OSVČ – občan Ukrajiny a sleva na vyživované dítě

Plné znění otázky

Manželé (oba Ukrajinci) jsou v ČR od dubna 2022. Mají tady společně hospodařící domácnost a vychovávají nezletilého syna (nar. 2018). Od září 2022 oba pracují, oba mají živnosti jako OSVČ. V daňovém přiznání k DPFO paní za rok 2022 uplatním základní slevu na poplatníka (má příjmy přes 100 000 Kč a všechny příjmy jsou ze zdrojů na území ČR). Mohu uplatnit i slevu na vyživované dítě (jistě pouze u ní a u manžela ne, ten dá prohlášení, resp. správce daně má obě přiznání na jednom úřadě tak si může sám zkontrolovat, že manžel si slevu neuplatnil)? Její příjem za rok 2022 přesáhl šestinásobek minimální mzdy (6 × 16 200 = 97 200 a ona má přes 100 000 Kč).

Uplatňuje výdaje paušálem, je to tak, že omezující podmínka nemožnosti uplatnit si slevu na dítě, pokud má OSVČ výdaje paušálem už byla zrušena? Pokud slevu na dítě mohu uplatnit, tak za kolik měsíců? Od doby, co pracují a mají zdanitelné příjmy (tedy od září 2022 – tj. 4 měsíce), nebo od doby co mají společnou domácnost v Evropském prostoru (což je od dubna 2022 – tj. 11 měsíců)?

Jak to bude s formou podání DAP? Oba mají datové schránky, a tedy musí podávat v elektronické podobě, ale nemají rodná čísla (pouze speciálně přidělené pro účely zdravotního pojištění, ale tento formát EPO nebere a hlásí to kritickou chybu a nemožnost odeslání v elektronické podobě). Tedy nelze odeslat datovkou elektronické podání s kritickou chybou, ale pokud by kvůli tomu podávali DAP v papírové podobě, tak riskují pokutu - je to tak? Jakou formou tedy jejich daňová přiznání podat?

Odpověď