se přitom mohou dohodnout i jiný poměr dělení příjmů z pronájmu u této nemovitosti. Je tedy možné, aby manžel zdanil 100% příjmů z pronájmu a uplatnil k ní 100% výdajů? V tomto případě však nelze uplatnit paušální výdaje dle§ 12/2 ZDP.

2. Co se týče odpisů, vstupní cenu bude nutné stanovit ke dni zahájení pronájmu jako reprodukční pořizovací cenu dle § 29 odst. 1 písm. d) ZDP. Protože majetek nabytý darováním, který byl od daně z příjmů osvobozen, nelze dle § 27 písm. j) ZDP odpisovat, daňové odpisy bude možné počítat pouze z poloviny vstupní ceny u manželky? Z poloviny vstupní ceny, vztahující se darované polovině u manžela, nelze odpisy uplatnit. Pokud je to tak, v případě, kdy 100 % příjmů z pronájmu zdaní manžel, uplatní tedy 100 % výdajů k nemovitosti, a to včetně odpisu manželčiny poloviny nemovitosti?

Odpověď