Koupě obchodního závodu od OSVČ, která nevede účetnictví

Plné znění otázky

Kupující je účetní jednotkou (s. r. o.), která koupila obchodní závod fyzické osoby (OSVČ), která nevede účetnictví. Prodávají vedl daňovou evidenci a většinu majetku měl již v podstatě ve výdajích zaplacením a kupující nemá v podstatě až na minimum věcí možnost vycházet z evidence prodávajícího. Pro ocenění obchodního závodu, tj. v jakém ocenění může s. r. o. z pohledu nabyvatele zaúčtovat nakoupený majetek a převzaté závazky, nebyl vyhotoven znalecký posudek. Ocenění převzatých položek majetku z účetnictví převodce nelze uplatnit, je-li jím OSVČ s daňovou evidencí. Ocenění zrealizovali prodávající a kupující ve skutečných dohodnutých cenách, které tvoří přílohu smlouvy a v přílohách je sjednání převodní ceny specifikováno samostatně pro každou převáděnou složku majetku zvlášť. Dluhy nebyly předmětem koupě, jelikož žádné závazky nebyly a pohledávky byly převedeny na kupujícího za jmenovitou hodnotu. Celková kupní cena 7mil.Kč je pak součtem individuálního ocenění jednotlivých druhů majetku ve výši 6 mil. Kč a částkou 1 mil. Kč, na které se kupující a prodávající dohodli, že je cenou za tzv. postoupení trhu zákazníků (není znalecký posudek). Součástí nabytého majetku nejsou aktiva s dobou použitelnosti delší než 15 let. Jedná se o internetovou síť, tvořenou převážně nehmotných odepisovaným majetkem, dále drobným nehmotným a hmotným majetkem a materiálem, který by byl určen k přímé spotřebě. Lze prosím v tomto případě zvolit postup:

  1. ocenění ponechat v cenách smluvních a 1 mil. Kč odpisovat 180 měsíců analogicky jako oceňovací rozdíl nebo goodwill?
  2. nebo přecenit, tj. rozpočítat skutečně dohodnuté ceny jednotlivých položek a jednotlivě je o 1 mil. Kč vzniklého rozdílu navýšit?

Kupující i prodávající jsou odborníci v oboru, a tak si ceny takto stanovili a dohodli mezi sebou podle obvyklých tržních cen k datu prodeje obchodního závodu (nejsou spojenou osobou), a za „postoupení trhu zákazníků“, lze-li takto jednoduše rozdíl 1 mil. Kč nazvat, si dohodli navíc 1 mil. Kč. Jak tento problém vyřešit?

Odpověď