35443/11-1310 Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu

Schválený:
35443/11-1310
Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu
Změna: FZ11/2012
Referent:
ing. J. Doležalová,
tel.: 257 044 487
Území České republiky pokrývá síť finančních a celních úřadů.
Dne 1. ledna 2012 vstoupí v účinnost ustanovení zákona č. 199/2010 Sb., která novelizují zákon č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech, ve znění pozdějších předpisů, a zavádí do soustavy územních finančních orgánů
Specializovaný finanční úřad
(SFÚ) s celostátní působností.
Důvodem vzniku SFÚ je snaha daňové správy věnovat velkým a specifickým daňovým subjektům zvláštní pozornost. Pokud daňový subjekt bude splňovat podmínky k tomu, aby se stal tzv.
vybraným subjektem
, dojde ke změně podmínek pro určení příslušnosti správce daně. Příslušným finančním úřadem pro tento daňový subjekt bude právě SFÚ.
Od 1. ledna 2012 je pověřeno výběrem daní 200 finančních úřadů (199 + 1 SFÚ) (viz Příloha č. 1) a 54 celních úřadů (viz Příloha č. 2). Správou spotřebních daní je celkem pověřeno 54 celních úřadů a 5 poboček a oddělení celních úřadů (viz Příloha č. 3).
Pro bezproblémové placení daní je nutné znát odpovídající číslo bankovního účtu finančního nebo celního úřadu a správný postup při poukazování finančních prostředků.
Daně se platí příslušnému úřadu v
české měně
. Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit na správný bankovní účet správce daně (finančního nebo celního úřadu) místně příslušného pro danou daň a daný daňový subjekt.
Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu nebo celnímu úřadu se sestaví z
předčíslí bankovního účtu
, z
matrikové části
a z
kódu banky
. Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe
odděleny pomlčkou
, za matrikovou částí bez mezery následuje
lomítko
a
směrový kód České národní banky
(ČNB), u níž mají finanční a celní úřady vedeny účty (kód 0710).
Základní části bankovního účtu jsou
:
-
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) v rozsahu dvou až pěti číslic jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí vždy shodné pro všechny finanční nebo celní úřady. Seznam předčíslí pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady kromě SFÚ), v Příloze č. 5 (pro SFÚ) a v Příloze č. 6 (pro celní úřady).
-
Matriková část
určuje vlastní finanční úřad (FÚ/ SFÚ) nebo celní úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část. Jejich seznam je uveden v Příloze č. 1 (pro finanční úřady včetně SFÚ) a v Přílohách č. 2 a 3 (pro celní úřady).
Jako příklad uvádíme konstrukci celého čísla bankovního účtu pro úhradu daně z nemovitostí u Finančního úřadu pro Prahu 1, kdy správný úplný tvar bankovního účtu je 7755-7625011/0710.
Daňový subjekt může daň (zálohy na daň, splátky daně) uhradit prostřednictvím poštovní poukázky typu A nebo bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu případně formou internetového bankovnictví.
Za
den platby daně
je považován den, kdy je částka připsána na účet banky příslušného správce daně tzn. finančního nebo celního úřadu.
Pro
vybrané subjekty
platí, že do
dne, ke kterému bude daňový subjekt přeregistrován do příslušnosti k SFÚ
, bude daňový subjekt
směrovat veškeré platby daní na účty dosavadního finančního úřadu
.
I. Platby v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky typu A
Česká pošta, s. p. používá poštovní poukázky typu A pro zasílání peněžních částek v hotovosti určených k připsání na účet příjemce. Tato forma placení není osvobozena od poštovních poplatků. Poštovní poukázku lze použít pro platby všech druhů daní.
Po vyplnění poukázky je při převzetí hotovosti na pobočce České pošty s. p. poukázka potvrzena, přičemž pravá část poukázky zůstává uložena u České pošty, s. p. a levou část poukázky si ponechává odesílatel hotovosti jako doklad o poukázané platbě. Obsah údajů z převzaté poukázky Česká pošta, s. p. automatizovaně, pomocí výpočetní techniky, přenáší do datového souboru, který je příjemci odesílán a který je jedinou podkladovou informací pro příjemce hotovosti. Je tedy důležité dobře vyplnit údaje na poukázce, aby platba byla příjemci doručena a byla bez problémů identifikována.
Pokud si daňový subjekt vyzvedne za účelem zaplacení daně poštovní poukázku u svého správce daně na místně příslušném finančním nebo celním úřadě, jsou na poukázce předtištěny všechny potřebné údaje. Pokud daňový subjekt použije takto vyplněnou poukázku na složení částky daně v hotovosti na pobočce České pošty, s. p., doplňuje v tomto případě pouze údaj o výši částky v Kč a slovy vyjádřenou odesílanou částku v Kč. V případě, že si vyzvedne na místně příslušném finančním nebo celním úřadě předtištěnou poštovní poukázku určenou k úhradě jednotlivé daně, musí mimo údaje o výši odesílané částky uvést i své identifikační údaje - údaje o odesílateli a variabilní symbol.
Pokud je vyzvednutí předtištěné poštovní poukázky pro daňový subjekt z různých důvodů obtížné, může k zaplacení použít poštovní poukázku typu A, kterou obdrží na České poště, s. p. Na poštovní poukázce pak musí do všech kolonek uvést správné a úplné údaje. Při ručním vyplňování údajů je žádoucí, aby jednotlivé číslice byly
dobře identifikovatelné
(jinak může dojít k mylné interpretaci čísla) a dále je vhodné, aby při vyplňování údajů byla používána
černá barva písma
(při použití jiné barvy dochází k většímu výskytu chybně nebo nečitelně sejmutých údajů).
Na poštovní poukázce typu A se vyplňují následující údaje:
Levá část poštovní poukázky
:
-
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
-
Slovy
- v této kolonce se uvádí slovy vyjádřená odesílaná částka v Kč.
-
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného finančního nebo celního úřadu.
-
Č. účtu
- Číslo účtu musí být uvedeno přesně ve tvaru odpovídajícím struktuře čísla bankovního účtu tj. ve tvaru
předčíslí-matrika/kód banky
. Musí být tedy uvedeno předčíslí účtu (odpovídající typu daně), pomlčka, číslo matriky příslušného FÚ nebo CÚ, lomítko a číslo 0710 (kód ČNB).
-
V. symbol
(Variabilní symbol) - prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li daňový subjekt u druhu daně, kterou hradí, registrační povinnost a bylo mu přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li daňový subjekt k dané dani registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ.
- Ve výše uvedeném tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči finančnímu úřadu v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení
je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky variabilní symbol uvede kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění (viz bod III.).
-
S. symbol
(Specifický symbol) - při plnění
platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce
se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky specifický symbol uvede
kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění
(viz bod III.).
-
Odesílatel
- uvádí se jméno a adresa bydliště (u fyzických osob) nebo název a adresa sídla (u právnických osob).
- Na spodním okraji poukázky může být uvedena položka Č. účtu. Tato položka se pro placení daní nevyplňuje.
Pravá část poštovní poukázk
y:
-
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného finančního úřadu.
-
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést hůlkovým písmem do předtištěných kolonek krátký text určený pro příjemce. V případě zajištění daně dle z. č. 235/2004, o DPH, ve znění pozdějších předpisů (při placení na účet FÚ s předčíslím 80039) se ve zprávě pro příjemce uvede datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem (ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění (ve tvaru: DD/ MM/RRRR-U).
-
Částka Kč
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
-
Tr. kód
(Transakční kód) je povinný třímístný numerický údaj identifikující typ poukázky a tento údaj je již na formuláři předtištěn.
-
Ve prospěch účtu
- tato položka obsahuje číselné označení předčíslí a matriky účtu finančního nebo celního úřadu, tzn. pomlčka, lomítko a kód banky se zde neuvádějí. Předčíslí i vlastní číslo účtu (tzv. matrika) jsou doplněné o vedoucí nuly. Předčíslí účtu doplněné o nuly se zapisuje do prvních 6 pozic zleva (maximální počet číslic pro předčíslí) a matrika do 10 pozic vpravo (maximální počet číslic pro číslo matriky finančního úřadu). Toto číselné označení čísla účtu slouží pro automatizované zpracování. Je nezbytné vyplnit tuto položku správně, aby poukazovaná částka byla přijata na účet finančního nebo celního úřadu. Pokud bude chybně uvedeno buď předčíslí účtu (tedy označení daně) nebo číslo matriky finančního či celního úřadu (tedy příjemce platby), platba nebude přijata na účet v ČNB a bude vrácena odesílateli. Například při odesílání platby silniční daně (předčíslí 748) na účet finančního úřadu s matrikou 37628651 musí být v kolonce „ve prospěch účtu“ uvedeno číselné označení: 0007480037628651. V levé části poukázky je přitom uvedeno to samé číslo účtu v úplném tvaru 748-37628651/0710.
-
Kód banky
musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
-
V. symbol
(Variabilní symbol) - pro vyplnění této položky platí stejná pravidla jako pro jeho vyplnění v levé části poukázky. Číslice se do kolonky vyplňují tak, aby poslední číslo bylo umístěné v poslední 10. pozici. Znamená to, že při vyplňování čísla kratšího než 10 číslic zůstávají přední pozice položky V. symbol nevyplněny. V tomto tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet celního úřadu. Pro specifický případ plnění platební povinnosti v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům při zasílání platby na finanční úřad vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky variabilní symbol uvede kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění (viz bod III.).
-
K. symbol
(Konstantní symbol) - při platbách daní včetně příslušenství daně se při odesílání peněz v hotovosti uvádí univerzální konstantní symbol 1149.
-
S. symbol
(Specifický symbol) - při plnění platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky specifický symbol uvede kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění (viz bod III.).
-
Odesílatel
- v případě, že je odesílatelem fyzická osoba vyplňuje kolonky nadepsané Jméno, Příjmení, Ulice (obec), č.domu, PSČ a dodávací pošta. Pokud je odesilatelem právnická osoba, zapisuje se do kolonek Jméno a Příjmení název právnické osoby (ve zkráceném tvaru) a do třetí části se vyplní adresa sídla.
II. Bezhotovostní placení
1.
Formou bankovního příkazu
Daňový subjekt má také možnost odeslat platbu formou
bankovního příkazu k úhradě
ze svého účtu vedeného u některé banky. Řídí se přitom pokyny příslušné banky k vyplnění bankovního příkazu buď vyplněním položek do
bankovního formuláře
nebo k tomu použije
rubovou stranu poštovní poukázky typu A
. V tomto případě musí vyplnit identifikační údaje na zadní straně poukázky.
Při vyplňování položky číslo účtu příjemce je naprosto nezbytné jeho správné vyplnění. Do řádku s označením číslo účtu plátce a kód banky uvede daňový subjekt do první kolonky číslo svého účtu vedeného u některé komerční banky a do druhé kolonky kód této banky.
Do další řádky s označením číslo účtu příjemce, kód banky, částka Kč, symboly platby (variabilní, konstantní, specifický) uvede daňový subjekt do první kolonky číslo účtu finančního nebo celního úřadu (tj. příjemce platby), do druhé kolonky číslo 0710 (kód ČNB).
Číslo účtu příjemce
přitom musí zachovávat strukturu -
předčíslí účtu, pomlčka, číslo matriky
(příklad vyplnění kolonky Čísla účtu příjemce bez lomítka a označení kódu banky je tvar 748-37628651).
Seznam
předčíslí účtů
(PBÚ) pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady kromě SFÚ), v Příloze č. 5 (pro SFÚ) a v Příloze č. 6 (pro celní úřady). Čísla
matrik
jsou uvedena v Příloze č. 1 (pro finanční úřady včetně SFÚ) a v Přílohách č. 2 a 3 (pro celní úřady).
Upozorňujeme na nezbytnost zadání předčíslí
bankovního účtu
. Zejména v případě bankovního příkazu (příkazu k úhradě) prostřednictvím
rubové strany poštovní poukázky typu A
je nutné zadat předčíslí účtu, jinak platba nebude doručena. Pokud není na příkazu k úhradě v kolonce
Číslo účtu příjemce
uvedeno číslo účtu ve tvaru s pomlčkou a daňový subjekt použije tvar číselného označení čísla účtu bez pomlčky, banka spravující účty správce daně identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce. Platba není na účet správce daně připsána a je vrácena zpět na účet banky, která platbu odeslala. Tak vznikají daňovému subjektu nepříjemné komplikace, neboť může nastat situace, že daň nebude zaplacena v termínu. Žádáme všechny daňové subjekty, aby při vyplňování údajů příkazu k úhradě věnovali zvýšenou pozornost vyplňování správného čísla účtu tak, aby se nevystavovali případným sankcím vyplývajících z pozdě zaplacené daně.
Kód banky příjemce
se na příkazu k úhradě uvádí do samostatné kolonky. Kód banky musí být vždy vyplněn kódem
0710
(kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
Prostřednictvím
variabilního symbolu
daňový subjekt sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li daňový subjekt přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li daňový subjekt registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ. Ve výše uvedeném tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči
finančnímu úřadu
v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu
. U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky variabilní symbol uvede kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění (viz bod III.).
Při bezhotovostním bankovním převodu se používá univerzální
konstantní symbol 1148
.
Specifický symbol
-
při plnění platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce
se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky specifický symbol uvede
kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Datum splatnosti
- by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky finančního nebo celního úřadu maximálně v den splatnosti daňové povinnosti.
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce. Naopak v případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se ve zprávě pro příjemce musí uvést datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem (ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo
datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-U) (viz bod III.).
2.
Formou internetového bankovnictví
Placení prostřednictvím internetového bankovnictví je pouze jedna z forem bezhotovostního platebního styku, a proto pro ni platí pravidla uvedená v předcházející části článku. Upozorňujeme, že je důležité, ověřit si u banky, jaká má pravidla při uvádění čísla bankovního účtu. Úplné číslo bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu nebo celnímu úřadu se skládá z předčíslí, pomlčky a číslo matriky (tj. ve tvaru „předčíslí-matrika“). V rámci internetového bankovnictví může být v některých případech vyžadováno vyplnění úplného čísla bankovního účtu, v jiných případech ale může být vyžadováno vyplnění jednotlivých položek.
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) je nezbytné vyplnit správně, aby zaslaná platba byla přijata na konkrétní účet finančního nebo celního úřadu. Seznam předčíslí pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady kromě SFÚ), v Příloze č. 5 (pro SFÚ) a v Příloze č. 6 (pro celní úřady).
Číslo účtu
(matriková část) viz Příloha č. 1 (pro finanční úřady včetně SFÚ) a Přílohy č. 2 a 3 (pro celní úřady). Kód banky - musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
Variabilní symbol
- prostřednictvím variabilního symbolu daňový subjekt sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li daňový subjekt u druhu daně kterou hradí registrační povinnost a bylo mu přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li daňový subjekt registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ. Ve výše uvedeném tvaru se vyplňuje též variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet celního úřadu.
Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči finančnímu úřadu v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky variabilní symbol uvede kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění (viz bod III.).
Specifický symbol
- při plnění platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky specifický symbol uvede kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění (viz bod III.).
Konstantní symbol
- uvádí se pro všechny typy plateb univerzální konstantní symbol 1148.
Datum splatnosti
- by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky finančního nebo celního úřadu maximálně v den splatnosti daňové povinnosti. Zpráva pro příjemce - zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce. Naopak v případě zajištění daně dle zákona o DPH se ve zprávě pro příjemce musí uvést datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem (ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění (ve tvaru: DD/MM/RRRR-U) (blíže viz bod III.).
Ostatní položky uvedené v nabídce internetového bankovnictví jsou pouze pro potřebu klienta nebo banky klienta a nejsou pro finanční a celní úřady potřebné. Současně doporučujeme ověřit si, jaká má příslušná banka pravidla u jednotlivých druhů plateb (platebního styku) pro data splatnosti.
III. Specifika při placení zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb., o DPH
Od 1. 4. 2011 je podle zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, ve znění pozdějších předpisů, možné realizovat zajištění daně v režimu § 109a zákona, tedy postup, kdy příjemce plnění uhradí část z ceny plnění odpovídající dani nikoli poskytovateli plnění, ale přímo na účet finančního úřadu. V tomto případě je třeba věnovat zvýšenou pozornost při vyplňování položek variabilní symbol, specifický symbol a zpráva pro příjemce.
Úhrada příjemcem za poskytovatele musí být řádně identifikována. V ustanovení § 109a odst. 2 písm. a) až d) zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, jsou stanoveny údaje, které mají být pro správnou identifikaci uvedeny:
a) identifikace poskytovatele zdanitelného plnění,
b) daň, na kterou je úhrada určena,
c) identifikaci příjemce zdanitelného plnění,
d) den uskutečnění zdanitelného plnění nebo den přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění.
Příjemce zdanitelného plnění uvede při bezhotovostním platebním styku nebo při hotovostní platbě přes Českou poštu s. p. na poštovní poukázce typu A následující údaje:
Předčíslí bankovního účtu (PBÚ) - je nezbytné vyplnit 80039, aby zaslaná platba zajištění daně byla přijata na konkrétní účet finančního úřadu. PBÚ 80039 pro zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb. je rovněž uvedeno v seznamu předčíslí pro jednotlivé druhy daní v Příloze č. 4 (pro finanční úřady kromě SFÚ) a v Příloze č. 5 (pro SFÚ). Vyplněním této položky je určena daň (viz písm. b)
Číslo účtu (matriková část) je uvedeno v Příloze č. 1 (pro finanční úřady včetně SFÚ).
Kód banky musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
Variabilní symbol - uvádí se kmenová část DIČ (daňové identifikační číslo) poskytovatele zdanitelného plnění (tj. identifikační číslo, rodné číslo nebo vlastní identifikátor přidělený správcem daně). Vyplněním této položky je určen poskytovatel (viz písm. a).
Specifický symbol - uvádí se kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění. Vyplněním této položky je určen příjemce (viz písm. c).
Konstantní symbol - při bezhotovostní platbě se uvede 1148 a při hotovostní platbě se uvede 1149. Zpráva pro příjemce - uvede se informace z písm. d):
- den uskutečnění zdanitelného plnění ve tvaru: DD/MM/RRRR-P
Příklad: den uskutečnění zdanitelného plnění je 23. 9. 2011 tzn. 23/09/2011-P
nebo
- den přijetí úplaty ve tvaru: DD/MM/RRRR-U
Příklad: den přijetí úplaty je 5. 12. 2011 tzn. 05/12/2011-U
IV. IBAN a jeho použití při zasílání bezhotovostních plateb na účty FÚ a CÚ
Pro zajištění bezproblémového placení daní na účty finančních úřadů a celních úřadů v rámci mezinárodního bezhotovostního platebního styku je nutné znát správný postup při poukazování finančních prostředků na jejich účty a současně i jejich bankovní čísla.
Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit daň na správný bankovní účet správce daně (finančního nebo celního úřadu) místně příslušného pro danou daň a daný daňový subjekt.
V rámci mezinárodního platebního styku se zahraničím je používán pro značení čísel bankovních účtů kód IBAN (International Bank Account Number), tj. mezinárodní číslo bankovního účtu. Toto číslo bankovního účtu má stanovenou konstrukci.
Pro každý jednotlivý stát je definována vlastní struktura s tím, že je pevně stanovena pozice, na které je uveden kód banky (popř. pobočky banky) a číslo účtu. IBAN může obsahovat číslice a velká písmena při maximálním počtu 30 znaků - kód banky a číslo účtu v rámci banky.
Standard stanovuje pro Českou republiku mezinárodní formát čísla účtu takto:
- 2 znaky - kód země
- 2 znaky - kontrolní číslice (ochrana proti chybně zadanému číslu)
- 4 znaky - kód banky
- 6 znaků - PBÚ
- 10 znaků - číslo účtu (matrika FÚ/CÚ)
Jako příklad uvádíme číslo mezinárodního bankovního účtu Finančního úřadu pro Prahu 1 pro placení daně z nemovitosti vedeného u ČNB.
        


Na internetových stránkách ČNB (www.cnb.cz) v sekci „Platební styk“ v nabídce „IBAN“ je možné získat mnoho dalších informací, včetně možnosti vypočítat tvar IBAN, zadáním položek:
- První část čísla účtu (= předčíslí)
- Druhá část čísla účtu (= vlastní číslo účtu)
- Kód banky (= 0710)
nebo rozklíčovat kód IBAN na jednotlivé položky.
Jako doplnění k výše uvedenému sdělujeme, že článek Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu včetně jeho pěti příloh:
Příloha č. 1 Čísla matrik bankovních účtů finančních úřadů včetně Specializovaného finančního úřadu,
Příloha č. 2 Čísla matrik bankovních účtů celních úřadů - celní řízení a dělená správa,
Příloha č. 3 Čísla matrik bankovních účtů celních úřadů a poboček celních úřadů - spotřební daň,
Příloha č. 4 Předčíslí bankovních účtů finančních úřadů (kromě Specializovaného finančního úřadu) pro jednotlivé druhy daní,
Příloha č. 5 Předčíslí bankovních účtů Specializovaného finančního úřadu pro vybrané druhy daní Příloha č. 6 Předčíslí bankovních účtů celních úřadů pro jednotlivé druhy daní
je možné nalézt na internetových stránkách Generálního finančního ředitelství české daňové správy http://cds.mfcr.cz v nabídce Placení daní, kde jsou k dispozici i další doplňkové informace jako např. daňový kalendář, adresář územních finančních úřadů a další.
Na závěr upozorňujeme, že Generální finanční ředitelství české daňové správy zpřístupňuje na svých internetových stránkách aplikaci „Daňový portál“, která mj. umožňuje přístup k osobnímu daňovému účtu, tedy k informacím o tom, zda finanční úřad eviduje k určitému dni na osobním daňovém účtu nedoplatek, přeplatek nebo zda je tento účet vyrovnán. Mít pod kontrolou platby vůči finančnímu úřadu, aniž by bylo nutné ho navštívit, patří mezi největší výhody poskytované služby. Bližší informace o „
Daňovém portálu
“ je možné získat na internetové adrese: http://adisspr.mfcr.cz.
Ing. Blanka Hladká, v. r.
ředitelka samostatného odboru Evidence a účtování daní, převodů a analýz
Generální finanční ředitelství
 
Příloha 1
Čísla matrik bankovních účtů finančních úřadů (FÚ) včetně Specializovaného finančního úřadu (SFÚ)

----------------------------------------- ---------------------------------------------------------
Sídlo finančního úřadu                         Matrika     Kód banky   Banka
----------------------------------------- ---------------------------------------------------------
Aš                                            17629331     710         ČNB Plzeň
Benešov                                        7627121     710         ČNB Praha
Beroun                                         7624131     710         ČNB Praha
Bílina                                        17626501     710         ČNB Ústí nad Labem
Blansko                                        7627631     710         ČNB Brno
Blatná                                        47624291     710         ČNB České Budějovice
Blovice                                       27626361     710         ČNB Plzeň
Bohumín                                       27626791     710         ČNB Ostrava
Boskovice                                     47629631     710         ČNB Brno
Brandýs nad Labem                             57624201     710         ČNB Praha
Brno I                                        97629621     710         ČNB Brno
Brno II                                       47621621     710         ČNB Brno
Brno III                                      37626621     710         ČNB Brno
Brno IV                                       67622621     710         ČNB Brno
Brno-venkov                                    7624641     710         ČNB Brno
Broumov                                       57624551     710         ČNB Hradec Králové
Bruntál                                        7620771     710         ČNB Ostrava
Břeclav                                        7621651     710         ČNB Brno
Bučovice                                      27622731     710         ČNB Brno
Bystřice nad Pernštejnem                      17621751     710         ČNB Brno
Bystřice pod Hostýnem                         47622691     710         ČNB Brno
Čáslav                                        17621161     710         ČNB Praha
Česká Lípa                                     7620421     710         ČNB Ústí nad Labem
České Budějovice                               7629231     710         ČNB České Budějovice
Český Brod                                    37625151     710         ČNB Praha
Český Krumlov                                  7626241     710         ČNB České Budějovice
Český Těšín                                   37621791     710         ČNB Ostrava
Dačice                                        17629251     710         ČNB České Budějovice
Děčín                                          7628431     710         ČNB Ústí nad Labem
Dobruška                                      27622571     710         ČNB Hradec Králové
Dobříš                                        47626211     710         ČNB Praha
Domažlice                                      7626321     710         ČNB Plzeň
Dvůr Králové nad Labem                        27626601     710         ČNB Hradec Králové
Frýdek-Místek                                  7628781     710         ČNB Ostrava
Frýdlant                                      37626461     710         ČNB Ústí nad Labem
Frýdlant nad Ostravicí                        37624781     710         ČNB Ostrava
Fulnek                                        27625801     710         ČNB Ostrava
Havířov                                       57622791     710         ČNB Ostrava
Havlíčkův Brod                                97622681     710         ČNB Brno
Hlinsko                                       37629531     710         ČNB Hradec Králové
Hlučín                                        17624821     710         ČNB Ostrava
Hodonín                                        7626671     710         ČNB Brno
Holešov                                       27621691     710         ČNB Brno
Holice                                        57621561     710         ČNB Hradec Králové
Horažďovice                                   37624351     710         ČNB Plzeň
Horšovský Týn                                 47628321     710         ČNB Plzeň
Hořice v Podkrkonoší                          67622541     710         ČNB Hradec Králové
Hořovice                                      27625131     710         ČNB Praha
Hradec Králové                                 7628511     710         ČNB Hradec Králové
Hranice                                       47628831     710         ČNB Ostrava
Humpolec                                      27628711     710         ČNB Brno
Hustopeče                                     27622651     710         ČNB Brno
Cheb                                           7623331     710         ČNB Plzeň
Chomutov                                       7625441     710         ČNB Ústí nad Labem
Chotěboř                                      77621681     710         ČNB Brno
Chrudim                                        7622531     710         ČNB Hradec Králové
Ivančice                                      57621641     710         ČNB Brno
Jablonec nad Nisou                             7622451     710         ČNB Ústí nad Labem
Jaroměř                                       47629551     710         ČNB Hradec Králové
Jeseník                                        7628861     710         ČNB Ostrava
Jičín                                         97629541     710         ČNB Hradec Králové
Jihlava                                        7623681     710         ČNB Brno
Jilemnice                                     77620451     710         ČNB Ústí nad Labem
Jindřichův Hradec                              7623251     710         ČNB České Budějovice
Kadaň                                         27626441     710         ČNB Ústí nad Labem
Kaplice                                       17621241     710         ČNB České Budějovice
Karlovy Vary                                   7620341     710         ČNB Plzeň
Karviná                                        7625791     710         ČNB Ostrava
Kladno                                         7621141     710         ČNB Praha
Klatovy                                        7628351     710         ČNB Plzeň
Kolín                                                  7629151     710         ČNB Praha
Konice                                        67624811     710         ČNB Ostrava
Kopřivnice                                    47626801     710         ČNB Ostrava
Kostelec nad Orlicí                           37628571     710         ČNB Hradec Králové
Kralovice                                     47624371     710         ČNB Plzeň
Kralupy nad Vltavou                           47625171     710         ČNB Praha
Kraslice                                      27628391     710         ČNB Plzeň
Krnov                                         17626771     710         ČNB Ostrava
Kroměříž                                       7620691     710         ČNB Brno
Kutná Hora                                     7626161     710         ČNB Praha
Kyjov                                         47628671     710         ČNB Brno
Ledeč nad Sázavou                             87627681     710         ČNB Brno
Liberec                                       97629461     710         ČNB Ústí nad Labem
Libochovice                                   47629471     710         ČNB Ústí nad Labem
Litoměřice                                     7627471     710         ČNB Ústí nad Labem
Litomyšl                                      47628591     710         ČNB Hradec Králové
Litovel                                       27622811     710         ČNB Ostrava
Litvínov                                      27622491     710         ČNB Ústí nad Labem
Louny                                          7624481     710         ČNB Ústí nad Labem
Luhačovice                                    17624661     710         ČNB Brno
Mariánské Lázně                               27624331     710         ČNB Plzeň
Mělník                                         7623171     710         ČNB Praha
Mikulov                                       37628651     710         ČNB Brno
Milevsko                                      27629271     710         ČNB České Budějovice
Mladá Boleslav                                 7620181     710         ČNB Praha
Mnichovo Hradiště                             47622181     710         ČNB Praha
Moravská Třebová                              37622591     710         ČNB Hradec Králové
Moravské Budějovice                           77625711     710         ČNB Brno
Moravský Krumlov                              37625741     710         ČNB Brno
Most                                           7621491     710         ČNB Ústí nad Labem
Náchod                                         7627551     710         ČNB Hradec Králové
Náměšť nad Oslavou                            47629711     710         ČNB Brno
Neratovice                                    27624171     710         ČNB Praha
Nová Paka                                     47621541     710         ČNB Hradec Králové
Nový Bor                                      47622421     710         ČNB Ústí nad Labem
Nový Bydžov                                   37624511     710         ČNB Hradec Králové
Nový Jičín                                     7624801     710         ČNB Ostrava
Nymburk                                        7628191     710         ČNB Praha
Olomouc                                        7621811     710         ČNB Ostrava
Opava                                          7629821     710         ČNB Ostrava
Orlová                                        67628791     710         ČNB Ostrava
Ostrava I                                      7623761     710         ČNB Ostrava
Ostrava II                                    27624761     710         ČNB Ostrava
Ostrava III                                   47625761     710         ČNB Ostrava
Ostrov                                        17626341     710         ČNB Plzeň
Otrokovice                                    37625661     710         ČNB Brno
Pacov                                         87620711     710         ČNB Brno
Pardubice                                      7624561     710         ČNB Hradec Králové
Pelhřimov                                     97626711     710         ČNB Brno
Písek                                          7628271     710         ČNB České Budějovice
Plzeň                                          7629311     710         ČNB Plzeň
Plzeň-jih                                      7625361     710         ČNB Plzeň
Plzeň-sever                                    7622371     710         ČNB Plzeň
Podbořany                                     27625481     710         ČNB Ústí nad Labem
Poděbrady                                     27629191     710         ČNB Praha
Praha - Jižní Město                           27628041     710         ČNB Praha
Praha - Modřany                               17622041     710         ČNB Praha
Praha 1                                        7625011     710         ČNB Praha
Praha 2                                        7622021     710         ČNB Praha
Praha 3                                       27623101     710         ČNB Praha
Praha 4                                        7627041     710         ČNB Praha
Praha 5                                        7624051     710         ČNB Praha
Praha 6                                        7621061     710         ČNB Praha
Praha 7                                        7629071     710         ČNB Praha
Praha 8                                        7626081     710         ČNB Praha
Praha 9                                        7623091     710         ČNB Praha
Praha 10                                       7622101     710         ČNB Praha
Praha - Specializovaný finanční úřad          77620021     710         ČNB Praha
Praha-západ                                   97629111     710         ČNB Praha
Prachatice                                     7625281     710         ČNB České Budějovice
Prostějov                                     97620811     710         ČNB Ostrava
Přelouč                                       47626561     710         ČNB Hradec Králové
Přerov                                         7626831     710         ČNB Ostrava
Přeštice                                      37621361     710         ČNB Plzeň
Příbram                                        7624211     710         ČNB Praha
Rakovník                                       7621221     710         ČNB Praha
Rokycany                                      97629381     710         ČNB Plzeň
Roudnice nad Labem                            27628471     710         ČNB Ústí nad Labem
Rožnov pod Radhoštěm                          77627661     710         ČNB Brno
Rumburk                                       27629431     710         ČNB Ústí nad Labem
Rychnov n.Kn.                                  7621571     710         ČNB Hradec Králové
Říčany                                        47629201     710         ČNB Praha
Sedlčany                                      57621211     710         ČNB Praha
Semily                                        97621451     710         ČNB Ústí nad Labem
Slaný                                         27622141     710         ČNB Praha
Slavkov u Brna                                37628731     710         ČNB Brno
Soběslav                                      27622301     710         ČNB České Budějovice
Sokolov                                        7627391     710         ČNB Plzeň
Strakonice                                     7622291     710         ČNB České Budějovice
Stříbro                                       37622401     710         ČNB Plzeň
Sušice                                        27629351     710         ČNB Plzeň
Svitavy                                        7626591     710         ČNB Hradec Králové
Šternberk                                     37628811     710         ČNB Ostrava
Šumperk                                        7623841     710         ČNB Ostrava
Tábor                                          7621301     710         ČNB České Budějovice
Tachov                                         7626401     710         ČNB Plzeň
Tanvald                                       17628451     710         ČNB Ústí nad Labem
Telč                                          27624681     710         ČNB Brno
Teplice                                        7620501     710         ČNB Ústí nad Labem
Tišnov                                        47626641     710         ČNB Brno
Trhové Sviny                                  17624231     710         ČNB České Budějovice
Trutnov                                        7625601     710         ČNB Hradec Králové
Třebíč                                         7627711     710         ČNB Brno
Třeboň                                        47625251     710         ČNB České Budějovice
Třinec                                        87621781     710         ČNB Ostrava
Turnov                                        87626451     710         ČNB Ústí nad Labem
Týn nad Vltavou                               37625231     710         ČNB České Budějovice
Uherské Hradiště                               7624721     710         ČNB Brno
Uherský Brod                                  47626721     710         ČNB Brno
Ústí nad Labem                                 7623411     710         ČNB Ústí nad Labem
Ústí nad Orlicí                                7622611     710         ČNB Hradec Králové
Valašské Klobouky                             57626661     710         ČNB Brno
Valašské Meziříčí                             87622661     710         ČNB Brno
Velké Meziříčí                                37622751     710         ČNB Brno
Veselí nad Moravou                            37622671     710         ČNB Brno
Vimperk                                       27626281     710         ČNB České Budějovice
Vlašim                                        47629121     710         ČNB Praha
Vodňany                                       37629291     710         ČNB České Budějovice
Votice                                        57624121     710         ČNB Praha
Vrchlabí                                      37621601     710         ČNB Hradec Králové
Vsetín                                        97628661     710         ČNB Brno
Vysoké Mýto                                   47624611     710         ČNB Hradec Králové
Vyškov                                                 7621731     710         ČNB Brno
Zábřeh                                        27624841     710         ČNB Ostrava
Zlín                                           7629661     710         ČNB Brno
Znojmo                                         7629741     710         ČNB Brno
Žamberk                                       67625611     710         ČNB Hradec Králové
Žatec                                         47626481     710         ČNB Ústí nad Labem
Žďár nad Sázavou                               7626751     710         ČNB Brno
Železný Brod                                  37629451     710         ČNB Ústí nad Labem
----------------------------------------- ---------------------------------------------------------
 
Příloha 2
Čísla matrik bankovních účtů celních úřadů (CÚ) - CELNÍ ŘÍZENÍ a DĚLENÁ SPRÁVA

------------------------- --------------------
Název/útvar                 Matrika Kód banky      
------------------------- --------------------
Brno                        17721621    710
Břeclav                     17726641    710
Česká Lípa                   7723471    710
České Budějovice            17720231    710
Český Krumlov               47724241    710
Děčín                       47721411    710
Domažlice                   67728311    710
Frýdek-Místek               77728761    710
Hodonín                     77724621    710
Hradec Králové              37720511    710
Cheb                        37723341    710
Chomutov                    27729491    710
Jihlava                     17725681    710
Jindřichův Hradec           37721231    710
Karlovy Vary                17722341    710
Karviná                     57722821    710
Kladno                      67726201    710
Klatovy                     97724311    710
Kolín                       47725201    710
Krnov                        7725821    710
Liberec                     27727461    710
Mělník                      77724111    710
Mladá Boleslav              97725111    710
Most                         7728491    710
Náchod                      27722601    710
Mošnov                       7720801    710
Olomouc                     27729651    710
Opava                       17720821    710
Ostrava                     97729761    710
Pardubice                    7724511    710
Benešov                     77721201    710
Plzeň                        7721361    710
Praha I.                    67724011    710
Praha D1                    57723111    710
Praha D 5                   47723011    710
Praha D 8                    7726111    710
Praha 2                     17721111    710
Praha Ruzyně - letiště      47728111    710
Prostějov                   67720651    710
Přerov                      37724651    710
Strakonice                   7722241    710
Svitavy                     47720611    710
Šumperk                     57725651    710
Tachov                      37721311    710
Tábor                        7728301    710
Trutnov                     57729601    710
Uherské Hradiště            27726661    710
Ústí nad Labem              27720411    710
Ústí nad Orlicí             37725611    710
Valašské Meziříčí           17726801    710
Vyškov                      47722641    710
Zlín                         7725661    710
Znojmo                      87723681    710
Žďár nad Sázavou            57728641    710
------------------------- --------------------               



 
Příloha 3
Čísla matrik bankovních účtů CÚ, poboček a oddělení CÚ - VNITROZEMSKÁ SPOTŘEBNÍ DAŇ
-----------------------------------------------------------
Název/útvar                      Matrika     Kód banky
-----------------------------------------------------------
Benešov                           77721201     710
Blansko                           37727641     710
Brno                              17721621     710
Břeclav                           17726641     710
Česká Lípa                         7723471     710
České Budějovice                  17720231     710
Český Krumlov                     47724241     710
Děčín                             47721411     710
Domažlice                         67728311     710
Frýdek-Místek                     77728761     710
Hodonín                           77724621     710
Hradec Králové                    37720511     710
Cheb                              37723341     710
Chomutov                          27729491     710
Jičín                             47726511     710
Jihlava                           17725681     710
Jindřichův Hradec                 37721231     710
Karlovy Vary                      17722341     710
Karviná                           57722821     710
Kladno                            67726201     710
Klatovy                           97724311     710
Kolín                             47725201     710
Krnov                              7725821     710
Liberec                           27727461     710
Mělník                            77724111     710
Mladá Boleslav                    97725111     710
Most                               7728491     710
Mošnov                             7720801     710
Náchod                            27722601     710
Olomouc                           27729651     710
Opava                             17720821     710
Ostrava                           97729761     710
Pardubice                          7724511     710
Pelhřimov                         17723301     710
Plzeň                              7721361     710
Praha 1 - Sokolovská              67724011     710
Praha 2 - Hostivař                17721111     710
Praha D8 - Zdiby                   7726111     710
Praha D1 - Nupaky                 57723111     710
Praha D5 - Rudná                  47723011     710
Prostějov                         67720651     710
Přerov                            37724651     710
Ruzyně                            47728111     710
Rychnov nad Kněžnou               67727511     710
Strakonice                         7722241     710
Svitavy                           47720611     710
Šumperk                           57725651     710
Tábor                              7728301     710
Tachov                            37721311     710
Trutnov                           57729601     710
Třebíč                            27720681     710
Uherské Hradiště                  27726661     710
Ústí nad Labem                    27720411     710
Ústí nad Orlicí                   37725611     710
Valašské Meziříčí                 17726801     710
Vyškov                            47722641     710
Zlín                               7725661     710
Znojmo                            87723681     710
Žďár nad Sázavou                  57728641     710
-----------------------------------------------------------
 
Příloha 4
Předčíslí bankovních účtů finančních úřadů (FÚ) kromě Specializovaného finančního úřadu pro jednotlivé druhy daní
---------------------------------------------------------------------- -----------------
Název daně                                                                   Předčíslí
                                                                             účtu
---------------------------------------------------------------------- -----------------
Daň darovací                                                                     7747
Daň dědická                                                                      7739
Daň silniční                                                                      748
Daň z nemovitostí                                                                7755
Daň z převodu nemovitostí                                                        7763
Daň z přidané hodnoty                                                             705
Daň z příjmů fyzických osob - vybíraná srážkou podle zvláštní sazby              7720
Daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání                                 721
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků               713
Daň z příjmů obyvatelstva                                                        2700
Daň z příjmů právnických osob                                                    7704
Daň z příjmů právnických osob-vybíraná srážkou podle zvláštní sazby              7712
Konkurzní pohledávky dle z. č. 328/1991 Sb.                                     30031
Mezinárodní pohledávky dle z. č. 191/2004 Sb.                                   50032
Náklady státního dozoru dle         z. č. 202/1990 Sb.                                   2743
Neoprávněný majetkový prospěch, pokuty z. č. 526/1990 Sb.                        3789
Odvod z elektřiny ze slunečního záření                                           1716
Odvod z loterií a jiných podobných her dle § 41b odst. 1 z. č. 202/1990 Sb.      2639
Odvod z loterií a jiných podobných her dle § 41b odst. 2, 3 a 4 z. č.            2655
202/1990 Sb.
Odvod za dočasné odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.                              8715
Odvod za trvalé odnětí půdy dle §11 odst. 4, z. č. 334/1992 Sb.                  8731
Odvod za trvalé odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.                               8723
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - SFŽP                              5717
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - Státní fondy                      5733
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Národní fond I                             5741
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Národní fond II                            5776
Odvody za porušení rozpočtové kázně - podpora bydlení                            5725
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Rezervní fond                              5784
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Státní finanční aktiva                     5661
Odvody za porušení rozpočtové kázně dle z. č. 218/2000 Sb.                       4722
Ostatní příjmy                                                                   4757
Pokuty - dle z. č. 254/2004 Sb. - omezení plateb v hotovosti                     2735
Pokuty a náklady řízení ve správním řízení                                       3754
Pokuty dle § 37 z. č. 76/2002 Sb. - integrovaná prevence                         1783
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., z. č. 117/1995 Sb. - rozpočet krajů               1740
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., z. č. 552/1991 Sb. - rozpočet obcí                1759
Pokuty dle z. č. 157/1998 Sb., z. č. 356/2003 Sb. - o chemických látkách         8790
Pokuty dle z. č. 185/2001 Sb. - o odpadech                                       6736
Pokuty dle z. č. 23/1992 Sb. - vodní hospodářství                                9750
Pokuty dle z. č. 254/2001 Sb., o vodách a § 34 z. č. 200/1990 Sb.                6744
Pokuty dle z. č. 282/1991 Sb. - ochrana lesa                                     9742
Pokuty dle z. č. 309/1991 Sb., z. č. 86/2002 Sb. - ochrana ovzduší               9726
Pokuty dle z. č. 334/1992 Sb. - zemědělská půda                                  9734
Pokuty dle z. č. 42/1994 Sb. - penzijní připojištění                             3631
Pokuty dle z. č. 449/2001 Sb., o myslivosti                                      1767
Pokuty dle z. č. 477/2001 Sb., o obalech                                         6787
Pokuty dle z. č. 58/1998 Sb., § 122 z. č. 254/2001 Sb. - vyp. odpad. vod         6795
Pokuty dle z. č. 9/1991 Sb., z. č. 435/2004 Sb. - zaměstnanost                   3797
Pokuty dle z. č. 99/2004 Sb., o rybářství                                        1732
Pokuty dle z. č. 114/1992 Sb. - ochrana přírody                                  9769
Pokuty dle zákonů o odpadech - 100% SFŽP                                         9785
Pokuty uložené dle zvláštních zákonů - 100% SFŽP                                 6728
Pokuty na místě zaplacené                                                        3746
Pokuty za porušení OŽP - zrušené zákony                                          9777
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. - rozpočty obcí                                  6752
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. - SFŽP                                           6779
Poplatky dle z. č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod                       9793
Poplatky dle z. č. 389/1991 Sb., z. č. 86/2002 Sb.                               8707
Poplatky za dočasné odnětí lesní půdy dle § 17 z. č. 289/1995 Sb.                8758
Poplatky za odebrané množství vody dle z. č. 254/2001 Sb.                        6701
Poplatky za porušení OŽP - zrušené zákony - rozpočty obcí                        8782
Poplatky za porušení OŽP - zrušené zákony - SFŽP                                 8774
Poplatky za trvalé odnětí lesní půdy dle § 17 z. č. 289/1995 Sb.                 8766
Příjmy DPH pro ČR podle § 88                                                     1724
Příslušenství daní                                                               4706
Spotřební daň z lihu                                                             4781
Spotřební daň z minerálních olejů                                                 799
Spotřební daň z piva                                                             4773
Spotřební daň z tabákových výrobků                                               4765
Spotřební daň z vína a meziproduktů                                               780
Správní poplatky                                                                 3711
Správní poplatky - loterie a sázkové hry                                         2786
Vratky k splátkám půjček od roku 1991                                            4730
Výnos exekucí                                                                      35
Zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb.                                           80039
Zajištění daně dle z. č. 337/1992 Sb., z. č. 280/2009 Sb.                       20036
Zajištění daně dle z. č. 586/1992 Sb.                                           10030
Zrušené daně a jiné příjmy (státní rozpočet)                                     7798
Zrušené daně a poplatky (rozpočet obcí)                                          1791
Zvláštní prostředky dle z. č. 280/2009                                          70033
---------------------------------------------------------------------- -----------------
 
Příloha 5
Předčíslí bankovních účtů Specializovaného finančního úřadu pro vybrané druhy daní
------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------
Název daně                                                     Předčíslí   Matrika     Kód     Banka
                                                               účtu                    banky
------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------
Daň silniční                                                       748     77620021    710     ČNB Praha
Daň z přidané hodnoty                                              705     77620021    710     ČNB Praha
Daň z příjmů fyzických osob - vybírané srážkou podle zvl.         7720     77620021    710     ČNB Praha
sazby                                                                      
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé čin.a funkčních             713     77620021    710     ČNB Praha
požitků                                                                    
Daň z příjmů práv. osob - vybírané srážkou podle zvl. sazby       7712     77620021    710     ČNB Praha
Daň z příjmů právnických osob                                     7704     77620021    710     ČNB Praha
Náklady státního dozoru dle z. č. 202/1990 Sb.                    2743     77620021    710     ČNB Praha
Neoprávněný majetkový prospěch, pokuty z. č. 526/1990 Sb.         3789     77620021    710     ČNB Praha
Odvod z elektřiny ze slunečního záření                            1716     77620021    710     ČNB Praha
Odvod z loterií a jiných podobných her dle § 41b odst. 1 z.       2639     77620021    710     ČNB Praha
č. 202/1990 Sb.                                                            
Odvod z loterií a jiných podobných her dle § 41b odst. 2, 3       2655     77620021    710     ČNB Praha
a 4 z. č. 202/1990 Sb.                                                     
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - podpora            5725     77620021    710     ČNB Praha
bydlení                                                                    
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - SFA                5661     77620021    710     ČNB Praha
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - SFŽP               5717     77620021    710     ČNB Praha
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - státní fondy       5733     77620021    710     ČNB Praha
Ostatní příjmy                                                    4757     77620021    710     ČNB Praha
Pokuty - dle z. č. 254/2004 Sb. - omezení plateb v                2735     77620021    710     ČNB Praha
hotovosti                                                                  
Pokuty a náklady řízení ve správním řízení                        3754     77620021    710     ČNB Praha
Pokuty na místě zaplacené                                         3746     77620021    710     ČNB Praha
Poplatky správní                                                  3711     77620021    710     ČNB Praha
Porušení rozpočtové kázně - Národní fond I                        5741     77620021    710     ČNB Praha
Porušení rozpočtové kázně - Národní fond II                       5776     77620021    710     ČNB Praha
Porušení rozpočtové kázně - Rezervní fond                         5784     77620021    710     ČNB Praha
Porušení rozpočtové kázně - státní rozpočet                       4722     77620021    710     ČNB Praha
Příslušenství daní                                                4706     77620021    710     ČNB Praha
Správní poplatky - loterie a sázkové hry                          2786     77620021    710     ČNB Praha
Zvláštní prostředky - dobrovolné platby (z. č. 280/2009 Sb.)      70033     77620021    710     ČNB Praha
Zvláštní prostředky - zajištění daně (z. č. 235/2004 Sb.)        80039     77620021    710     ČNB Praha
Zvláštní prostředky - exekuce                                       35     77620021    710     ČNB Praha
Zvláštní prostředky - mezinárodní pohledávky (z. č.              50032     77620021    710     ČNB Praha
191/2004 Sb.)                                                              
Zvláštní prostředky - pohledávky (z. č. 328/1991 Sb.,            30031     77620021    710     ČNB Praha
182/2006 Sb.)                                                              
Zvláštní prostředky - zajištění daně                             20036     77620021    710     ČNB Praha
(z. č. 337/1992 Sb., z. č. 280/2009 Sb.)                                   
Zvláštní prostředky - zajištění daně (z. č. 586/1992 Sb.)        10030     77620021    710     ČNB Praha
------------------------------------------------------------ ---------------------------------------------

Poznámky: Příklad konstrukce celého čísla bankovního účtu pro úhradu daně z přidané hodnoty (DPH) u Specializovaného finančního úřadu (SFÚ), kdy správný úplný tvar bankovního účtu je 705-77620021/0710.
 
Příloha 6
Předčíslí bankovních účtů celních úřadů (CÚ) pro jednotlivé druhy daní
------------------------------------------------------------------------ ---------------
Název druhu příjmu                                                               PBÚ
------------------------------------------------------------------------ ---------------
Cizí prostředky                                                                  6015
Daň z elektřiny                                                                   609
Daň z pevných paliv                                                               625
Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů                                    617
Lihové kolky                                                                            10006
Odvod za dočasné odnětí půdy dle z.č. 334/1992 Sb.                               8715
Odvod za trvalé odnětí půdy §11,odst. 4 z.č. 334/1992 Sb.                        8731
Odvod za trvalé odnětí půdy dle z.č. 334/1992 Sb.                                8723
Odvody dle z.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti                                    2751
Ostatní příjmy CÚ                                                                4757
Platební povinnost vyměřená v souladu s celním řízením                           7771
Pokuty - z.č. 282/1991 Sb. - ochrana lesa                                        9742
Pokuty - z.č. 334/1992 Sb. - zemědělská půda                                     9734
Pokuty - z.č. 86/2002 - ovzduší                                                  9726
Pokuty - z.č.114/1992 Sb. - ochrana přírody                                      9769
Pokuty a náklady řízení ve správním řízení                                       3754
Pokuty dle z.č. 149/2003 Sb.,reprod.mat.dřevin do ROB                            1759
Pokuty dle z.č. 149/2003 Sb.,reprod.mat.dřevin do ROK                            1740
Pokuty dle z.č. 185/2001 Sb., o odpadech                                         6736
Pokuty dle z.č. 254/2001 Sb., o vodách §§ 117-120, dle z.č. 200/1990 Sb.-§ 34    6744
Pokuty dle z.č. 356/2003 Sb., o chemických látkách                               8790
Pokuty dle z.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti                                    3797
Pokuty dle z.č. 449/2001 Sb., o myslivosti                                       1767
Pokuty dle z.č. 477/2001 Sb., o obalech                                          6787
Pokuty dle z.č. 76/2002 Sb.  - integrovaná prevence                              1783
Pokuty dle z.č. 99/2004 Sb., o rybářství                                         1732
Pokuty dle z.č.25/2008 Sb. o integr.registru znečišťování živ.prostředí          9718
Pokuty dle z.č.254/2001 Sb.,§ 122 - vypouštění odpadních vod                     6795
Pokuty dle z.č.256/2004 Sb.,o podnikání na kapitálovém trhu-garanční fond        2700
Pokuty dle z.č.480/2004 Sb. - služby informační společnosti                      2778
Pokuty dle zákonů o odpadech - 100% SFŽP                                         9785
Pokuty uložené dle zvláštních zákonů - 100% SFŽP                                 6728
Pokuty v blokovém řízení na místě zaplacené                                      3746
Pokuty-emise skleníkových plynů                                                 97770
Poplatek dle z. č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích a lázních        3770
Poplatek z biopaliv dle z.č. 86/2002 Sb.                                         2719
Poplatek za dočasné odnětí lesní půdy dle z.č. 289/1995 Sb.                      8758
Poplatek za trvalé odnětí lesní půdy dle z.č. 289/1995 Sb.                       8766
Poplatky dle z.č. 86/2002 Sb.                                                    8707
Poplatky dle z.č. 185/2001 Sb. o odpadech - ROB                                  6752
Poplatky dle z.č. 185/2001 Sb. o odpadech - SFŽP                                 6779
Poplatky dle z.č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod                        9793
Poplatky za odebrané množství vody z.č. 254/2001 Sb.                             6701
Příjmy vymožené z exekucí dle § 73 ZSDP                                            35
Příslušenství daní CÚ                                                            4706
Spotřební daň z lihu                                                             4781
Spotřební daň z minerálních olejů                                                 799
Spotřební daň z piva                                                             4773
Spotřební daň z tabákových výrobků                                               4765
Spotřební daň z vína a meziproduktů                                               780
Spotřební daně - příjmy z tabákových nálepek                                    14760
Vrácení daně z minerálních olejů - technických benzínů a osobám užívajícím       5792
tyto oleje pro výrobu tepla                                                     
Vrácení daně z minerálních olejů ozbrojeným silám cizích států                    764
Vrácení daně z ost. benzínů                                                     95791
Vrácení daně z elektřiny osobám požívajícím výsad a imunit                      50606
Vrácení daně z pevných paliv osobám požívajícím výsad a imunit                  50622
Vrácení daně z plynů osobám požívajícím výsad a imunit                          50614
Vrácení SPD osobám cizích států požívajích výsad a imunit                         772
Vrácení SPD z minerálních olejů - zelená nafta                                    756
Vymáhání podle § 106 z. č. 500/2004 Sb., správní řád                            60038
Zajištění daně                                                                  40037
Zvláštní prostředky dle DŘ                                                      70033
Zvláštní prostředky - kauce dle z.č. 13/1997 Sb.                                90034
------------------------------------------------------------------------ ---------------