GFŘ-D-12 o finančních úřadech, jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části

Schválený:
GFŘ-D-12
Pokyn
o finančních úřadech, jejich územních pracovištích a o umístění spisu nebo jeho příslušné části
Č.j.: 40753/12-3411-011654
Tímto pokynem je pro přehlednost sestaven výčet finančních úřadů a jejich územních pracovišť, jsou stanoveny zkratky těchto orgánů Finanční správy České republiky1) (dále jen „orgány finanční správy“) a je určeno umístění spisů daňových subjektů, příp. částí těchto spisů.
Čl. I
Finanční úřady a jejich územní pracoviště
1. Názvy finančních úřadů jsou vymezeny v § 8 odst. 1 zákona č. 456/2011 Sb., o Finanční správě České republiky, ve znění pozdějších předpisů2) (dále jen „zákon č. 456/2011 Sb.“). Tyto finanční úřady jsou dále v textu označeny též jako nové finanční úřady. Územní pracoviště těchto finančních úřadů (tzv. nová územní pracoviště) jsou jejich vnitřními organizačními jednotkami / útvary; místně příslušným správcem daně, resp. správním orgánem je tedy finanční úřad vykonávající působnost na územní vyššího územního samosprávního celku3), nikoli územní pracoviště. Územní pracoviště finančních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech, jsou stanovena vyhláškou č. 48/2012 Sb., o územních pracovištích finančních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech. Územní pracoviště finančních úřadů, která se nacházejí v jejich sídlech, jsou stanovena Organizačním řádem Finanční správy České republiky.
2. Původním finančním úřadem se rozumí finanční úřady zřízené podle zákona č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů4) (dále jen „zákon č. 531/1990 Sb.“), tj. finanční úřady, jejichž názvy, sídla a územní působnost jsou vymezeny v příloze č. 1 k zákonu č. 531/1990 Sb.
3. Zavádí se zkratky pro názvy jednotlivých nových finančních úřadů a jejich územní pracoviště, které mohou být použity zejména na doručenkách5) či písemných dokladech stvrzujících, že písemnost byla doručena nebo že poštovní zásilka obsahující písemnost byla dodána6). Tyto zkratky7) jsou uvedeny v tabulce v příloze č. 1 k tomuto pokynu a je jimi označen správce daně, resp. správní orgán, který písemnost doručuje. Zkratky se nepoužijí pro označení správce daně8), resp. správního orgánu9) v rozhodnutích a jiných písemnostech vydávaných při správě daní, resp. ve správním řízení.
Čl. II
Základní pravidla pro umístění spisů nebo jejich částí
1. Dle § 13 odst. 2 zákona č. 456/2011 Sb. příslušný orgán finanční správy (tj. též nové finanční úřady) na požádání bezodkladně informuje daňový subjekt, na jakém místě je umístěn spis nebo jeho příslušná část. Oprávnění daňového subjektu nahlížet do spisu lze vykonávat pouze v místě, kde je umístěn spis nebo jeho příslušná část - tj. buď v sídle příslušného orgánu finanční správy, anebo na jeho územním pracovišti, a to podle toho, kde je spis nebo jeho příslušná část umístěna (§ 13 odst. 1 zákona č. 456/2011 Sb.). Tímto se stanovují základní pravidla pro umístění spisů nebo jejich částí k 1. 1. 2013 na nových finančních úřadech a jejich územních pracovištích. Dále se stanovují pravidla pro umístnění spisů nebo jejich částí v případě tzv. nových registrací, resp. nově zahájených řízení podle správního řádu od 1. 1. 2013. Uvedená pravidla se nevztahují na Specializovaný finanční úřad.
2. Spravujícím územním pracovištěm10) se pro účely tohoto pokynu rozumí územní pracoviště nového finančního úřadu (ve smyslu vymezení v článku I odst. 1. tohoto pokynu), jehož název obsahuje odlišující individuální označení, které se shoduje s odlišujícím individuálním označením obsaženým v názvu původního finančního úřadu11), jehož obvod územní působnosti byl tvořen územním obvodem či správním obvodem, který je uveden v tabulce v příloze č. 1 k tomuto pokynu. Jedná se tedy o nové územní pracoviště, které v tomto ohledu odpovídá původnímu finančnímu úřadu (tj. finančnímu úřadu zřízenému podle zákona č. 531/1990 Sb.), s výjimkou Územního pracoviště v Nepomuku a Územního pracoviště Praha - východ (viz odst. 3).
3. Spis daňového subjektu (účastníka řízení) bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, na němž byl spis umístěn před 1. 1. 2013. V případě Územního pracoviště Praha - východ budou na tomto územním pracovišti umístěny k 1. 1. 2013 spisy daňových subjektů (účastníků řízení), které byly před 1. 1. 2013 umístěny na pobočce Praha-východ Finančního úřadu v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. V případě Územního pracoviště v Nepomuku budou na tomto územním pracovišti umístěny k 1. 1. 2013 spisy daňových subjektů (účastníků řízení), které byly před 1. 1. 2013 umístěny na pracovišti Nepomuk Finančního úřadu v Blovicích.
4. To znamená, že spis daňového subjektu (účastníka řízení) bude umístněn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu,
a) v jehož územním obvodu či správním obvodu má fyzická osoba místo pobytu12), resp. místo trvalého pobytu či místo podnikání13),
b) v jehož územním obvodu či správním obvodu má právnická osoba sídlo14),
c) do jehož územního obvodu či správního obvodu je fyzické nebo právnické osobě pravomocně delegována místní příslušnost ke správě daní15) nebo byl nadřízeným správní orgánem pověřen k projednání a rozhodnutí věci jiný věcně příslušný podřízený správní orgán ve svém správním obvodu16).
5. Výjimkou jsou spisy daňových subjektů (účastníků řízení), jejichž místo pobytu, resp. místo trvalého pobytu či místo podnikání nebo sídlo je v obci Dolní Lutyně, která s účinností od 1. 1. 2012 spadá do správního obvodu obce s rozšířenou působností Bohumín17), přičemž daně těchto daňových subjektů (řízení účastníků řízení) byly před 1. 1. 2013 spravovány Finančním úřadem v Orlové18). V daném případě jsou spisy těchto daňových subjektů (účastníků řízení) umístěny od 1. 1. 2013 na Územním pracovišti v Bohumíně Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj, nikoli na Územním pracovišti v Orlové.
6. Pokud došlo ke změně podmínek pro určení místní příslušnosti ke správě daní před 1. 1. 2013 a současně nedošlo nejpozději k 1. 1. 2013 k přechodu místní příslušnosti ke správě daní na nově místně příslušného správce daně19), bude spis daňového subjektu k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, na němž byl spis umístěn před 1. 1. 2013.
Např.: Místně příslušným správcem daně je v roce 2012 Finanční úřad v Benešově, neboť daňový subjekt má sídlo v Benešově. Ke dni 5. 12. 2012 změní daňový subjekt sídlo do Písku, dojde tedy ke změně podmínek pro určení místní příslušnosti. Finanční úřad v Benešově však do konce roku 2012 nestihl vydat rozhodnutí podle § 131 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů (tzv. rozhodnutí o přeregistraci), tedy nestihl určit datum, ke kterému místní příslušnost přejde na nového místně příslušného správce daně, nebo předmětné rozhodnutí bylo v roce 2012 vydáno, ale rozhodné datum spadá do roku 2013. V takovémto případě bude spis daňového subjektu umístněn k 1. 1. 2013 na Územním pracovišti v Benešově Finančního úřadu pro Středočeský kraj. (Pozn.: Následně bude postupováno podle odst. 7., tj. po rozhodném datu v roce 2013 bude spis umístněn na Územním pracovišti v Písku Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.)
7. Pokud dojde k přechodu místní příslušnosti od 1. 1. 201320), bude spis umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu,
a) v jehož územním obvodu či správním obvodu má fyzická osoba místo pobytu, resp. místo trvalého pobytu či místo podnikání,
b) v jehož územním obvodu či správním obvodu má právnická osoba sídlo.
Např.: Místně příslušným správcem daně je začátkem roku 2013 Finanční úřad pro Středočeský kraj, přičemž spis je umístněn na Územním pracovišti v Berouně, neboť daňový subjekt má sídlo v Berouně. Ke dni 5. 3. 2013 změní daňový subjekt sídlo do Tábora, dojde tedy ke změně podmínek pro určení místní příslušnosti. Finanční úřad pro Středočeský kraj vydá tzv. rozhodnutí o přeregistraci s rozhodným datem 21. 4. 2013. Od tohoto data bude místně příslušným správcem daně Finanční úřad pro Jihočeský kraj, přičemž spis bude umístěn na Územním pracovišti v Táboře.
8. Pokud rozhodnutí o delegaci místní příslušnosti vydané před 1. 1. 2013 nabude právní moci od 1. 1. 2013, bude spis umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu uvedenému v daném rozhodnutí o delegaci místní příslušnosti jakožto správce daně, na kterého je místní příslušnost k výkonu správy daní delegována.
Např.: Dne 5. 10. 2012 bylo vydáno rozhodnutí o delegaci místní příslušnosti k výkonu správy daní z Finančního úřadu v Benešově na Finanční úřad v Písku. Rozhodnutí nabude právní moci až dne 6. 5. 2013 (neboť se daňový subjekt proti němu odvolal, přičemž delegace byla rozhodnutím o odvolání potvrzena). Od 21. 6. 201321) bude místně příslušným správcem daně Finanční úřad pro Jihočeský kraj, přičemž spis bude umístěn na Územním pracovišti v Písku.
9. Pokud rozhodnutí o delegaci místní příslušnosti bude vydáno od 1. 1. 2013, bude spis umístěn na územním pracovišti uvedeném v tomto rozhodnutí (v odůvodnění).
10. V případě umístění spisů k dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí platí též pravidlo uvedené v odst. 3 a 5. To znamená, že spis bude k 1. 1. 2013 umístněn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu:
a) měl zůstavitel naposledy trvalý pobyt, nebo neměl-li trvalý pobyt, v tom územním obvodu či správním obvodu, kde se nachází zůstavitelův majetek,
b) se nachází nemovitost, a to i v případě, nabývá-li se spolu s nemovitostí též movitý majetek nebo jiný majetkový prospěch, popřípadě je-li samostatně zřizováno právo odpovídající věcnému břemeni nebo jiné plnění obdobné věcnému břemeni,
c) má trvalý pobyt nebo sídlo nabyvatel movitého majetku nebo jiného majetkového prospěchu,
d) má trvalý pobyt nebo sídlo dárce movitého majetku nebo jiného majetkového prospěchu, jde-li o darování do ciziny, nebo
e) se nacházel movitý majetek nebo jiný majetkový prospěch, nelze-li určit spravující územní pracoviště podle písmen a) až d).
11. Výjimku z odst. 3 představuje umístění spisů poplatníků daně z nemovitostí, kde je stanoven následující jednotný výchozí algoritmus:
A. poplatník má sídlo či místo pobytu na území vyššího územního samosprávního celku, jehož název je součástí názvu nového finančního úřadu, kde se nachází nemovitost / nemovitosti, které jsou předmětem daně (dále též „příslušný kraj“) - k dani z nemovitostí, které se nacházejí na území tohoto kraje, bude spis k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu má poplatník sídlo či místo pobytu,
B. poplatník nemá sídlo či místo pobytu na území příslušného kraje, zároveň má poplatník na území tohoto kraje nemovitosti v obvodu územní působnosti jednoho původního finančního úřadu - k dani z nemovitostí, které se nacházejí na území tohoto kraje, bude spis k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nemovitosti nacházejí,
C. poplatník - právnická osoba nemá sídlo na území příslušného kraje, zároveň má poplatník v tomto kraji nemovitosti v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů - spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu,
D. poplatník - fyzická osoba nemá místo pobytu na území příslušného kraje, zároveň má poplatník v tomto kraji nemovitosti v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů:
a) pokud je pouze poplatníkem daně z pozemků, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu,
b) pokud je poplatníkem, který má nemovitosti v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů, z toho stavby má v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby nacházejí,
c) pokud je poplatníkem, který má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby nacházejí, a to dle druhu stavby s upřednostněním druhu stavby v následujícím pořadí:
1) H - obytný dům
Má-li poplatník jeden či více obytných domů v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se obytné domy nacházejí.
2) R - byt
Nemá-li poplatník žádný obytný dům a má-li jeden či více bytů v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se byty nacházejí.
3) J - stavba pro individuální rekreaci
Nemá-li poplatník žádný obytný dům ani byt a má-li jednu či více staveb pro rodinnou rekreaci v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby pro rodinnou rekreaci nacházejí.
4) ostatní poplatníci - spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu. Např.:
- Má-li poplatník více obytných domů v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- Nemá-li poplatník žádný obytný dům a má-li více bytů v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- Nemá-li poplatník žádný obytný dům ani byt a má-li více staveb pro rodinnou rekreaci v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- ostatní případy výše neuvedené
Pozn. č. 1: Přehled určených územních pracovišť nového finančního úřadu, které se nacházejí v sídle tohoto finančního úřadu (viz případy C., D a) a D c) výše uvedeného výchozího algoritmu):
------------------------------ -------------------------------------
nový finanční úřad                určené územní pracoviště v sídle
                                  nového finančního úřadu
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro hlavní
město Prahu                       Územní pracoviště pro Prahu 6
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Středočeský kraj                  Územní pracoviště Praha - východ
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro                 Územní pracoviště v Českých
Jihočeský kraj                    Budějovicích
------------------------------ -------------------------------------                                  
Finanční úřad pro
Plzeňský kraj                             Územní pracoviště Plzeň - sever
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Karlovarský kraj                  Územní pracoviště v Karlových Varech
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Ústecký kraj                      Územní pracoviště v Ústí nad Labem
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Liberecký kraj                    Územní pracoviště v Liberci
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Královéhradecký kraj              Územní pracoviště v Hradci Králové
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Pardubický kraj                   Územní pracoviště v Pardubicích
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro Kraj
Vysočina                          Územní pracoviště v Jihlavě
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Jihomoravský kraj                 Územní pracoviště Brno - venkov
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Olomoucký kraj                    Územní pracoviště v Olomouci
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro
Moravskoslezský kraj              Územní pracoviště Ostrava I
------------------------------ -------------------------------------
Finanční úřad pro Zlínský
kraj                              Územní pracoviště ve Zlíně
------------------------------ -------------------------------------
Pozn. č. 2: Příklady k výše uvedenému výchozímu algoritmu jsou uvedeny v příloze č. 2 k tomuto pokynu.
12. Výjimku z odst. 3 představuje dále umístění spisů, které se týkají
a) správy odvodů za porušení rozpočtové kázně,
b) správních řízení ve věci porušení zákona č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o omezení plateb v hotovosti“)22)
c) kontroly výkonu správy poplatků, které jsou příjmem státního rozpočtu, jsou-li k jejich správě věcně příslušné jiné orgány,
d) kontroly
- dodržování povinností při značkování nebo barvení vybraných minerálních olejů a při značkování některých dalších minerálních olejů,
- značení tabákových výrobků,
- dodržování zákazu prodeje lihovin a tabákových výrobků,
e) přijímání a evidování splátek návratných finančních výpomocí poskytnutých Ministerstvem zemědělství v letech 1991 až 1995 včetně a případných úroků z nich vyplývajících.
V těchto případech bude daňovému subjektu (účastníku řízení) umístnění jeho spisu či jeho části správcem daně sděleno – v případě k 1. 1. 2013 již probíhajících řízení bude tato skutečnost sdělena na požádání, v případě řízení zahájených od 1. 1. 2013 bude tato skutečnost uvedena při tomto zahájení řízení.
13. U spisů, které se týkají
a) finanční kontroly a
b) dozoru nad přezkoumáním hospodaření obcí, dobrovolných svazků obcí a městských částí hlavního města Prahy,
tedy agend do 31. 12. 2012 vykonávaných finančními ředitelstvími, bude subjektu v případě k 1. 1. 2013 již probíhajících řízení umístění jeho spisu sděleno, v případě řízení zahájených od 1. 1. 2013 bude tato skutečnost uvedena při zahájení řízení.
14. V případě, že daňový subjekt podá přihlášku k registraci k dani od 1. 1. 2013, bude spis k této dani umístěn u spravujícího územního pracoviště, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu,
a) v jehož územním obvodu či správním obvodu má fyzická osoba místo pobytu,
b) v jehož územním obvodu či správním obvodu má právnická osoba sídlo.
Podle obdobných pravidel bude umístěn spis i v případě, že správce daně rozhodne o registraci z moci úřední.
15. V případě, že daňový subjekt od 1. 1. 2013 podá prvně daňové přiznání k dani z nemovitostí na zdaňovací období roku 2013 (či následující), bude spis k této dani umístěn u spravujícího územního pracoviště podle algoritmu, který je uveden níže. Při určování spravujícího územního pracoviště se vychází ze stavu okolností rozhodných pro vyměření daně z nemovitostí k 1. lednu daného zdaňovacího období a z místa pobytu / sídla poplatníka aktuálního v den podání daňového přiznání.
A. poplatník má sídlo či místo pobytu na území příslušného kraje - k dani nemovitostí, které se nacházejí na území tohoto kraje, bude spis umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu má poplatník sídlo či místo pobytu,
B. poplatník nemá sídlo či místo pobytu na území příslušného kraje, zároveň má poplatník na území tohoto kraje nemovitosti v obvodu územní působnosti jednoho původního finančního úřadu - k dani nemovitostí, které se nacházejí na území tohoto kraje, bude spis umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nemovitosti nacházejí,
C. poplatník - právnická osoba nemá sídlo na území příslušného kraje, zároveň má poplatník v tomto kraji nemovitosti v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů - spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu,
D. poplatník - fyzická osoba nemá místo pobytu na území příslušného kraje, zároveň má poplatník v tomto kraji nemovitosti v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů:
a) pokud je pouze poplatníkem daně z pozemků, spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu,
b) pokud je poplatníkem, který má stavby pouze v obvodu územní působnosti jednoho původního finančního úřadu, spis bude umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby nacházejí,
c) pokud je poplatníkem, který má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby nacházejí, a to dle druhu stavby s upřednostněním druhu stavby v následujícím pořadí:
1) H - obytný dům
Má-li poplatník jeden či více obytných domů v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se obytné domy nacházejí.
2) R - byt
Nemá-li poplatník žádný obytný dům a má jeden či více bytů v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se byty nacházejí.
3) J - stavba pro individuální rekreaci
Nemá-li poplatník žádný obytný dům ani byt a má jednu či více staveb pro rodinnou rekreaci v obvodu územní působnosti pouze jediného původního finančního úřadu, spis bude umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá původnímu finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se stavby pro rodinnou rekreaci nacházejí.
4) ostatní poplatníci - spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu. Např.:
- Má-li poplatník více obytných domů v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- Nemá-li poplatník žádný obytný dům a má více bytů v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- Nemá-li poplatník žádný obytný dům ani byt a má více staveb pro rodinnou rekreaci v územní působnosti více původních finančních úřadů, spis bude umístěn na určeném územním pracovišti nového finančního úřadu, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu.
- ostatní případy výše neuvedené
Přehled určených územních pracovišť je uveden v odst. 11 v poznámce č. 1.
16. V případě řízení zahájených od 1. 1. 2013 podle správního řádu sdělí umístění spisu účastníkovi řízení správní orgán při zahájení tohoto řízení.
17. Jestliže jsou úkony, dílčí řízení či jiné postupy (např. úkony či zajištění a vymáhání daní, daňová kontrola) prováděny na jiném územním pracovišti v rámci daného finančního úřadu, na němž nemá být dle obecných pravidel stanovených tímto pokynem umístěn spis či jeho určitá část, může být spis (popř. jeho část) vztahující se k těmto úkonům, dílčím řízením či jiným postupům po dobu jejich provádění umístěn na tomto jiném územním pracovišti, o čemž na požádání příslušný orgán finanční správy daňový subjekt bezodkladně informuje23).
18. Změny umístnění spisů s ohledem na § 13 odst. 3 zákona č. 456/2011 Sb., dle kterého příslušný orgán finanční správy při umístnění spisu nebo jeho části přihlédne zejména k dostupnosti spisu pro daňový subjekt a k hospodárnosti výkonu správy daní, jsou řešeny v samostatném pokynu.
Čl. III
Přílohy
Součástí tohoto pokynu jsou přílohy:
č. 1 - Přehled finančních úřadů a jejich územních pracovišť, zavedení zkratek, umístění spisů
č. 2 - Příklady k umístění spisů daně z nemovitostí
Čl. IV
Účinnost
Tento pokyn nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2013.
Ing. Jan Knížek, v. r.
generální ředitel
 
Příloha 1
Přehled finančních úřadů a jejich územních pracovišť, zavedení zkratek, umístění spisů
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Název nového              Název územního pracoviště          Zkratka                 Umístění spisů - obvod územní působnosti
finančního úřadu                                                                     původního finančního úřadu
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště pro Prahu 1      FÚ pro hl.m.Prahu,
hlavní město Prahu        ÚzP pro Prahu 1                                            územní obvod městské části Praha 1
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 2      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                          ÚzP pro Prahu 2                                            územní obvod městské části Praha 2
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 3      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                          ÚzP pro Prahu 3                                            územní obvod městské části Praha 3
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 4      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                          ÚzP pro Prahu 4                                            územní obvod městské části Praha 4
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 5      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 5         územní obvod městské části Praha 5, Praha 13,
                                                                                     Praha 16, Praha-Lipence, Praha-Lochkov,
                                                                                     Praha-Řeporyje, Praha-Slivenec, Praha-Velká
                                                                                     Chuchle, Praha-Zbraslav a Praha-Zličín
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 6      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 6         územní obvod městské části Praha 6, Praha 17,
                                                                                     Praha-Lysolaje, Praha-Nebušice, Praha-Přední
                                                                                     Kopanina a Praha-Suchdol
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 7      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 7         územní obvod městských částí Praha 7 a Praha-Troja
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 8      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 8         územní obvod městských částí Praha 8, Praha-
                                                                                     Březiněves, Praha-Dolní Chabry a Praha-Ďáblice
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 9      FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 9         územní obvod městských částí Praha 9, Praha 14,
                                                                                     Praha 18, Praha 19, Praha 20, Praha 21, Praha-
                                                                                     Běchovice, Praha-Čakovice, Praha-Dolní Počernice,
                                                                                     Praha-Klánovice, Praha-Koloděje, Praha-Satalice
                                                                                     a Praha-Vinoř
                                                                                     
                          Územní pracoviště pro Prahu 10     FÚ pro hl.m.Prahu,      
                                                             ÚzP pro Prahu 10        územní obvod městských částí Praha 10, Praha 15,
                                                                                     Praha 22, Praha-Benice, Praha-Dolní Měcholupy,
                                                                                     Praha-Dubeč, Praha-Kolovraty, Praha-Královice,
                                                                                     Praha-Křeslice, Praha-Nedvězí, Praha-Petrovice
                                                                                     a Praha-Štěrboholy
                                                                                     
                          Územní pracovi ště pro                                     
                          Prahu - Jižní   Město                FÚ pro
                                                               hl.m.Prahu, ÚzP pro
                                                               Prahu -Jižní Město    územní obvod městské části Praha 11,
                                                                                     Praha-Kunratice, Praha-Šeberov a Praha-Újezd
                          Územní pr  acoviště
                          v Praze   - Modřanech                FÚ pro
                                                               hl.m.Prahu, ÚzP
                                                               v Praze -Modřanech    územní obvod městské části Praha 12 a Praha-Libuš
---------------------- --------  ------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště      
Středočeský kraj          Praha - východ                       FÚ pro
                                                               Středočeský         kraj, ÚzP
                                                               Praha-východ          správní obvod obcí s pověřeným obecním úřadem
                                                                                     Čelákovice, Odolena Voda a Úvaly
                                                               
                          Územní pracoviště Praha - západ      FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP Praha-západ správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                               Černošice
                                                               
                          Územní pracoviště v Benešově         FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Benešově  správní obvod obce s rozšířenou působností Benešov
                                                               
                          Územní pracoviště v Berouně          FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Berouně   správní obvod obce s rozšířenou působností Beroun

                          Územní pracoviště v Brandýse
                          nad Labem - Staré Boleslavi          FÚ pro
                                                               Středč.kraj,ÚzP
                                                               v Brandýse n/L-St.Bol.správní obvod obce s pověřeným obecním úřadem
                                                               Brandýs nad Labem-Stará Boleslav

                          Územní pracoviště v Čáslavi          FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Čáslavi   správní obvod obce s rozšířenou působností Čáslav

                          Územní pracoviště
                          v Českém Brodě                       FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Českém
                                                               Brodě                 správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Český Brod

                          Územní pracoviště v Dobříši          FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Dobříši   správní obvod obce s rozšířenou působností Dobříš

                          Územní pracoviště v Hořovicích       FÚ pro Středočeský
                          kraj, ÚzP v Hořovicích                                     správní obvod obce s rozšířenou působností Hořovice

                          Územní pracoviště v Kladně           FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Kladně    správní obvod obce s rozšířenou působností Kladno

                          Územní pracoviště v Kolíně           FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Kolíně    správní obvod obce s rozšířenou působností Kolín

                          Územní pracoviště
                          v Kralupech nad Vltavou              FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Kralupech
                                                               n/Vl.                 správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Kralupy nad Vltavou
                          Územní pracoviště v Kutné Hoře       FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Kutné
                                                               Hoře                  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Kutná Hora

                          Územní pracoviště v Mělníce          FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Mělníce   správní obvod obce s rozšířenou působností Mělník

                          Územní pracoviště
                          v Mladé Boleslavi                    FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Mladé
                                                               Boleslavi             správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Mladá Boleslav

                          Územní pracoviště
                          v Mnichově Hradišti                  FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Mnich.
                                                               Hradišti              správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Mnichovo Hradiště

                          Územní pracoviště v Neratovicích     FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP
                                                               v Neratovicích       správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Neratovice

                          Územní pracoviště v Nymburku         FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Nymburku správní obvod obcí s rozšířenou působností
                                                               Lysá nad Labem a Nymburk

                          Územní pracoviště v Poděbradech      FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP
                                                               v Poděbradech        správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Poděbrady

                          Územní pracoviště v Příbrami         FÚ pro Středočeský
                          kraj,                                ÚzP v Příbrami       správní obvod obce s rozšířenou působností Příbram

                          Územní pracoviště v Rakovníku        FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Rakovníku správní obvod obce s rozšířenou působností Rakovník

                          Územní pracoviště v Říčanech         FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Říčanech  správní obvod obce s rozšířenou působností Říčany

                          Územní pracoviště v Sedlčanech       FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP v Sedlčanech správní obvod obce s rozšířenou působností Sedlčany

                          Územní pracoviště ve Slaném          FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP ve Slaném   správní obvod obce rozšířenou působností Slaný

                          Územní pracoviště ve Vlašimi         FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP ve Vlašimi  správní obvod obce s rozšířenou působností Vlašim

                          Územní pracoviště ve Voticích        FÚ pro Středočeský
                                                               kraj, ÚzP ve Voticích správní obvod obce s rozšířenou působností Votice
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště
Jihočeský kraj            v Českých Budějovicích               FÚ pro
                                                               Jihočeský kraj, ÚzP
                                                               v Čes.Budějovicích    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     České Budějovice

                          Územní pracoviště v Blatné           FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Blatné          správní obvod obce s rozšířenou působností Blatná

                          Územní pracoviště
                          v Českém Krumlově                    FÚ pro Jihočeský
                                                               kraj, ÚzP v Českém
                                                               Krumlově              správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Český Krumlov

                          Územní pracoviště v Dačicích         FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Dačicích        správní obvod obce s rozšířenou působností Dačice

                          Územní pracoviště
                          v Jindřichově Hradci                 FÚ pro Jihočeský
                                                               kraj,ÚzP v Jindřichově
                                                               Hradci                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Jindřichův Hradec

                          Územní pracoviště v Kaplici          FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Kaplici         správní obvod obce s rozšířenou působností Kaplice

                          Územní pracoviště v Milevsku         FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Milevsku        správní obvod obce s rozšířenou působností Milevsko

                          Územní pracoviště v Písku            FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Písku           správní obvod obce s rozšířenou působností Písek

                          Územní pracoviště v Prachaticích             FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Prachaticích    správní obvod obce s rozšířenou působností
                          Prachatice

                          Územní pracoviště v Soběslavi        FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Soběslavi       správní obvod obce s rozšířenou působností Soběslav
                          Územní pracoviště
                          ve Strakonicích                      FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP ve Strakonicích   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Strakonice

                          Územní pracoviště v Táboře           FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Táboře          správní obvod obce s rozšířenou působností Tábor

                          Územní pracoviště v Trhových
                          Svinech                              FÚ pro Jihočeský
                                                               kraj, ÚzP v Trhových
                                                               Svinech               správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Trhové Sviny

                          Územní pracoviště v Třeboni          FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP v Třeboni         správní obvod obce s rozšířenou působností Třeboň

                          Územní pracoviště
                          v Týně nad Vltavou                   FÚ pro Jihočeský
                                                               kraj, ÚzP v Týně nad
                                                               Vltavou               správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Týn nad Vltavou

                          Územní pracoviště ve Vimperku        FÚ pro Jihočeský kraj,
                          ÚzP ve Vimperku                                            správní obvod obce s rozšířenou působností Vimperk

                          Územní pracoviště ve Vodňanech       FÚ pro Jihočeský kraj,
                                                               ÚzP ve Vodňanech      správní obvod obce s rozšířenou působností Vodňany
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště v Plzni            FÚ pro Plzeňský kraj,
Plzeňský kraj                                                  ÚzP v Plzni           správní obvod obce s rozšířenou působností Plzeň

                          Územní pracoviště Plzeň - jih        FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP Plzeň-jih         správní obvod obce s rozšířenou působností Stod

                          Územní pracoviště Plzeň - sever      FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP Plzeň-sever       správní obvod obce s rozšířenou působností Nýřany

                          Územní pracoviště v Blovicích        FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Blovicích       správní obvod obce s rozšířenou působností Blovice

                          Územní pracoviště v Domažlicích      FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Domažlicích     správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Domažlice

                          Územní pracoviště
                          v Horažďovicích                      FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Horažďovicích   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Horažďovice

                          Územní pracoviště
                          v Horšovském Týně                    FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Horšovském
                                                               Týně                  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Horšovský Týn

                          Územní pracoviště v Klatovech        FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Klatovech       správní obvod obce s rozšířenou působností Klatovy

                          Územní pracoviště v Kralovicích      FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Kralovicích     správní obvod obce s rozšířenou působností Kralovice

                          Územní pracoviště v Nepomuku         FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Nepomuku        správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Nepomuk

                          Územní pracoviště v Přešticích       FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Přešticích      správní obvod obce s rozšířenou působností Přeštice

                          Územní pracoviště v Rokycanech       FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Rokycanech      správní obvod obce s rozšířenou působností Rokycany

                          Územní pracoviště v Tachově          FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Tachově         správní obvod obce s rozšířenou působností Tachov

                          Územní pracoviště ve Stříbře         FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP ve Stříbře        správní obvod obce s rozšířenou působností Stříbro

                          Územní pracoviště v Sušici           FÚ pro Plzeňský kraj,
                                                               ÚzP v Sušici          správní obvod obce s rozšířenou působností Sušice
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště    
Karlovarský kraj          v Karlových Varech                   FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj,ÚzP v Karlových
                                                               Varech                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Karlovy Vary

                          Územní pracoviště v Aši              FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj, ÚzP v Aši       správní obvod obce s rozšířenou působností Aš
                         
                          Územní pracoviště v Chebu            FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj, ÚzP v Chebu     správní obvod obce s rozšířenou působností Cheb
                         
                          Územní pracoviště v Kraslicích       FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj, ÚzP v Kraslicích správní obvod obce s rozšířenou působností Kraslice
                         
                          Územní pracoviště
                          v Mariánských Lázních                FÚ pro
                                                               Karlovarský kraj, ÚzP
                                                               v Mar. Lázních        správní obvod obce s rozšířenou působností
                          Mariánské Lázně
                          Finanční úřad pro
                         
                          Územní pracoviště v Ostrově          FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj, ÚzP v Ostrově   správní obvod obce s rozšířenou působností Ostrov
                         
                          Územní pracoviště v Sokolově         FÚ pro Karlovarský
                                                               kraj, ÚzP v Sokolově  správní obvod obce s rozšířenou působností Sokolov
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřa pro          Územní pracoviště  
Ústecký kraj              v Ústí nad Labem                     FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Ústí nad Labem  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Ústí nad Labem
                          
                          Územní pracoviště v Bílině           FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Bílině          správní obvod obce s rozšířenou působností Bílina
                          
                          Územní pracoviště v Děčíně           FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Děčíně          správní obvod obce s rozšířenou působností Děčín
                          
                          Územní pracoviště v Chomutově        FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Chomutově       správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                               Chomutov
                          
                          Územní pracoviště v Kadani           FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Kadani          správní obvod obce s rozšířenou působností         Kadaň

                          Územní pracoviště
                          v Libochovicích                      FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Libochovicích   správní obvod obce s rozšířenou působností Lovosice
                          
                          Územní pracoviště v Litoměřicích     FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Litoměřicích    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                               Litoměřice
                          
                          Územní pracoviště v Litvínově        FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Litvínově      správní obvod obce s rozšířenou působností Litvínov

                          Územní pracoviště v Lounech          FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Lounech        správní obvod obce s rozšířenou působností Louny

                          Územní pracoviště v Mostě            FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Mostě          správní obvod obce s rozšířenou působností Most

                          Územní pracoviště v Podbořanech      FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Podbořanech    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Podbořany
                          
                          Územní pracoviště
                          v Roudnici nad Labem                 FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Roudnici nad
                                                               Labem                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Roudnice nad Labem
                          
                          Územní pracoviště v Rumburku         FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Rumburku       správní obvod obcí s rozšířenou působností Rumburk
                                                                                    a Varnsdorf

                          Územní pracoviště v Teplicích        FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Teplicích      správní obvod obce s rozšířenou působností Teplice

                          Územní pracoviště v Žatci            FÚ pro Ústecký kraj,
                                                               ÚzP v Žatci          správní obvod obce s rozšířenou působností Žatec
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště v Liberci          FÚ pro Liberecký kraj,   
Liberecký kraj                                                 ÚzP v Liberci        správní obvod obce s rozšířenou působností Liberec

                          Územní pracoviště v České Lípě       FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v České Lípě     správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Česká Lípa
                          
                          Územní pracoviště ve Frýdlantě       FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP ve Frýdlantě     správní obvod obce s rozšířenou působností Frýdlant
                          
                          Územní pracoviště
                          v Jablonci nad Nisou                 FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Jablonci n/Nisou správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Jablonec nad Nisou
                          
                          Územní pracoviště v Jilemnici        FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Jilemnici      správní obvod obce s rozšířenou působností Jilemnice
                          
                          Územní pracoviště v Novém Boru       FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Novém Boru     správní obvod obce s rozšířenou působností Nový Bor
                          
                          Územní pracoviště v Semilech         FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Semilech       správní obvod obce s rozšířenou působností Semily
                          
                          Územní pracoviště v Tanvaldě         FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Tanvaldě       správní obvod obce s rozšířenou působností Tanvald
                          
                          Územní pracoviště v Turnově          FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Turnově        správní obvod obce s rozšířenou působností Turnov
                          
                          Územní pracoviště
                          v Železném Brodě                     FÚ pro Liberecký kraj,
                                                               ÚzP v Železném Brodě  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Železný Brod
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště  
Královéhradecký kraj      v Hradci Králové                     FÚ pro Královéhr.
                                                               kraj, ÚzP v Hradci
                                                               Králové                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Hradec Králové
                       
                          Územní pracoviště v Broumově         FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Broumově         správní obvod obce s rozšířenou působností Broumov
                          
                          Územní pracoviště v Dobrušce         FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Dobrušce         správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Dobruška
                       
                          Územní pracoviště
                          ve Dvoře Králové nad Labem           FÚ pro
                                                               Královéhr.kraj,ÚzP
                                                               ve Dvoře Králové n/L   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Dvůr Králové nad Labem

                          Územní pracoviště v Hořicích         FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Hořicích         správní obvod obce s rozšířenou působností Hořice
                       
                          Územní pracoviště v Jaroměři         FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Jaroměři         správní obvod obce s rozšířenou působností Jaroměř

                          Územní pracoviště v Jičíně           FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Jičíně           správní obvod obce s rozšířenou působností Jičín
                       
                          Územní pracoviště
                          v Kostelci nad Orlicí                FÚ pro
                                                               Královéhradecký
                                                               kraj,ÚzP v Kostelci
                                                               n/O                    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Kostelec nad Orlicí
                       
                          Územní pracoviště v Náchodě          FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Náchodě          správní obvod obcí s rozšířenou působností Náchod
                                                                                      a Nové Město nad Metují

                          Územní pracoviště v Nové Pace        FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Nové Pace        správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Nová Paka
                       
                          Územní pracoviště
                          v Novém Bydžově                      FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Nov.Bydžově      správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Nový Bydžov
                       
                                  Územní pracoviště v Rychnově
                          nad Kněžnou                          FÚ pro
                                                               Královéhradecký
                                                               kraj,ÚzP v Rychnově
                                                               n/K                    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Rychnov nad Kněžnou

                          Územní pracoviště v Trutnově         FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP v Trutnově         správní obvod obce s rozšířenou působností Trutnov
                       
                          Územní pracoviště ve Vrchlabí        FÚ pro
                                                               Královéhradecký kraj,
                                                               ÚzP ve Vrchlabí        správní obvod obce s rozšířenou působností Vrchlabí
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště v Pardubicích      FÚ pro Pardubický
Pardubický kraj                                                kraj, ÚzP v Pardubicích správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Pardubice
                        
                          Územní pracoviště v Hlinsku          FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Hlinsku    správní obvod obce s rozšířenou působností Hlinsko
                        
                          Územní pracoviště v Holicích         FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Holicích   správní obvod obce s rozšířenou působností Holice
                        
                          Územní pracoviště v Chrudimi         FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Chrudimi   správní obvod obce s rozšířenou působností Chrudim
                        
                          Územní pracoviště v Litomyšli        FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Litomyšli  správní obvod obce s rozšířenou působností Litomyšl
                        
                          Územní pracoviště
                          v Moravské Třebové                   FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Moravské
                                                               Třebové                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Moravská Třebová
                        
                          Územní pracoviště v Přelouči         FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Přelouči   správní obvod obce s rozšířenou působností Přelouč
                        
                          Územní pracoviště ve Svitavách       FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP ve Svitavách správní obvod obcí s rozšířenou působností Polička
                                                                                      a Svitavy
                        
                          Územní pracoviště
                          v Ústí nad Orlicí                    FÚ pro
                                                               Pardubický kraj, ÚzP
                                                               v Ústí n/Orlicí        správní obvod obcí s rozšířenou působností
                                                                                      Česká Třebová, Lanškroun a Ústí nad Orlicí
                        
                          Územní pracoviště
                          ve Vysokém Mýtě                      FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP ve Vysokém
                                                               Mýtě                   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Vysoké Mýto
                        
                          Územní pracoviště v Žamberku         FÚ pro Pardubický
                                                               kraj, ÚzP v Žamberku   správní obvod obcí s rozšířenou působností Králíky
                                                                                      a Žamberk
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště v Jihlavě          FÚ pro Kraj Vysočina,
kraj Vysočina                                                  ÚzP v Jihlavě          správní obvod obce s rozšířenou působností Jihlava
        
                          Územní pracoviště
                          v Bystřici nad Pernštejnem           FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Bystřici n/Pernšt. správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Bystřice nad Pernštejnem
        
                          Územní pracoviště
                          v Havlíčkově Brodě                   FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Havlíčkově
                                                               Brodě                  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Havlíčkův Brod
        
                          Územní pracoviště v Humpolci         FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Humpolci         správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Humpolec
        
                          Územní pracoviště v Chotěboři        FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Chotěboři        správní obvod obce s rozšířenou působností Chotěboř

                          Územní pracoviště
                          v Ledči nad Sázavou                  FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Ledči n/Sázavou  správní obvod obce s rozšířenou působností
                          Světlá nad Sázavou
        
                          Územní pracoviště
                          v Moravských Budějovicích            FÚ pro
                                                               Kraj Vysočina, ÚzP
                                                               v Mor.Budějovicích     správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Moravské Budějovice
        
                          Územní pracoviště
                          v Náměšti nad Oslavou                FÚ pro
                                                               Kraj Vysočina, ÚzP
                                                               v Náměšti n/Oslavou    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                               Náměšť nad Oslavou
        
                          Územní pracoviště v Pacově           FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Pacově           správní obvod obce s rozšířenou působností Pacov
        
                          Územní pracoviště v Pelhřimově       FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Pelhřimově       správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Pelhřimov
        
                          Územní pracoviště v Telči            FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Telči            správní obvod obce s rozšířenou působností Telč
        
                          Územní pracoviště v Třebíči          FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP v Třebíči          správní obvod obce s rozšířenou působností Třebíč
        
                          Územní pracoviště
                          ve Velkém Meziříčí                   FÚ pro Kraj Vysočina,
                                                               ÚzP ve Velkém
                                                               Meziříčí               správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Velké Meziříčí
        
                          Územní pracoviště
                          ve Žďáru nad Sázavou                 FÚ pro
                                                               Kraj Vysočina, ÚzP
                                                               ve Žďáru n/Sázavou     správní obvod obcí s rozšířenou působností
                                                                                      Nové Město na Moravě a Žďár nad Sázavou
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště Brno I             FÚ pro Jihomoravský
Jihomoravský kraj                                              kraj, ÚzP Brno I       katastrální území město Brno, Pisárky, Staré Brno,
                                                                                      Stránice, Štýřice, Trnitá, Veveří, Zábrdovice
                          
                          Územní pracoviště Brno II            FÚ pro Jihomoravský
                                                                       kraj, ÚzP Brno II      katastrální území Brněnské Ivanovice, Černovice,
                                                                                      Dolní Heršpice, Dvorska, Holásky, Horní Heršpice,
                                                                                      Chrlice, Komárov, Líšeň, Přízřenice, Slatina, Tuřany,
                                                                                      Židenice
                          
                          Územní pracoviště Brno III           FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP Brno III     katastrální území Černá Pole, Husovice, Ivanovice,
                                                                                      Jehnice, Královo Pole, Lesná, Maloměřice,
                                                                                      Medlánky, Mokrá Hora, Obřany, Ořešín, Ponava,
                                                                                      Řečkovice, Sadová, Soběšice, Útěchov u Brna
                          
                          Územní pracoviště Brno IV            FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP Brno IV      katastrální území Bohunice, Bosonohy, Bystrc,
                                                                                      Jundrov, Kníničky, Kohoutovice, Komín, Nový
                                                                                      Lískovec, Starý Lískovec, Žabovřesky, Žebětín.
                          
                          Územní pracoviště Brno - venkov      FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP Brno-venkov  správní obvod obcí s rozšířenou působností Kuřim,
                                                                                      Pohořelice, Rosice, Šlapanice a Židlochovice

                          Územní pracoviště v Blansku          FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Blansku    správní obvod obce s rozšířenou působností Blansko

                          Územní pracoviště v Boskovicích      FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Boskovicích správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Boskovice
                          
                          Územní pracoviště v Břeclavi         FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Břeclavi   správní obvod obce s rozšířenou působností Břeclav

                          Územní pracoviště v Bučovicích       FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Bučovicích správní obvod obce s rozšířenou působností Bučovice

                          Územní pracoviště v Hodoníně         FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Hodoníně   správní obvod obce s rozšířenou působností Hodonín

                          Územní pracoviště v Hustopečích      FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP
                                                               v Hustopečích          správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Hustopeče
                          
                          Územní pracoviště v Ivančicích       FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Ivančicích správní obvod obce s rozšířenou působností Ivančice
                          
                          Územní pracoviště v Kyjově           FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Kyjově     správní obvod obce s rozšířenou působností Kyjov
                          
                          Územní pracoviště v Mikulově         FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Mikulově   správní obvod obce s rozšířenou působností Mikulov
                          
                          Územní pracoviště
                          v Moravském Krumlově                 FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Mor.
                                                               Krumlově               správní obvod obce s rozšířenou působností
                          Moravský Krumlov
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Slavkově u Brna                   FÚ pro Jihomorav.
                                                               kraj, ÚzP ve Slavkově
                                                               u Brna                 správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Slavkov u Brna
                          
                          Územní pracoviště v Tišnově          FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP v Tišnově    správní obvod obce s rozšířenou působností Tišnov
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Veselí nad Moravou                FÚ pro
                                                               Jihomoravský kraj,
                                                               ÚzP ve Veselí n/Mor.   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                      Veselí nad Moravou
                          
                          Územní pracoviště ve Vyškově         FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP ve Vyškově   správní obvod obce s rozšířenou působností Vyškov

                          Územní pracoviště ve Znojmě          FÚ pro Jihomoravský
                                                               kraj, ÚzP ve Znojmě    správní obvod obce s rozšířenou působností Znojmo
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště v Olomouci         FÚ pro Olomoucký
Olomoucký kraj                                                 kraj, ÚzP v Olomouci   správní obvod obce s rozšířenou působností Olomouc

                          Územní pracoviště v Hranicích        FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Hranicích  správní obvod obcí s rozšířenou působností Hranice
                                                                                      a Lipník nad Bečvou
                
                          Územní pracoviště v Jeseníku         FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Jeseníku   správní obvod obce s rozšířenou působností Jeseník
                
                          Územní pracoviště v Konici           FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Konici     správní obvod obce s rozšířenou působností Konice
                
                          Územní pracoviště v Litovli          FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Litovli    správní obvod obce s rozšířenou působností Litovel
                
                          Územní pracoviště v Prostějově       FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Prostějově správní obvod obce s rozšířenou působností Prostějov
                
                          Územní pracoviště v Přerově          FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Přerově    správní obvod obce s rozšířenou působností Přerov
                
                          Územní pracoviště ve Šternberku      FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP
                                                               ve Šternberku         správní obvod obcí s rozšířenou působností Šternberk
                                                                                     a Uničov
                
                          Územní pracoviště v Šumperku         FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Šumperku  správní obvod obce s rozšířenou působností Šumperk
                
                          Územní pracoviště v Zábřehu          FÚ pro Olomoucký
                                                               kraj, ÚzP v Zábřehu   správní obvod obcí s rozšířenou působností
                                                                                     Mohelnice a Zábřeh
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště Ostrava I          FÚ pro
Moravskoslezský kraj                                           Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP Ostrava I         městské obvody Hošťálkovice, Lhotka, Michálkovice,
                                                                                     Moravská Ostrava a Přívoz, Petřkovice, Radvanice
                                                                                     a Bartovice, Slezská Ostrava a obce Šenov,
                                                                                     Václavovice, Vratimov
                          
                          Územní pracoviště Ostrava II         FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                                       ÚzP Ostrava II        městské obvody Hrabová, Nová Bělá, Ostrava-jih,
                                                                                     Proskovice, Stará Bělá, Vítkovice a obec Stará Ves
                                                                                     nad Ondřejnicí
                          
                          Územní pracoviště Ostrava III        FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP Ostrava III       městské obvody Krásné Pole, Mariánské Hory
                                                                                     a Hulváky, Martinov, Nová Ves, Plesná, Polanka nad
                                                                                     Odrou, Poruba, Pustkovec, Svinov, Třebovice a obce
                                                                                     Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice,
                                                                                     Olbramice, Velká Polom, Vřesina, Zbyslavice
                          
                          Územní pracoviště v Bohumíně         FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Bohumíně        správní obvod obce s rozšířenou působností Bohumín

                          Územní pracoviště v Bruntále         FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Bruntále        správní obvod obcí s rozšířenou působností Bruntál
                                                                                     a Rýmařov
                          
                          Územní pracoviště
                          v Českém Těšíně                      FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Čes. Těšíně     správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Český Těšín
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Frýdku-Místku                     FÚ pro
                                                               Moravskoslez.kraj,
                                                               ÚzP ve Frýdku-Místku  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Frýdek-Místek
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Frýdlantě nad Ostravicí           FÚ pro
                                                               Moravskoslez.kraj,
                                                               ÚzP ve Frýdlantě n/O  správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Frýdlant nad Ostravicí
                          
                          Územní pracoviště ve Fulneku         FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP ve Fulneku        správní obvod obce s rozšířenou působností Odry

                          Územní pracoviště v Havířově         FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Havířově        správní obvod obce s rozšířenou působností Havířov
                          
                          Územní pracoviště v Hlučíně          FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Hlučíně         správní obvod obce s rozšířenou působností Hlučín
                          
                          Územní pracoviště v Karviné          FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Karviné         správní obvod obce s rozšířenou působností Karviná
                          
                          Územní pracoviště v Kopřivnici       FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Kopřivnici      správní obvod obcí s rozšířenou působností
                                                               Frenštát pod Radhoštěm a Kopřivnice
                          
                          Územní pracoviště v Krnově           FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Krnově          správní obvod obce s rozšířenou působností Krnov
                          
                          Územní pracoviště
                          v Novém Jičíně                       FÚ pro
                                                               Moravskoslezský
                                                               kraj,ÚzP v Novém
                                                               Jičíně                správní obvod obcí s rozšířenou působností Bílovec
                                                                                     a Nový Jičín
                          
                          Územní pracoviště v Opavě            FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Opavě           správní obvod obcí s rozšířenou působností Kravaře,
                                                                                     Opava a Vítkov
                          
                          Územní pracoviště v Orlové           FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Orlové          správní obvod obce s rozšířenou působností Orlová
                          
                          Územní pracoviště v Třinci           FÚ pro
                                                               Moravskoslezský kraj,
                                                               ÚzP v Třinci          správní obvod obcí s rozšířenou působností Jablunkov
                                                                                     a Třinec
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Finanční úřad pro         Územní pracoviště ve Zlíně           FÚ pro Zlínský kraj,
Zlínský kraj                                                   ÚzP ve Zlíně          správní obvod obcí s rozšířenou působností Vizovice
                                                                                     a Zlín

                          Územní pracoviště
                          v Bystřici pod Hostýnem              FÚ pro
                                                               Zlínský kraj, ÚzP
                                                               v Bystřici p/Hostýnem správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                               Bystřice pod Hostýnem
                          
                          Územní pracoviště v Holešově         FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Holešově        správní obvod obce s rozšířenou působností Holešov
                          
                          Územní pracoviště v Kroměříži        FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Kroměříži       správní obvod obce s rozšířenou působností Kroměříž
                          
                          Územní pracoviště v Luhačovicích     FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Luhačovicích    správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                     Luhačovice
                          
                          Územní pracoviště v Otrokovicích     FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Otrokovicích   správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Otrokovice
                          
                          Územní pracoviště
                          v Rožnově pod Radhoštěm              FÚ pro Zlínský
                                                               kraj, ÚzP v Rožnově
                                                               p/Radhoštěm          správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Rožnov pod Radhoštěm
                          
                          Územní pracoviště
                          v Uherském Brodě                     FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Uherském
                                                               Brodě                správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Uherský Brod
                          
                          Územní pracoviště
                          v Uherském Hradišti                  FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP v Uherském
                                                               Hradišti             správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                            Uherské Hradiště
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Valašském Meziříčí                FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP ve Valašském
                                                               Meziříčí             správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                    Valašské Meziříčí
                          
                          Územní pracoviště
                          ve Valašských Kloboukách             FÚ pro Zlínský
                                                               kraj, ÚzP ve Valaš.
                                                               Kloboukách          správní obvod obce s rozšířenou působností
                                                                                   Valašské Klobouky

                          Územní pracoviště ve Vsetíně         FÚ pro Zlínský kraj,
                                                               ÚzP ve Vsetíně      správní obvod obce s rozšířenou působností Vsetín
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Specializovaný finanční    Územní pracoviště v Brně            Specializovaný finanční
úřad                                                           úřad, ÚzP v Brně                 xxx
                         
                          Územní pracoviště
                          v Českých Budějovicích               Spec.finanční úřad,
                                                               ÚzP v Českých
                                                               Budějovicích                     xxx
                         
                          Územní pracoviště
                          v Hradci Králové                     Special. finanční úřad,
                                                               ÚzP v Hradci Králové             xxx
                         
                          Územní pracoviště v Ostravě          Specializovaný finanční
                                                               úřad, ÚzP v Ostravě              xxx
                         
                          Územní pracoviště v Plzni            Specializovaný finanční
                                                               úřad, ÚzP v Plzni                xxx
                         
                          Územní pracoviště
                          v Ústí nad Labem                     Special. finanční úřad,
                                                               ÚzP v Ústí nad Labem             xxx
---------------------- --------------------------------- --------------------- ---------------------------------------------------
Pozn.:
1) územní obvody městských částí v Praze jsou určeny zákonem č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů, a obecně závaznou vyhláškou hlavního města Prahy č. 55/2000 Sb. HMP, kterou se vydává Statut hlavního města Prahy, ve znění pozdějších předpisů
2) obvody obcí s rozšířenou působností jsou určeny zákonem č. 314/2002 Sb., o stanovení obcí s pověřeným obecním úřadem a stanovení obcí s rozšířenou působností, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 388/2002 Sb., o stanovení správních obvodů obcí s pověřeným obecním úřadem a správních obvodů obcí s rozšířenou působností, ve znění pozdějších předpisů
 
Příloha 2
Příklady k umístění spisů daně z nemovitostí (článek 2 odst. 11 pokynu)
Příklad č. 1
Poplatníkem je fyzická osoba, která má místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Písku,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu ve Strakonicích,
- druh stavby J - stavba pro individuální rekreaci v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Táboře.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá finančnímu úřadu místa pobytu (Finančnímu úřadu v Písku), tedy na Územním pracovišti v Písku Finančního úřadu pro Jihočeský kraj. Poplatník postupuje podle písm. A.
Příklad č. 2
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má nemovitosti v obvodu územní působnosti jednoho původního finančního úřadu. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Plzni,
- druh stavby J - stavba pro individuální rekreaci v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Táboře.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nemovitosti nacházejí (Finančnímu úřadu v Táboře), tedy na Územním pracovišti v Táboře Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.
Poplatník postupuje podle písm. B
Příklad č. 3
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Prahu 6,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Rokycanech,
- druh stavby R - byt v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Sušici.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nachází druh stavby H – obytný dům (Finančnímu úřadu v Rokycanech), tedy na Územním pracovišti v Rokycanech Finančního úřadu pro Plzeňský kraj.
Poplatník postupuje podle písm. D písm. c) bodu 1).
Příklad č. 4
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Rokycanech,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Prahu 6,
- druh stavby R - byt v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Prahu 10,
- druh stavby R - byt v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Prahu 1.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nachází druh stavby H – obytný dům (tj. Finančnímu úřadu pro Prahu 6), tedy na Územním pracovišti pro Prahu 6 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu.
Poplatník postupuje podle písm. D písm. c) bodu 1).
Příklad č. 5
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Blansku,
- druh stavby J - objekt pro rodinnou (individuální) rekreaci v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Havířově,
- druh stavby L - garáž v obvodu územní působnosti Finančního úřadu Ostrava I.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na spravujícím územním pracovišti, které odpovídá finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu či správním obvodu se nachází druh stavby J – objekt pro rodinnou (individuální) rekreaci (tj. Finančnímu úřadu v Havířově), tedy na Územním pracovišti v Havířově Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj.
Poplatník postupuje podle písm. D písm. c) bodu 3).
Příklad č. 6
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Blatné,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu Brno I,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu Brno IV.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu, tj. na Územním pracovišti Brno – venkov.
Poplatník postupuje podle písm. D písm. c) bod 4).
Příklad č. 7
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti FÚ v Českých Budějovicích,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Benešově,
- druh stavby R - byt v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Kolíně,
- druh stavby H - obytný dům v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Berouně.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti Finančního úřadu pro Středočeský kraj, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu, tj. na Územním pracovišti Praha – východ.
Poplatník postupuje podle bodu 11 písm. D písm. c) bod 4).
Příklad č. 8
Poplatníkem je fyzická osoba, která nemá místo pobytu na území příslušného kraje a má stavby v obvodu územní působnosti více původních finančních úřadů. Např. poplatník má:
- místo pobytu v obvodu územní působnosti Finančního úřadu pro Prahu 5,
- druh stavby O - stavba užívaná pro ostatní podnikatelskou činnost v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Prachaticích,
- druh stavby V - samostatný nebytový prostor užívaný jako garáž v obvodu územní působnosti Finančního úřadu v Táboře.
Spis bude k 1. 1. 2013 umístěn na určeném územním pracovišti Finančního úřadu pro Jihočeský kraj, které se nachází v sídle tohoto finančního úřadu, tj. na Územním pracovišti v Českých Budějovicích.
Poplatník postupuje podle bodu 11 písm. D písm. c) bod 4).
1) Podle § 1 odst. 2 zákona č. 456/2011 Sb. jsou orgánem finanční správy Generální finanční ředitelství, Odvolací finanční ředitelství a finanční úřady.
2) Tento zákon nabyl účinnosti dnem 1. 1. 2013.
3) V souladu s vyhláškou č. 347/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, jsou vyšším územním samosprávným celkem kraje a hlavní město Praha.
Dle § 8 odst. 3 zákona č. 456/2011 Sb. mají nové finanční úřady sídlo v krajských městech, resp. v hlavním městě Praze.
4) Tento zákon je zrušen zákonem č. 456/2011 Sb. a přestal platit dnem 31. 12. 2012.
5) § 51 odst. 2 písm. a) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
6) § 19 odst. 6 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
7) Pro sousloví „finanční úřad“ je využívána zkratka FÚ a pro „územní pracoviště“ zkratka ÚzP.
8) § 102 odst. 1 písm. a) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
9) § 69 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
10) Poznámka: Skutečnost, že územní pracoviště je označeno jako „spravující“, je třeba chápat tak, že na daném územním pracovišti je umístěn spis dle § 13 zákona č. 456/2011 Sb.
11) Např. název územního pracoviště nového finančního úřadu je „Územní pracoviště v Benešově“, název původního finančního je „Finanční úřad v Benešově“, odlišujícím individuálním označením jsou v daném případě slova „v Benešově“.
12) § 13 odst. 1 písm. a) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
13) § 11 odst. 1 písm. c) a d) zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
14) § 13 odst. 1 písm. b) zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, příp. § 11 odst. 1 písm. e) zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
15) § 18 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, resp. § 5 odst. 3 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů
16) § 131 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
17) Vyhláška č. 440/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 388/2002 Sb., o stanovení správních obvodů obcí s pověřeným obecním úřadem a správních obvodů obcí s rozšířenou působností, ve znění pozdějších předpisů
18) § 5 odst. 2 zákona č. 531/1990 Sb.
19) § 131 (tzv. přeregistrace) a § 16 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
20) Tj. datum na rozhodnutí „o přeregistraci“ podle § 131 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, bude pozdější než 1. 1. 2013; zde se jedná o přechod místní příslušnosti mezi finančními úřady zřízenými podle zákona č. 456/2011 Sb.
21) Dané datum musí vycházet z data uvedeného v rozhodnutí o delegaci místní příslušnosti.
22) Podle § 6a odst. 6 zákona o omezení plateb v hotovosti pokuty ukládá, vybírá a vymáhá správní orgán, který při své činnosti zjistil porušení povinnosti podle tohoto zákona.
23) § 13 odst. 2 zákona č. 456/2011 Sb.