FZ13/2012 Jak správně zaplatit daň celnímu úřadu v roce 2013

Schválený:
FZ13/2012
Jak správně zaplatit daň celnímu úřadu v roce 2013
Dne 1. ledna 2013 nabude účinnosti zákon č. 17/2012 Sb., o Celní správě ČR, který v rámci modernizace celní správy zavádí dvoustupňové řízení, a také snížení počtu celních úřadů z 54 na patnáct celních úřadů. Jedná se o 14 celních úřadů v místě krajů a celní úřad Praha Ruzyně. V příloze č. 1 je obsažen doku- ment, znázorňující sloučení původních 54 celních úřadů na 15 celních úřadů. Provedením těchto změn je sledována podpora efektivního fungování celní správy, soulad se záměry organi- začního řešení ostatních orgánů státní správy a podpora hospodářských subjektů z pohledu principu soustředění se na výkon hlavního poslání celní správy. Jde o zajištění požadované dostupnosti služeb a současně efektivní řízení nákladů. Praktická realizace spočívá ve vytvoření odpovídajícího počtu územních pracovišť (vyhláška Ministerstva financí č. 285/2012 Sb., o územních pracovištích celních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech). Příloha č. 2 obsahuje seznam územních pracovišť celních úřadů, která se nacházejí mimo sídla celních úřadů v místě kraje. Výkon vybraných agend je i nadále zajištěn v místech aktuální potřeby, a to dosavadními zkušenými odbornými pracovníky.
Daňový subjekt má více možností jak uhradit svoje závazky vůči státu. Tento článek má za účel seznámit veřejnost se všemi druhy plateb, stanovuje náležitosti jednotlivých úhrad a dává návod, jak vyplňovat jednot- livé tiskopisy pro úhradu daňové povinnosti. Pro účely tohoto dokumentu se daní rozumí daň dle § 2 odst. 3 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů. Výběrem daní jsou v České republice pověřeny finanční úřady a celní úřady.
Pro bezproblémové placení daní celním úřadům je nutné znát číslo bankovního účtu příslušného celního úřadu a správný postup při poukazování finančních prostředků.
Daně se platí příslušnému úřadu v české měně. Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je určena. Správné určení platby a její správné nasměrování znamená zaplatit na správný bankovní účet celního úřadu místně příslušného pro danou daň a daný daňový subjekt.
Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému celnímu úřadu obsahuje před- číslí bankovního účtu, matrikovou části účtu (tzn., druhou část čísla účtu za pomlčkou) a kód banky.
Od 1. ledna 2013 bude území České republiky pokrývat 15 celních úřadů, které budou mít svou unikátní matrikovou část bankovního účtu. Seznam celních úřadů a jejich čísla matrikových částí bankovních účtů je uveden v příloze č. 3.
Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe odděleny pomlčkou, za matrikovou částí bez mezery následuje lomítko a směrový kód České národní banky (ČNB), u níž mají finanční a celní úřady vedeny účty (kód 0710).
Základní části bankovního účtu jsou:
*
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) - v rozsahu dvou až pěti číslic jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí vždy shodné pro všechny finanční nebo celní úřady. Seznam předčíslí bankovních účtů celních úřadů pro jednotlivé druhy daní je uveden v příloze č. 4.
*
Matriková část
- určuje vlastní finanční nebo celní úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část viz příloha č. 3.
Jako příklad uvádíme konstrukci celého čísla bankovního účtu pro úhradu pokuty v řízení správním u Celního úřadu pro Ústecký kraj, kdy správný úplný tvar bankovního účtu je 3754-27720411/0710.
Daňový subjekt může své platební povinnosti uhradit prostřednictvím poštovní poukázky typu A, nebo bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu, případně formou internetového bankovnictví.
Za
den platby daně
je považován den, kdy je částka připsána na bankovní účet celního úřadu.
I.
Platby v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky typu A
Česká pošta, s. p. používá poštovní poukázky typu A pro zasílání peněžních částek v hotovosti určených k připsání na účet příjemce. Tato forma placení není osvobozena od poštovních poplatků. Poštovní poukázku lze použít pro platby všech druhů daní.
Na poštovní poukázce typu A se vyplňují následující údaje:
Levá část poštovní poukázky
:
*
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
* Slovy - v této kolonce se uvádí slovy vyjádřená odesílaná částka v Kč.
*
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného celního úřadu.
*
Č. účtu
- Číslo účtu musí být uvedeno přesně ve tvaru odpovídajícím struktuře čísla bankovního účtu tj. ve tvaru předčíslí-matrika/kód banky. Musí být tedy uvedeno předčíslí účtu (odpovídající typu daně), pomlčka, číslo matriky příslušného CÚ, lomítko a číslo 0710 (kód ČNB).
*
V. symbol
(Variabilní symbol) prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje celnímu úřadu svou totožnost. Je-li daňový subjekt k dané dani na celním úřadu registrován (tzn., bylo mu vydáno osvědčení o registraci k této dani), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol čísla DIČ (daňové identifikační číslo) za písmeny CZ. Není-li daňový subjekt k dané dani registrován, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ.
U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu jednotnému správnímu dokladu (JSD), které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu.
*
S. symbol
(Specifický symbol) - v případě úhrady zajištění daně v rámci režimu podmíněného osvobození od daně u spotřebních a ekologických daní se do specifického symbolu uvádí kód typu zajištění stanovený celním úřadem.
*
Odesílatel
- uvádí se jméno a adresa bydliště (u fyzických osob) nebo název a adresa sídla (u právnických osob).
* Na spodním okraji poukázky může být uvedena položka čísla účtu. Tato položka se pro placení daní nevyplňuje.
Pravá část poštovní poukázky
:
*
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného celního úřadu.
*
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést hůlkovým písmem do předtištěných kolonek krátký text určený pro příjemce.
*
Částka Kč
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
*
Tr. kód
(Transakční kód) - je povinný třímístný numerický údaj identi?kující typ poukázky a tento údaj je již na formuláři předtištěn. * Ve prospěch účtu tato položka obsahuje číselné označení předčíslí a matriky účtu celního úřadu, tzn. pomlčka, lomítko a kód banky se zde neuvádějí.
Předčíslí i vlastní číslo účtu (tzv. matrika) jsou doplněné o vedoucí nuly. Předčíslí účtu doplněné o nuly se zapisuje do prvních 6 pozic zleva (maximální počet číslic pro předčíslí) a matrika do 10 pozic vpravo (maximální počet číslic pro číslo matriky celního úřadu). Toto číselné označení čísla účtu slouží pro automatizované zpracování. Je nezbytné vyplnit tuto položku správně, aby poukazovaná částka byla přijata na účet celního úřadu. Pokud bude chybně uvedeno buď předčíslí účtu (tedy označení daně) nebo číslo matriky celního úřadu (tedy příjemce platby), platba nebude přijata na účet v ČNB a bude vrácena odesílateli. Například při odesílání platby spotřební daně z vína a meziproduktů (předčíslí 780) na účet celního úřadu s matrikou 27720411 musí být v kolonce "ve prospěch účtu" uvedeno číselné označení: 0007800027720411. V levé části poukázky je přitom uvedeno to samé číslo účtu v úplném tvaru 780-27720411/0710.
*
Kód banky
- musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
*
V. symbol
- (Variabilní symbol) prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje celnímu úřadu svou totožnost. Je-li daňový subjekt k dané dani na celním úřadu registrován (tzn., bylo mu vydáno osvědčení o registraci k této dani), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol čísla DIČ (daňové identifikační číslo) za písmeny CZ. Není-li daňový subjekt k dané dani registrován, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ.
U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu jednotnému správnímu dokladu (JSD), které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu.
*
S. symbol
(Specifický symbol) - v případě úhrady zajištění daně v rámci režimu podmíněného osvobození od daně u spotřebních a ekologických daní se do specifického symbolu uvádí kód typu zajištění stanovený celním úřadem.
*
K. symbol
(Konstantní symbol) - při platbách daní se při odesílání peněz v hotovosti uvádí univerzální konstantní symbol 1149.
* Odesílatel v případě, že je odesílatelem fyzická osoba vyplňuje kolonky nadepsané Jméno, Příjmení, Ulice (obec), č. domu, PSČ a dodávací pošta. Pokud je odesilatelem právnická osoba, zapisuje se do kolonek Jméno a Příjmení název právnické osoby (ve zkráceném tvaru) a do třetí části se vyplní adresa sídla.
Po vyplnění poukázky je při převzetí hotovosti na pobočce České pošty s. p. poukázka potvrzena, přičemž pravá část poukázky zůstává uložena u České pošty, s. p. a levou část poukázky si ponechává odesílatel hotovosti jako doklad o poukázané platbě. Obsah údajů z převzaté poukázky Česká pošta, s. p. automatizovaně, pomocí výpočetní techniky, přenáší do datového souboru, který je příjemci odesílán a který je jedinou podkladovou informací pro příjemce hotovosti. Je tedy důležité dobře vyplnit údaje na poukázce, aby platba byla příjemci doručena a byla bez problémů identifikována.
Pokud si daňový subjekt vyzvedne za účelem zaplacení daně poštovní poukázku u svého správce daně na místně příslušném celním úřadě, jsou na poukázce předtištěny údaje identifikující daný celní úřad. Na poštovní poukázku musí daňový subjekt doplnit výši částky v Kč a slovy vyjádřenou odesílanou částku v Kč, dále pak své identifikační údaje údaje o odesílateli a variabilní symbol.
Daňový subjekt může k zaplacení použít poštovní poukázku typu A, kterou obdrží na České poště, s. p. Na poštovní poukázce pak musí do všech kolonek uvést správné a úplné údaje (popis viz výše). Při ručním vyplňování údajů je žádoucí, aby jednotlivé číslice byly dobře identifikovatelné, jinak může dojít k mylné interpretaci čísla.
II.
Bezhotovostní placení
1. Formou bankovního příkazu
Daňový subjekt má také možnost odeslat platbu formou bankovního příkazu k úhradě ze svého účtu vedeného u některé banky. Řídí se přitom pokyny příslušné banky k vyplnění bankovního příkazu buď vyplněním položek do bankovního formuláře, nebo k tomu použije rubovou stranu poštovní poukázky typu A. V tomto případě musí vyplnit identi?kační údaje na zadní straně poukázky.
Při vyplňování položky číslo účtu příjemce je naprosto nezbytné jeho správné vyplnění. Do řádku s označením číslo účtu plátce a kód banky uvede daňový subjekt do první kolonky číslo svého účtu vedeného u některé komerční banky a do druhé kolonky kód této banky.
Do další řádky s označením číslo účtu příjemce, kód banky, částka Kč, symboly platby (variabilní, konstantní, speci?cký) uvede daňový subjekt do první kolonky číslo účtu celního úřadu (tj. příjemce platby), do druhé kolonky číslo 0710 (kód ČNB). Číslo účtu příjemce přitom musí zachovávat strukturu předčíslí účtu, pomlčka, číslo matriky (příklad vyplnění kolonky Čísla účtu příjemce bez lomítka a označení kódu banky je tvar 780-27720411). Seznam předčíslí účtů (PBÚ) celních úřadů pro jednotlivé druhy daní je uveden v příloze 4. Čísla matrik bankovních účtů celních úřadů jsou uvedena v příloze 3.
Upozorňujeme na nezbytnost zadání předčíslí bankovního účtu. Zejména v případě bankovního příkazu (příkazu k úhradě) prostřednictvím rubové strany poštovní poukázky typu A je nutné zadat předčíslí účtu, jinak platba nebude doručena. Pokud není na příkazu k úhradě v kolonce Číslo účtu příjemce uvedeno číslo účtu ve tvaru s pomlčkou a daňový subjekt použije tvar číselného označení čísla účtu bez pomlčky, Česká národní banka spravující účty celního úřadu, identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce. Platba není na účet celního úřadu připsána, a je vrácena zpět na účet banky, která platbu odeslala. Tak vznikají daňovému subjektu nepříjemné komplikace, neboť může nastat situace, že daň nebude zaplacena do dne splatnosti.
*
Kód banky příjemce
- se na příkazu k úhradě uvádí do samostatné kolonky. Kód banky musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
*
V. symbol
(Variabilní symbol) - prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje celnímu úřadu svou totožnost. Je-li daňový subjekt k dané dani na celním úřadu registrován (tzn., bylo mu vydáno osvědčení o registraci k této dani), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol čísla DIČ (daňové identifikační číslo) za písmeny CZ. Není-li daňový subjekt k dané dani registrován, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ.
* U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu jednotnému správnímu dokladu (JSD), které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu.
*
S. symbol
(Specifický symbol) - v případě úhrady zajištění daně v rámci režimu podmíněného osvobození od daně u spotřebních a ekologických daní se do specifického symbolu uvádí kód typu zajištění stanovený celním úřadem.
*
K. symbol
- (Konstantní symbol) při bezhotovostním bankovním převodu se používá univerzální konstantní symbol 1149.
*
Datum splatnosti
by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky celního úřadu maximálně v den splatnosti daňové povinnosti.
*
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce.
Je v zájmu všech daňových subjektů, aby při vyplňování údajů příkazu k úhradě věnovaly zvýšenou pozornost vyplňování správného čísla účtu tak, aby se nevystavovaly případným sankcím vyplývajících z pozdě zaplacené daně.
2. Formou internetového bankovnictví
Placení prostřednictvím internetového bankovnictví je pouze jedna z forem bezhotovostního platebního styku, a proto pro ni platí pravidla uvedená v předcházející části článku. Upozorňujeme, že je důležité, ověřit si u banky, jaká má pravidla při uvádění čísla bankovního účtu. Úplné číslo bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému celnímu úřadu se skládá z předčíslí, pomlčky a číslo matriky (tj. ve tvaru "předčíslí-matrika"). V rámci internetového bankovnictví může být v některých případech vyžadováno vyplnění úplného čísla bankovního účtu, v jiných případech ale může být vyžadováno vyplnění jednotlivých položek.
*
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) - je nezbytné vyplnit správně, aby zaslaná platba byla přijata na konkrétní účet celního úřadu. Seznam předčíslí bankovních účtů celních úřadů pro jednotlivé druhy daní je uveden v příloze č. 4.
*
Číslo účtu
(matriková část) - viz příloha č. 3.
*
Kód banky
- musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
*
V. symbol
(Variabilní symbol) - prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje celnímu úřadu svou totožnost. Je-li daňový subjekt k dané dani na celním úřadu registrován (tzn., bylo mu vydáno osvědčení o registraci k této dani), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol čísla DIČ (daňové identifikační číslo) za písmeny CZ. Není-li daňový subjekt k dané dani registrován, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ.
* U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu jednotnému správnímu dokladu (JSD), které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu.
*
S. symbol
(Specifický symbol) - v případě úhrady zajištění daně v rámci režimu podmíněného osvobození od daně u spotřebních a ekologických daní se do specifického symbolu uvádí kód typu zajištění stanovený celním úřadem.
* Konstantní symbol uvádí se pro všechny typy plateb univerzální konstantní symbol 1148.
*
Datum splatnosti
- by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky celního úřadu nejpozději v den splatnosti daňové povinnosti.
*
Zpráva pro příjemce
zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce.
Ostatní položky uvedené v nabídce internetového bankovnictví jsou pouze pro potřebu klienta nebo banky klienta a nejsou pro celní úřady potřebné.
IV.
IBAN a jeho použití při zasílání bezhotovostních plateb na účty celních úřadů
Pro zajištění bezproblémového placení daní na účty a celních úřadů v rámci mezinárodního bezhotovostního platebního styku, je nutné znát správný postup při poukazování finančních prostředků na jejich účty a současně i jejich čísla účtů.
Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit daň na správný bankovní účet celního úřadu místně příslušného pro danou daň a daný daňový subjekt.
V rámci mezinárodního platebního styku se zahraničím je používán pro značení čísel bankovních účtů kód IBAN (International Bank Account Number), tj. mezinárodní číslo bankovního účtu. Toto číslo bankovního účtu má stanovenou strukturu.
Pro každý jednotlivý stát je definována vlastní struktura IBAN s tím, že je pevně stanovena pozice, na které je uveden kód banky (popř. pobočky banky) a číslo účtu. IBAN může obsahovat číslice a velká písmena při maximálním počtu 30 znaků kód banky a číslo účtu v rámci banky.
Standard stanovuje pro Českou republiku mezinárodní formát čísla účtu takto:
* 2 znaky kód země
* 2 znaky kontrolní číslice (ochrana proti chybně zadanému číslu)
* 4 znaky kód banky
* 6 znaků předčíslí bankovního účtu (PBÚ)
* 10 znaků číslo účtu (matrika celního úřadu viz příloha č. 3)
Jako příklad uvádíme číslo mezinárodního bankovního účtu Celního úřadu pro Ústecký kraj pro placení pokuty uložené v řízení správním vedeného u ČNB.
      


Na internetových stránkách ČNB (www.cnb.cz) v sekci "Platební styk* v nabídce "IBAN* je možné získat mnoho dalších informací, včetně možnosti vypočítat tvar IBAN, zadáním položek:
* První část čísla účtu (= předčíslí)
* Druhá část čísla účtu (= vlastní číslo účtu)
* Kód banky (= 0710)
nebo rozklíčovat kód IBAN na jednotlivé položky.
V písemném styku se uvádí IBAN po 4 znacích odděleně s mezerami, elektronicky se mezery neuvádějí.
IBAN v elektronickém styku: CZ6507100037540027720411
BIC (SWIFT) kód: CNBACZPP (je v kalkulátoru ČNB generovaný současně s IBAN)
Jako doplnění k výše uvedenému sdělujeme, že článek Jak správně zaplatit daň celnímu úřadu včetně jeho příloh je možné nalézt na internetových stránkách Ministerstva financí, Generálního ředitelství cel a Generálního finančního ředitelství české daňové správy.
Zde jsou k dispozici i další doplňkové informace jako např. adresář územních pracovišť celních úřadů a další.
Mgr. Lubomír Kučera, v. r.
ředitel Právního odboru Generálního ředitelství cel
 
Příloha 1
Sloučení celních úřadů z 54 na 15 - nástupci rušených CÚ

-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
               Aktuální matriky bankovních účtů                        Nástupci od 1. 1. 2013
               ---------------------------------------------- ---------------------------------------------
                                      Matriková   část   účtu                       Matriková část účtu 
 Celní                    NÁZEV/     (část za po mlčkou)                            (část za pomlčkou)
 ředitelství     CÚ       ÚTVAR                                        CÚ           
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Brno           0162       Brno           17721621               Jihomoravský kraj        17721621
               0166       Blansko        37727641                                      
               0211       Břeclav        17726641                                      
               0261       Hodonín        77724621                                      
               0163       Vyškov         47722641                                      
               2161       Znojmo         87723681                                      
               ---------------------------------------------- ---------------------------------------------
               2163       Jihlava        17725681               kraj Vysočina            17725681
               0363       Pelhřimov      17723301                                      
               2162       Třebíč         27720681                                      
               0164       Žďár nad                                                     
                          Sázavou        57728641
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
                          České                                                       
 Č.Budějovice  0361       Budějovice    17720231               Jihočeský kraj           17720231
               0378       Český Krumlov 47724241                                      
                          Jindřichův                                                  
               0369       Hradec        37721231
               0367       Strakonice     7722241                                      
               0362       Tábor          7728301                                      
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
H. Králové    0661        Hradec        37720511               Královéhradecký kraj     37720511
                          Králové
              0662        Jičín         47726511                                      
              1261        Trutnov       57729601                                      
              0664        Rychnov nad                                                 
                          Kněžnou       67727511
              1264        Náchod        27722601                                      
              ----------------------------------------------- ----------------------------------------------
              0663        Pardubice      7724511               Pardubický kraj           7724511
              1164        Svitavy       47720611                                       
              1161        Ústí nad      37725611                                       
                          Orlicí
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Olomouc       1361        Olomouc       27729651               Olomoucký kraj            27729651
              1362        Prostějov     67720651                                       
              1363        Přerov        37724651                                       
              0962        Šumperk       57725651                                       
              ----------------------------------------------- ---------------------------------------------
              1366        Zlín           7725661               Zlínský kraj              7725661
              1364        Uherské       27726661                                               
                          Hradiště      
              1365        Valašské      17726801                                       
                          Meziříčí
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Ostrava       1463        Ostrava       97729761                Moravskoslezský kraj     97729761
              0461        Frýdek-Místek 77728761                                       
              1461        Karviná       57722821                                       
              0963        Krnov          7725821                                       
              0463        Mošnov                 7720801                                       
              0961        Opava         17720821                                       
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Plzeň         1665        Plzeň          7721361                Plzeňský kraj            7721361
              1861        Tachov        37721311                                      
              1663        Klatovy       97724311                                      
              1664        Domažlice     67728311                                      
             ------------------------------------------------- ---------------------------------------------
              0861        Karlovy Vary  17722341                Karlovarský kraj         17722341
              0763        Cheb          37723341                                      
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Ústí n.L.     2063        Ústí nad Labem 27720411               Ústecký kraj             27720411
              0512        Děčín         47721411                                      
              0863        Chomutov      27729491                                      
              2065        Most           7728491                                      
             -------------------------------------------------- --------------------------------------------
              1063        Liberec       27727461               Liberecký kraj           27727461
              1562        Česká Lípa     7723471                                      
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Praha         1773        Mělník        77724111               Středočeský kraj         77724111
              1766        Benešov       77721201                                     
              1769        Kladno        67726201                                     
              1775        Kolín         47725201                                     
              1774        Mladá Boleslav 97725111                                     
              ------------------------------------------------ --------------------------------------------
              1765        Praha D8 - Zdiby 7726111             Středočeský kraj         77724111
              1768        Praha D1 -     57723111              pro bankovní účty celního řízení
                          Nupaky 

              1776        Praha D5 -     7723011               viz. tabulka předčíslí účtů
                          Rudná 4
              ------------------------------------------------ --------------------------------------------
              1765        Praha D8 - Zdiby 7726111             hlavní město Praha       67724011
                          Praha D1 -      57723111             pro bankovní účty SPD a dělené
                          Nupaky                               správy
              1776        Praha D5 -      47723011             viz. tabulka předčíslí účtů
                          Rudná
              ------------------------------------------------ --------------------------------------------
              1761        Praha 1         67724011             hlavní město Praha        67724011
              1764        Praha 2 - 
                          Hostivař        17721111                                                 
              ------------------------------------------------ --------------------------------------------
              1941        Ruzyně          47728111             Praha Ruzyně              47728111
-------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                         Přesun evidencí a osobních daňových účtů        Nově spravovaná data od 1. 1. 2013
                                         ---------------------------------------- -------------------------------------------------------
                                                                 Daňová                                    Daňová agenda,   
                                            Celní výměry a       agenda,                Celní výměry a     dělená správa a   
  CŘ    CÚ  NÁZEV/    KCÚ                   související          dělená        MED      související        související            MED
            ÚTVAR                           správa příjmů        správa a               správa příjmů      správa příjmů v ME-
                                            v ECDC               související            v ECDC             SPD/DES
                                                                 správa
                                                                 příjmů v ME-
                                                                 SPD/DES
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
Praha   1766  Benešov Středočeský  Benešov   Benešov            Benešov       Benešov      Benešov         Benešov              Benešov
                      Kraj
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1769  Kladno               Kladno    Kladno             Kladno        Kladno       Kladno          Kladno               Kladno
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1775  Kolín                Kolín     Kolín              Kolín         Kolín        Kolín           Kolín                Kolín
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                                                                                                          
        1773  Mělník               Mělník    Mělník             Mělník        Mělník       Mělník          Mělník               Mělník
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                   Kutná                        Kutná Hora/                                Kutná Hora/ Kolín    
                                   Hora                         Kolín         Kolín                                             Kolín
       ---------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------
        1774  Mladá Boleslav                 Kosmonosy          Kosmonosy     Kosmonosy
                                  ------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
                                   Kosmonosy                                                Kosmonosy       Kosmonosy           Kosmonosy
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1765  Praha                          Středočeský        Praha/SPD     Praha 2                                           
              D8  Zdiby            Zdiby     kraj               pražské Praha Hostivař     Zdiby                                Zdiby
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1768  Praha                          Středočeský        Praha/SPD     Praha 2                                           
              D1 Nupaky            Nupaky    kraj               pražské Praha Hostivař     Nupaky                               Nupaky
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1776  Praha                                                                                                       
              D5 Rudná             Rudná     Rudná              Rudná          Rudná       Rudná                                Rudná
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1761  Praha 1   hlavní     Praha 1   Praha 1            Praha 1        Praha 1     Praha 1          Praha 1             Praha 1
                        město Praha
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1764  Praha 2              Praha 2   Praha 2            Praha 2        Praha 2     Praha 2          Praha 2             Praha 2
              - Hostivař           Hostivař  Hostivař           Hostivař       Hostivař    Hostivař         Hostivař            Hostivař
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
       1941 Praha
            Ruzyně    Ruzyně      Ruzyně     Ruzyně             Dělená správa  Ruzyně      Ruzyně           Dělená správa       Ruzyně
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
 
Příloha 2
Územní pracoviště celních úřadů, která se nacházejí mimo sídla celních úřadů
Územní pracoviště Celního úřadu pro Jihomoravský kraj
:
Územní pracoviště v Blansku,
Územní pracoviště v Břeclavi,
Územní pracoviště v Hodoníně,
Územní pracoviště v Lanžhotě,
Územní pracoviště ve Vyškově a
Územní pracoviště ve Znojmě.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Kraj Vysočina
:
Územní pracoviště v Pelhřimově,
Územní pracoviště v Třebíči a
Územní pracoviště ve Žďáru nad Sázavou.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Jihočeský kraj
:
Územní pracoviště v Jindřichově Hradci,
Územní pracoviště ve Strakonicích a
Územní pracoviště v Táboře.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Královéhradecký kraj
:
Územní pracoviště v Jičíně,
Územní pracoviště v Náchodě
a Územní pracoviště v Trutnově.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Pardubický kraj
:
Územní pracoviště v České Třebové.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Olomoucký kraj
:
Územní pracoviště v Přerově a
Územní pracoviště v Šumperku
.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Zlínský kraj
:
Územní pracoviště v Lípě,
Územní pracoviště v Napajedlech,
Územní pracoviště v Uherském Hradišti a
Územní pracoviště ve Valašském Meziříčí.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj
:
Územní pracoviště ve Frýdku-Místku,
Územní pracoviště v Karviné,
Územní pracoviště v Mošnově,
Územní pracoviště v Nošovicích,
Územní pracoviště v Opavě,
Územní pracoviště v Paskově a
Územní pracoviště v Třinci.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Plzeňský kraj
:
Územní pracoviště v Draženově a
Územní pracoviště v Tachově.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Karlovarský kraj
:
Územní pracoviště v Chebu.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Ústecký kraj
:
Územní pracoviště v Chomutově a
Územní pracoviště v Mostě.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Liberecký kraj
:
-
Územní pracoviště Celního úřadu pro Středočeský kraj
:
Územní pracoviště v Benešově,
Územní pracoviště v Kladně,
Územní pracoviště v Kolíně,
Územní pracoviště v Kosmonosích,
Územní pracoviště v Kutné Hoře,
Územní pracoviště v Mělníce,
Územní pracoviště v Nupakách,
Územní pracoviště v Rudné a
Územní pracoviště ve Zdibech.
Územní pracoviště Celního úřadu pro Hlavní město Praha
:
-
Územní pracoviště Celního úřadu Praha Ruzyně
:
-

      
 
Příloha 3
Celní úřady - Čísla matrik bankovních účtů od 1. 1. 2013
------------------------------------------- --------------------------------------------
Matriky bankovních účtů CS od 1. 1. 2013
------------------------------------------- --------------------------------------------
                                                     Matriková část bankovního účtu
                      Název                             (část za pomlčkou)
------------------------------------------- --------------------------------------------
Celní úřad pro Jihomoravský kraj                                     17721621
Celní úřad pro kraj Vysočina                                         17725681
Celní úřad pro Jihočeský kraj                                        17720231
Celní úřad pro Královéhradecký kraj                                  37720511
Celní úřad pro Pardubický kraj                                        7724511
Celní úřad pro Olomoucký kraj                                        27729651
Celní úřad pro Zlínský kraj                                           7725661
Celní úřad pro Moravskoslezský kraj                                  97729761
Celní úřad pro Plzeňský kraj                                          7721361
Celní úřad pro Karlovarský kraj                                      17722341
Celní úřad pro Ústecký kraj                                          27720411
Celní úřad pro Liberecký kraj                                        27727461
Celní úřad pro Středočeský kraj                                      77724111
Celní úřad pro hlavní město Praha                                    67724011
Celní úřad Praha Ruzyně                                              47728111
------------------------------------------- --------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                         Přesun evidencí a osobních daňových účtů        Nově spravovaná data od 1. 1. 2013
                                         ---------------------------------------- -------------------------------------------------------
                                                                 Daňová                                    Daňová agenda,   
                                            Celní výměry a       agenda,                Celní výměry a     dělená správa a   
  CŘ    CÚ  NÁZEV/    KCÚ                   související          dělená        MED      související        související            MED
            ÚTVAR                           správa příjmů        správa a               správa příjmů      správa příjmů v ME-
                                            v ECDC               související            v ECDC             SPD/DES
                                                                 správa
                                                                 příjmů v ME-
                                                                 SPD/DES
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
Praha   1766  Benešov Středočeský  Benešov   Benešov            Benešov       Benešov      Benešov         Benešov              Benešov
                      Kraj
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1769  Kladno               Kladno    Kladno             Kladno        Kladno       Kladno          Kladno               Kladno
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1775  Kolín                Kolín     Kolín              Kolín         Kolín        Kolín           Kolín                Kolín
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                                                                                                          
        1773  Mělník               Mělník    Mělník             Mělník        Mělník       Mělník          Mělník               Mělník
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
                                   Kutná                        Kutná Hora/                                Kutná Hora/ Kolín    
                                           Hora                         Kolín         Kolín                                             Kolín
       ---------------------------------------------------------------------- -----------------------------------------------------------
        1774  Mladá Boleslav                 Kosmonosy          Kosmonosy     Kosmonosy
                                  ------------------------------------------ -------------------------------------------------------------
                                   Kosmonosy                                                Kosmonosy       Kosmonosy           Kosmonosy
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1765  Praha                          Středočeský        Praha/SPD     Praha 2                                           
              D8  Zdiby            Zdiby     kraj               pražské Praha Hostivař     Zdiby                                Zdiby
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1768  Praha                          Středočeský        Praha/SPD     Praha 2                                           
              D1 Nupaky            Nupaky    kraj               pražské Praha Hostivař     Nupaky                               Nupaky
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1776  Praha                                                                                                       
              D5 Rudná             Rudná     Rudná              Rudná          Rudná       Rudná                                Rudná
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1761  Praha 1   hlavní     Praha 1   Praha 1            Praha 1        Praha 1     Praha 1          Praha 1             Praha 1
                        město Praha
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
        1764  Praha 2              Praha 2   Praha 2            Praha 2        Praha 2     Praha 2          Praha 2             Praha 2
              - Hostivař           Hostivař  Hostivař           Hostivař       Hostivař    Hostivař         Hostivař            Hostivař
       -------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
       1941 Praha
            Ruzyně    Ruzyně      Ruzyně     Ruzyně             Dělená správa  Ruzyně      Ruzyně           Dělená správa       Ruzyně
--------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------
 
Příloha 4
Celní úřady - Druhy daní a předčíslí bankovních účtů
CELNÍ ŘÍZENÍ
7771 Plat. povin. vyměřená v souladu s celním řízením
6015 Cizí prostředky
SPD - vnitrostátní
756 Vracení daně z min. olejů os. užív. tyto oleje pro zem. prvovýrobu ...
764 Vracení daně z MO ozbr. silám čl. států NATO s vyjímkou ozbr. sil ČR
772 Vracení SPD osobám požívajícím výsad a imunit
780 SPD z vína a meziproduktů
799 SPD z minerálních olejů
4765 SPD z tabákových výrobků
4773 SPD z piva
4781 SPD z lihu
5792 Vracení daně z MO (techn. Benzínů) a os. užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla
14760 SPD - příjmy z tabákových nálepek
40037 Zajištění daně
95791 Vrácení daně z ost. benzínů
609 Daň z elektřiny
617 Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů
625 Daň z pevných paliv
50606 Vrácení daně z elektřiny osobám požívajícím výsad a imunit
50614 Vrácení daně z plynů osobám požívajícím výsad a imunit
50622 Vrácení daně z pevných paliv osobám požívajícím výsad a imunit
Dělená správa
1732 Pokuty dle z. č. 99/2004 Sb., o rybářství
1740 Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., reprod. materiál dřevin do ROK
1759 Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., reprod. materiál dřevin do ROB
1767 Pokuty dle z. č. 449/2001 Sb., o myslivosti
1775 Odvod za odnětí půdy do SR
1783 Pokuty dle z. č. 76/2002 Sb. - integrovaná prevence
2700 Pokuty dle z. č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu - garanční fond
2719 Poplatek z biopaliv dle z. č. 86/2002 Sb.
2751 Odvody dle z. č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti
2778 Pokuty - dle z. č. 480/2004 Sb. - služby inf. spol.
3746 Pokuty v blok. řízení na místě zaplacené
3770 Poplatek dle z. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích a lázních
3797 Pokuty dle z. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti
5610 Pokuty za porušení předpisů k ochraně ŽP
6701 Poplatky za odebrané množství vody - z. 254/01
6728 Pokuty uložené dle zvláštních zákonů - 100 % SFŽP
6736 Pokuty dle z. č. 185/2001 Sb., o odpadech
6744 Pokuty dle z. č. 254/01 Sb.,o vodách §§ 117-120, dle z. č. 200/1990 Sb. - § 34
6752 Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. o odpadech - ROB
6779 Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. o odpadech - SFŽP
6787 Pokuty dle z. č. 477/2001 Sb., o obalech
6795 Pokuty dle z. č. 58/98 Sb., z. č. 254/2001 Sb. § 122 - vyp. odpad. vod
8707 Poplatky dle zákona č. 86/2002 Sb.
8715 Odvod za dočasné odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.
8723 Odvod za trvalé odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.
8731 Odvod za trvalé odnětí půdy § 11, odst. 4 z. č. 334/1992 Sb.
8758 Poplatek za dočasné odnětí lesní půdy dle z. č. 289/1995 Sb.
8766 Poplatek za trvalé odnětí lesní půdy dle z. č. 289/1995 Sb.
8790 Pokuty z. 356/2003 Sb. - o chemických látkách
9718 Pokuty dle z. č. 25/2008 Sb. o integr. registru znečišťování živ. prostředí
9726 Pokuty - z. 86/2002 - ovzduší
9734 Pokuty - z. 334/1992 Sb. - zemědělská půda
9742 Pokuty - z. 282/1991 Sb. - ochrana lesa
9769 Pokuty - z. 114/1992 Sb. - ochrana přírody
9785 Pokuty dle zákonů o odpadech - 100% SFŽP
9793 Poplatky dle z. č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod
60038 Zvl. prostř. - § 106 z. č. 500/04 Sb. - Správní řád
90034 Zvl. prostř. - kauce dle z. č. 13/1997 Sb.
97770 Pokuty - emise skleníkových plynů
35 Příjmy vymožené z exekucí
3754 Pokuty v řízením správním
4706 Příslušenství daní
4757 Ostatní příjmy
70033 Zvláštní prostředky - dle z. č. 280/2009 Sb. "DŘ"
CÚ Ruzyně - bude mít otevřeny pouze tyto bankovní účty
:
a)
Bankovní účty označené v této tabulce jako „celní řízení“
b)
Bankovní účty spotřebních daní s předčíslím:
4781 Spotřební daň z lihu
4773 Spotřební daň z piva
780 Spotřební daň z vína a meziproduktů
4765 Spotřební daň z tabákových výrobků
799 Spotřební daň z minerálních olejů
40037 Zajištění daně
c) Bankovní účty dělené správy s předčíslím:
3746 Pokuty v blokovém řízení na místě zaplacené
6701 Poplatky za odebrané množství vody - z. 254/01
9793 Poplatky dle z. č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod
60038 Zvl. prostř. - § 106 z. č. 500/04 Sb. - Správní řád
d)
Bankovní účty společné pro SPD a dělenou správu
35 Příjmy vymožené z exekucí
3754 Pokuty v řízením správním
4706 Příslušenství daní
4757 Ostatní příjmy
70033 Zvláštní prostředky - dle z. č. 280/2009 Sb. „DŘ“