Vyřazení nemovitosti z obchodního majetku

Plné znění otázky

OSVČ, plátce DPH, vlastní více než 10 let nemovitost, kterou má v obchodním majetku a provozuje v ní obchod. Nyní se OSVČ rozhodla, že nemovitost vyřadí z obchodního majetku a daruje ji dceři. Dcera následně, po nějaké době, nemovitost vloží do s.r.o. – mimo základní kapitál a bude pokračovat ve stejné činnosti, tj. provozovat obchod. Dotazy:

1. DPH - vyřazení nemovitosti z obchodního majetku se podle § 13 odst. 5 ZDPH považuje za dodání zboží za úplatu a měla by být odvedena DPH z ceny obvyklé. Lze využít v tomto případě osvobození podle § 56 ZDPH a tuto transakci nedodaňovat?

2. Daň z příjmů – u FO (dcery) se bude jednat o osvobozený příjem, pouze podá na příslušný FÚ Oznámení o osvobozených příjmech v souladu s § 38 písm. v) ZDPH.

3. Vklad do s.r.o. – bude možné předmětnou nemovitost daňově odepisovat? Vstupní cenou bude v souladu s § 29 odst. 1 písm. e) ZDP cena určená podle zvláštního právního předpisu? Nebo musí s.r.o. pokračovat v odpisech - § 30 odst. 10 ZDP? Ustanovení § 27 písm. j) – majetek vyloučený z odepisování se vztahuje pouze na skutečnost, kdyby dcera začala jako FO s tímto majetkem podnikat, nebo by tento majetek začala pronajímat?

Odpověď