zdanění cenných papírů - výpočet daně

Plné znění otázky

Jak je to se způsoby zdanění výnosů/příjmů z prodeje cenných papírů (rozdíl mezi účetní jednotkou a fyzickou osobou, která je daní podle § 10 ZDP)?

Účetní jednotka: Prodá akcie, výnosy jsou mi jasné. Náklady ale můžeme dopočíst třemi způsoby dle zákona o účetnictví, a to se přeleje výsledku hospodaření:

1) Pořizovací cena (např. si vedu evidenci, vím, že jsem prodala tranži s pořizovací cenou XY, a tu použiji do nákladů).

2) FIFO – použiji tedy nejstarší pořizovací cenu.

3) Vážený průměr – vypočítám.

Je zde nějaké omezení, z které tranže mohu akcie prodat? Například nemohu prodat akcie nakoupené v červnu, ale musím prodat ty, co jsem nakoupila před tím – něco jako metoda FIFO u zásob. Ale u fyzických osob, které nejsou účetními jednotkami a prodají cenné papíry dle § 10 ZDP, v případě, že nesplníme osvobození, jde proti prodejní ceně pořizovací cena (§ 10 odst. 5 ZDP). Častokrát jsem se ale setkala v učebnicích/článcích že se je možné si dopočíst výdajovou stranu metodou FIFO a průměrem, stejně jako výše zmíněná účetní jednotka. Je tomu tak skutečně a kde to má oporu? V zákoně o ZDP jsem nedohledala.

Odpověď