GFŘ/17/062/11-1310 Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu

Schválený:
GFŘ/17 062/11-1310
Informace
ze dne 15. 6. 2011
Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu
Referent:
ing. J. Doležalová,
tel.: 257 044 487
Ve Finančním zpravodaji č. 6/2010 byl publikován článek Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu včetně jeho pěti příloh a ve Finančním zpravodaji č. 2/2011 doplnění tohoto článku. Nyní publikujeme již kompletní materiál, který zahrnuje potřebné informace k tuzemským ale i ze zahraničí realizovaným platbám daní.
Výběrem daní jsou v České republice pověřeny finanční úřady a výběrem některých druhů daní jsou pověřeny celní úřady. Území České republiky pokrývá 199 finančních úřadů (viz Příloha č. 1) a 54 celních úřadů (viz Příloha č. 2). Správou spotřebních daní je celkem pověřeno 59 celních úřadů, poboček a oddělení celních úřadů (viz Příloha č. 3).
Pro bezproblémové placení daní je nutné znát odpovídající číslo bankovního účtu finančního nebo celního úřadu a správný postup při poukazování finančních prostředků.
Daně se platí příslušnému úřadu v
české měně
. Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit na správný bankovní účet správce daně (finančního nebo celního úřadu) místně příslušného pro danou daň a daného poplatníka nebo plátce daně.
Úplný tvar čísla bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu nebo celnímu úřadu se sestaví z
předčíslí bankovního účtu
, z
matrikové části
a z
kódu banky
. Předčíslí bankovního účtu a matriková část jsou od sebe
odděleny pomlčkou
, za matrikovou částí bez mezery následuje
lomítko
a
směrový kód České národní banky
(ČNB), u níž mají finanční a celní úřady vedeny účty (kód 0710).
Základní části bankovního účtu jsou:
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) v rozsahu dvou až pěti číslic jednoznačně určuje druh daně, k jejímuž vybírání je účet zřízen. Pro konkrétní druh daně je předčíslí vždy shodné pro všechny finanční nebo celní úřady. Seznam předčíslí pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady) a v Příloze č. 5 (pro celní úřady).
Matriková část
určuje vlastní finanční nebo celní úřad. Všechny bankovní účty jednoho úřadu mají stejnou matrikovou část. Jejich seznam je uveden v Příloze č. 1 (pro finanční úřady) a v Přílohách č. 2 a 3 (pro celní úřady).
Jako příklad uvádíme konstrukci celého čísla bankovního účtu pro úhradu daně z nemovitostí u Finančního úřadu pro Prahu 1, kdy správný úplný tvar bankovního účtu je 7755-7625011/0710.
Poplatníci (plátci) mohou daň (zálohy na daň, splátky daně) uhradit prostřednictvím poštovní poukázky typu A nebo bezhotovostně prostřednictvím bankovního příkazu z bankovního účtu případně formou internetového bankovnictví.
Od 1. 1. 2011 nelze zaplatit daň pomocí daňové složenky, tzn. že na všech pobočkách České pošty, s. p., již nejsou přijímány daňové složenky k úhradě daně. Za den platby daně je považován den, kdy je částka připsána na účet banky příslušného správce daně tzn. finančního nebo celního úřadu.
I. Platby v hotovosti prostřednictvím poštovní poukázky typu A
Česká pošta, s. p., používá poštovní poukázky typu A pro zasílání peněžních částek v hotovosti určených k připsání na účet příjemce. Tato forma placení není osvobozena od poštovních poplatků. Poštovní poukázku lze použít pro platby všech druhů daní.
Po vyplnění poukázky je při převzetí hotovosti na pobočce České pošty, s. p., poukázka potvrzena, přičemž pravá část poukázky zůstává uložena u České pošty, s. p., a levou část poukázky si ponechává odesílatel hotovosti jako doklad o poukázané platbě. Obsah údajů z převzaté poukázky Česká pošta, s. p., automatizovaně, pomocí výpočetní techniky, přenáší do datového souboru, který je příjemci odesílán a který je jedinou podkladovou informací pro příjemce hotovosti. Je tedy důležité dobře vyplnit údaje na poukázce, aby platba byla příjemci doručena a byla bez problémů identifikována.
Pokud si poplatník (plátce) vyzvedne za účelem zaplacení daně poštovní poukázku u svého správce daně na místně příslušném finančním nebo celním úřadě, jsou na poukázce předtištěny všechny potřebné údaje. Pokud poplatník (plátce) použije takto vyplněnou poukázku na složení částky daně v hotovosti na pobočce České pošty, s. p., doplňuje v tomto případě pouze údaj o výši částky v Kč a slovy vyjádřenou odesílanou částku v Kč. V případě, že si vyzvedne na místně příslušném finančním nebo celním úřadě předtištěnou poštovní poukázku určenou k úhradě jednotlivé daně, musí mimo údaje o výši odesílané částky uvést i své identifikační údaje - údaje o odesílateli a variabilní symbol.
Pokud je vyzvednutí předtištěné poštovní poukázky pro poplatníka (plátce) z různých důvodů obtížné, může k zaplacení použít poštovní poukázku typu A, kterou obdrží na České poště, s. p., Na poštovní poukázce pak musí do všech kolonek uvést správné a úplné údaje. Při ručním vyplňování údajů je žádoucí, aby jednotlivé číslice byly dobře identifikovatelné (jinak může dojít k mylné interpretaci čísla) a dále je vhodné, aby při vyplňování údajů byla používána černá barva písma (při použití jiné barvy dochází k většímu výskytu chybně nebo nečitelně sejmutých údajů).
Na poštovní poukázce typu A se vyplňují následující údaje:
Levá část poštovní poukázky:
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
Slovy
- v této kolonce se uvádí slovy vyjádřená odesílaná částka v Kč.
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného finančního nebo celního úřadu.
Č. účtu
- Číslo účtu musí být uvedeno přesně ve tvaru odpovídajícím struktuře čísla bankovního účtu tj. ve tvaru
předčíslí-matrika/kód banky
. Musí být tedy uvedeno předčíslí účtu (odpovídající typu daně), pomlčka, číslo matriky příslušného FÚ nebo CÚ, lomítko a číslo 0710 (kód ČNB).
V. symbol
(Variabilní symbol) - prostřednictvím variabilního symbolu poplatník (plátce) sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li poplatník (plátce) přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li poplatník (plátce) registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ. Ve výše uvedeném tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči
finančnímu úřadu
v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností
vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem
generované jedinečné číslo
ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky variabilní symbol uvede
kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění
(viz bod III.).
S. symbol
(Specifický symbol) - při
plnění platební povinnosti vůči celnímu úřadu
v rámci daňové exekuce se do specifického symbolu uvede
číslo exekučního příkazu
. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky specifický symbol uvede
kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Odesílatel
- uvádí se jméno a adresa bydliště (u fyzických osob) nebo název a adresa sídla (u právnických osob).
• Na spodním okraji poukázky může být uvedena položka Č. účtu. Tato položka se pro placení daní nevyplňuje.
Pravá část poštovní poukázky:
Adresa majitele účtu
- uvádí se název a adresa příslušného finančního úřadu.
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést hůlkovým písmem do předtištěných kolonek krátký text určený pro příjemce. V případě
zajištění daně dle z. č. 235/2004, o DPH, ve znění pozdějších předpisů (při placení na účet FÚ s předčíslím 80039
) se ve zprávě pro příjemce uvede
datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo
datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-U).
Částka Kč
- uvádí se částka poukazované platby v hotovosti v Kč.
Tr. kód
(Transakční kód) je povinný třímístný numerický údaj identifikující typ poukázky a tento údaj je již na formuláři předtištěn.
Ve prospěch účtu
- tato položka obsahuje
číselné označení předčíslí a matriky účtu
finančního nebo celního úřadu, tzn. pomlčka, lomítko a kód banky se zde neuvádějí. Předčíslí i vlastní číslo účtu (tzv. matrika) jsou doplněné o vedoucí nuly. Předčíslí účtu doplněné o nuly se zapisuje do prvních 6 pozic zleva (maximální počet číslic pro předčíslí) a matrika do 10 pozic vpravo (maximální počet číslic pro číslo matriky finančního úřadu). Toto číselné označení čísla účtu slouží pro automatizované zpracování. Je nezbytné vyplnit tuto položku správně, aby poukazovaná částka byla přijata na účet finančního nebo celního úřadu. Pokud bude chybně uvedeno buď předčíslí účtu (tedy označení daně) nebo číslo matriky finančního či celního úřadu (tedy příjemce platby), platba nebude přijata na účet v ČNB a bude vrácena odesílateli. Například při odesílání platby silniční daně (předčíslí 748) na účet finančního úřadu s matrikou 37628651 musí být v kolonce „ve prospěch účtu“ uvedeno číselné označení: 0007480037628651. V levé části poukázky je přitom uvedeno to samé číslo účtu v úplném tvaru 748-37628651/0710.
Kód banky
musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
V. symbol
(Variabilní symbol) - pro vyplnění této položky platí stejná pravidla jako pro jeho vyplnění v levé části poukázky. Číslice se do kolonky vyplňují tak, aby poslední číslo bylo umístěné v poslední 10. pozici. Znamená to, že při vyplňování čísla kratšího než 10 číslic zůstávají přední pozice položky V. symbol nevyplněny. V tomto tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro specifický případ plnění platební povinnosti v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům při zasílání platby na
finanční úřad
vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu
.
U cla a dalších daňových povinností
vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem
generované jedinečné číslo
ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky variabilní symbol uvede
kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění
(viz bod III.).
K. symbol
(Konstantní symbol) - při platbách daní včetně příslušenství daně se při odesílání peněz v hotovosti uvádí univerzální konstantní symbol 1149.
S. symbol
(Specifický symbol) - při plnění platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě zajištění daně dle zákona o DPH se do kolonky specifický symbol uvede kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění (viz bod III.).
Odesílatel
- v případě, že je odesílatelem fyzická osoba vyplňuje kolonky nadepsané Jméno, Příjmení, Ulice (obec), č. domu, PSČ a dodávací pošta. Pokud je odesilatelem právnická osoba, zapisuje se do kolonek Jméno a Příjmení název právnické osoby (ve zkráceném tvaru) a do třetí části se vyplní adresa sídla.
II. Bezhotovostní placení
1.
Formou bankovního příkazu
Poplatník (plátce) má také možnost odeslat platbu formou
bankovního příkazu k úhradě
ze svého účtu vedeného u některé banky. Řídí se přitom pokyny příslušné banky k vyplnění bankovního příkazu buď vyplněním položek do
bankovního formuláře
nebo k tomu použije
rubovou stranu poštovní poukázky typu A
. V tomto případě musí vyplnit identifikační údaje na zadní straně poukázky.
Při vyplňování položky číslo účtu příjemce je naprosto nezbytné jeho správné vyplnění. Do řádku s označením číslo účtu plátce a kód banky uvede poplatník do první kolonky číslo svého účtu vedeného u některé komerční banky a do druhé kolonky kód této banky.
Do další řádky s označením číslo účtu příjemce, kód banky, částka Kč, symboly platby ( variabilní, konstantní, specifický) uvede poplatník do první kolonky číslo účtu finančního nebo celního úřadu (tj. příjemce platby), do druhé kolonky číslo 0710 (kód ČNB).
Číslo účtu příjemce
přitom musí zachovávat strukturu -
předčíslí účtu, pomlčka, číslo matriky
(příklad vyplnění kolonky Čísla účtu příjemce bez lomítka a označení kódu banky je tvar 748-37628651). Seznam
předčíslí účtů
(PBÚ) pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady) a v Příloze č. 5 (pro celní úřady).
Čísla matrik
jsou uvedena v Příloze č. 1 (pro finanční úřady) a v Přílohách č. 2 a 3 (pro celní úřady).
Upozorňujeme na nezbytnost zadání
předčíslí bankovního účtu
. Zejména v případě bankovního příkazu (příkazu k úhradě) prostřednictvím
rubové strany poštovní poukázky typu A
je nutné zadat předčíslí účtu, jinak platba nebude doručena. Pokud není na příkazu k úhradě v kolonce
Číslo účtu příjemce
uvedeno číslo účtu ve tvaru s pomlčkou a poplatník (plátce) použije tvar číselného označení čísla účtu bez pomlčky, banka spravující účty správce daně identifikuje tuto platbu jako platbu s chybně vyplněným číslem účtu příjemce.
Platba není na účet správce daně připsána a je vrácena zpět na účet banky, která platbu odeslala. Tak vznikají poplatníkovi (plátci) nepříjemné komplikace, neboť může nastat situace, že daň nebude zaplacena v termínu.
Žádáme všechny daňové poplatníky (plátce), aby při vyplňování údajů příkazu k úhradě věnovali zvýšenou pozornost vyplňování správného čísla účtu tak, aby se nevystavovali případným sankcím vyplývajících z pozdě zaplacené daně.
Kód banky příjemce
se na příkazu k úhradě uvádí do samostatné kolonky. Kód banky musí být vždy vyplněn kódem
0710
(kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
Prostřednictvím
variabilního symbolu
poplatník (plátce) sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li poplatník (plátce) přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ).
Není-li poplatník (plátce) registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ. Ve výše uvedeném tvaru se též vyplňuje variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči
finančnímu úřadu
v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností
vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem generované jedinečné číslo ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky variabilní symbol uvede
kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Při bezhotovostním bankovním převodu se používá univerzální
konstantní symbol 1148
.
Specifický symbol
- při plnění platební povinnosti
vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce
se do specifického symbolu uvede
číslo exekučního příkazu
. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky specifický symbol uvede
kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Datum splatnosti
- by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky finančního nebo celního úřadu maximálně v den splatnosti daňové povinnosti.
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce. Naopak v případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se ve zprávě pro příjemce musí uvést
datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo
datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-U) (viz bod III.).
2.
Formou internetového bankovnictví
Placení prostřednictvím internetového bankovnictví je pouze jedna z forem bezhotovostního platebního styku, a proto pro ni platí pravidla uvedená v předcházející části článku. Upozorňujeme, že je důležité, ověřit si u banky, jaká má pravidla při uvádění čísla bankovního účtu. Úplné číslo bankovního účtu pro úhradu určité daně místně příslušnému finančnímu nebo celnímu úřadu se skládá z předčíslí, pomlčky a číslo matriky (tj. ve tvaru „předčíslí-matrika“). V rámci internetového bankovnictví může být v některých případech vyžadováno vyplnění úplného čísla bankovního účtu, v jiných případech ale může být vyžadováno vyplnění jednotlivých položek.
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) je nezbytné vyplnit správně, aby zaslaná platba byla přijata na konkrétní účet finančního nebo celního úřadu. Seznam předčíslí pro jednotlivé druhy daní je uveden v Příloze č. 4 (pro finanční úřady) a v Příloze č. 5 (pro celní úřady). Číslo účtu (matriková část) viz Příloha č. 1 (pro finanční úřady) a Přílohy č. 2 a 3 (pro celní úřady).
Kód banky
- musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB) a platí pro všechny typy plateb.
Variabilní symbol
- prostřednictvím variabilního symbolu poplatník (plátce) sděluje finančnímu nebo celnímu úřadu svou totožnost. Má-li poplatník (plátce) přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ), vepíše do příslušné kolonky pro variabilní symbol kmenovou část DIČ, t.j. buď čísla za pomlčkou (pro původní variantu tvaru DIČ) nebo čísla za písmeny CZ (pro novou variantu tvaru DIČ). Není-li poplatník (plátce) registrován, to znamená, že nemá přiděleno DIČ, uvede v případě fyzické osoby do kolonky pro variabilní symbol své rodné číslo, a to bez jakýchkoliv mezer, pomlček nebo lomítek, tj. uvede 9 nebo 10 číslic v řadě za sebou, v případě právnické osoby uvede své IČ. Ve výše uvedeném tvaru se vyplňuje též variabilní symbol při zasílání platby v rámci daňové exekuce na účet
celního úřadu
. Pro zvláštní případ plnění platební povinnosti vůči
finančnímu úřadu
v rámci daňové exekuce se oproti výše uvedeným pravidlům vyplňuje do kolonky pro variabilní symbol
číslo exekučního příkazu. U cla a dalších daňových povinností
vzniklých při celním řízení je variabilním symbolem
generované jedinečné číslo
ve vztahu ke konkrétnímu JSD, které je subjektu předáváno současně se sdělením celního dluhu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky variabilní symbol uvede
kmenová část DIČ poskytovatele zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Specifický symbol
- při plnění
platební povinnosti vůči celnímu úřadu v rámci daňové exekuce
se do specifického symbolu uvede číslo exekučního příkazu. V případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se do kolonky specifický symbol uvede
kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění
(viz bod III.).
Konstantní symbol
- uvádí se pro všechny typy plateb univerzální konstantní symbol
1148
.
Datum splatnosti
- by mělo být zadáno tak, aby byla částka připsána na účet banky finančního nebo celního úřadu maximálně v den splatnosti daňové povinnosti.
Zpráva pro příjemce
- zde může odesílatel uvést krátký text určený pro příjemce. Naopak v případě
zajištění daně dle zákona o DPH
se ve zprávě pro příjemce musí uvést
datum dne uskutečnění zdanitelného plnění poskytovatelem
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-P) nebo
datum dne přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění
(ve tvaru: DD/MM/RRRR-U) (blíže viz bod III.).
Ostatní položky uvedené v nabídce internetového bankovnictví jsou pouze pro potřebu klienta nebo banky klienta a nejsou pro finanční a celní úřady potřebné. Současně doporučujeme ověřit si, jaká má příslušná banka pravidla u jednotlivých druhů plateb (platebního styku) pro data splatnosti.
III. Specifika při placení zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb., o DPH
Od 1. 4. 2011 je podle
zákona č. 235/2004 Sb., o DPH
, ve znění pozdějších předpisů, možné realizovat zajištění daně v režimu § 109a zákona, tedy postup, kdy příjemce plnění uhradí část z ceny plnění odpovídající dani nikoli poskytovateli plnění, ale přímo na účet finančního úřadu. V tomto případě je třeba věnovat zvýšenou pozornost při vyplňování položek
variabilní symbol, specifický symbol a zpráva pro příjemce
.
Úhrada příjemcem za poskytovatele musí být řádně identifikována. V ustanovení § 109a odst. 2 písm. a) až d) zákona č. 235/2004 Sb., o DPH, jsou stanoveny údaje, které mají být pro správnou identifikaci uvedeny:
a) identifikace poskytovatele zdanitelného plnění,
b) daň, na kterou je úhrada určena,
c) identifikaci příjemce zdanitelného plnění,
d) den uskutečnění zdanitelného plnění nebo den přijetí úplaty poskytovatelem zdanitelného plnění.
Příjemce zdanitelného plnění uvede
při bezhotovostním platebním styku nebo při hotovostní platbě
přes Českou poštu, s. p., na poštovní poukázce typu A následující údaje:
Předčíslí bankovního účtu
(PBÚ) - je nezbytné vyplnit 80039, aby zaslaná platba zajištění daně byla přijata na konkrétní účet finančního úřadu. PBÚ 80039 pro zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb. je rovněž uvedeno v seznamu předčíslí pro jednotlivé druhy daní v Příloze č. 4 (pro finanční úřady). Vyplněním této položky je určena daň (viz písm. b)
Číslo účtu
(matriková část) je uvedeno v Příloze č. 1 (pro finanční úřady).
Kód banky
musí být vždy vyplněn kódem 0710 (kód ČNB).
Variabilní symbol
- uvádí se
kmenová část DIČ (daňové identifikační číslo) poskytovatele
zdanitelného plnění (tj. identifikační číslo, rodné číslo nebo vlastní identifikátor přidělený správcem daně). Vyplněním této položky je určen poskytovatel (viz písm. a).
Specifický symbol
- uvádí se kmenová část DIČ příjemce zdanitelného plnění. Vyplněním této položky je určen příjemce (viz písm. c).
Konstantní symbol
- při bezhotovostní platbě se uvede 1148 a při hotovostní platbě se uvede 1149.
Zpráva pro příjemce - uvede se informace z písm. d):
- den uskutečnění zdanitelného plnění ve tvaru: DD/MM/RRRR-P
Příklad: den uskutečnění zdanitelného plnění je 23. 9. 2011 tzn. 23/09/2011-P nebo
- den přijetí úplaty ve tvaru: DD/MM/RRRR-U Příklad: den přijetí úplaty je 5. 12. 2011 tzn. 05/12/2011-U
IV. IBAN a jeho použití při zasílání bezhotovostních plateb na účty FÚ a CÚ
Pro zajištění bezproblémového placení daní na účty finančních úřadů a celních úřadů v rámci
mezinárodního bezhotovostního platebního styku
je nutné znát správný postup při poukazování finančních prostředků na jejich účty a současně i jejich bankovní čísla. Při každé platbě musí být uvedeno, na kterou daň je platba určena. Správné určení platby a její správné nasměrování v tomto smyslu znamená zaplatit daň na správný bankovní účet správce daně (finančního nebo celního úřadu) místně příslušného pro danou daň a daného poplatníka nebo plátce daně.
V rámci mezinárodního platebního styku se zahraničím je používán pro značení čísel bankovních účtů kód IBAN (International Bank Account Number), tj. mezinárodní číslo bankovního účtu. Toto číslo bankovního účtu má stanovenou konstrukci.
Pro každý jednotlivý stát je definována vlastní struktura s tím, že je pevně stanovena pozice, na které je uveden kód banky (popř. pobočky banky) a číslo účtu. IBAN může obsahovat číslice a velká písmena při maximálním počtu 30 znaků - kód banky a číslo účtu v rámci banky.
Standard stanovuje pro Českou republiku mezinárodní formát čísla účtu takto:
• 2 znaky - kód země
• 2 znaky - kontrolní číslice (ochrana proti chybně zadanému číslu)
• 4 znaky - kód banky
• 6 znaků - PBÚ
• 10 znaků - číslo účtu (matrika FÚ/CÚ)
Jako příklad uvádíme číslo mezinárodního bankovního účtu Finančního úřadu pro Prahu 1 pro placení daně z nemovitosti vedeného u ČNB.
        


V písemném styku se uvádí IBAN po 4 znacích odděleně s mezerami, elektronicky se mezery neuvádějí.
IBAN v písemném styku:
CZ27 0710 0077 5500 0762 5011
IBAN v elektronickém styku:
CZ2707100077550007625011
Na internetových stránkách ČNB (www.cnb.cz) v sekci „Platební styk“ v nabídce „IBAN“ je možné získat mnoho dalších informací, včetně možnosti vypočítat tvar IBAN, zadáním položek:
• První část čísla účtu (= předčíslí)
• Druhá část čísla účtu (= vlastní číslo účtu)
• Kód banky (= 0710)
nebo rozklíčovat kód IBAN na jednotlivé položky.
Jako doplnění k výše uvedenému sdělujeme, že článek Jak správně zaplatit daň finančnímu a celnímu úřadu včetně jeho pěti příloh:
Příloha č. 1 Čísla matrik bank. účtů finančních úřadů,
Příloha č. 2 Čísla matrik bank. účtů celních úřadů - celní řízení a dělená správa,
Příloha č. 3 Čísla matrik bank. účtů celních úřadů a poboček celních úřadů - spotřební daň,
Příloha č. 4 Předčíslí bank. účtů finančních úřadů pro jednotlivé druhy daní,
Příloha č. 5 Předčíslí bank. účtů celních úřadů pro jednotlivé druhy daní
je možné nalézt na internetových stránkách Generálního finančního ředitelství české daňové správy http://cds.mfcr.cz v nabídce
Placení daní
, kde jsou k dispozici i další doplňkové informace jako např. daňový kalendář, adresář územních finančních úřadů a další.
Na závěr upozorňujeme, že Generální finanční ředitelství české daňové správy zpřístupňuje na svých internetových stránkách aplikaci
„Daňový portál“
, která mj. umožňuje přístup k
osobnímu daňovému účtu
, tedy k informacím o tom, zda finanční úřad eviduje k určitému dni na osobním daňovém účtu nedoplatek, přeplatek nebo zda je tento účet vyrovnán. Mít pod kontrolou platby vůči finančnímu úřadu, aniž by bylo nutné ho navštívit, patří mezi největší výhody poskytované služby. Bližší informace o
„Daňovém portálu“
je možné získat na internetové adrese: http://adisspr.mfcr.cz.
Ing. Blanka Hladká, v. r.
ředitelka samostatného odboru Evidence a účtování daní, převodů a analýz
Generální finanční ředitelství
 
Příloha 1
Čísla matrik bankovních účtů finančních úřadů (FÚ)
----------------------------------------- -------------- --------------- -----------------------------
Sídlo finančního úřadu                      Matrika       Kód banky       Banka
----------------------------------------- -------------- --------------- -----------------------------
Aš                                          17629331      0710            ČNB Plzeň
Benešov                                      7627121      0710            ČNB Praha
Beroun                                       7624131      0710            ČNB Praha
Bílina                                      17626501      0710            ČNB Ústí nad Labem
Blansko                                      7627631      0710            ČNB Brno
Blatná                                      47624291      0710            ČNB České Budějovice
Blovice                                     27626361      0710            ČNB Plzeň
Bohumín                                     27626791      0710            ČNB Ostrava
Boskovice                                   47629631      0710            ČNB Brno
Brandýs nad Labem                           57624201      0710            ČNB Praha
Brno I                                      97629621      0710            ČNB Brno
Brno II                                     47621621      0710            ČNB Brno
Brno III                                    37626621      0710            ČNB Brno
Brno IV                                     67622621      0710            ČNB Brno
Brno-venkov                                  7624641      0710            ČNB Brno
Broumov                                     57624551      0710            ČNB Hradec Králové
Bruntál                                      7620771      0710            ČNB Ostrava
Břeclav                                      7621651      0710            ČNB Brno
Bučovice                                    27622731      0710            ČNB Brno
Bystřice nad Pernštejnem                    17621751      0710            ČNB Brno
Bystřice pod Hostýnem                       47622691      0710            ČNB Brno
Čáslav                                      17621161      0710            ČNB Praha
Česká Lípa                                   7620421      0710            ČNB Ústí nad Labem
České Budějovice                             7629231      0710            ČNB České Budějovice
Český Brod                                  37625151      0710            ČNB Praha
Český Krumlov                                7626241      0710            ČNB České Budějovice
Český Těšín                                 37621791      0710            ČNB Ostrava
Dačice                                      17629251      0710            ČNB České Budějovice
Děčín                                        7628431      0710            ČNB Ústí nad Labem
Dobruška                                    27622571      0710            ČNB Hradec Králové
Dobříš                                      47626211      0710            ČNB Praha
Domažlice                                    7626321      0710            ČNB Plzeň
Dvůr Králové nad Labem                      27626601      0710            ČNB Hradec Králové
Frýdek-Místek                                7628781      0710            ČNB Ostrava
Frýdlant                                    37626461      0710            ČNB Ústí nad Labem
Frýdlant nad Ostravicí                      37624781      0710            ČNB Ostrava
Fulnek                                      27625801      0710            ČNB Ostrava
Havířov                                     57622791      0710            ČNB Ostrava
Havlíčkův Brod                              97622681      0710            ČNB Brno
Hlinsko                                     37629531      0710            ČNB Hradec Králové
Hlučín                                      17624821      0710            ČNB Ostrava
Hodonín                                      7626671      0710            ČNB Brno
Holešov                                     27621691      0710            ČNB Brno
Holice                                      57621561      0710            ČNB Hradec Králové
Horažďovice                                 37624351      0710            ČNB Plzeň
Horšovský Týn                               47628321      0710            ČNB Plzeň
Hořice v Podkrkonoší                        67622541      0710            ČNB Hradec Králové
Hořovice                                    27625131      0710            ČNB Praha
Hradec Králové                               7628511      0710            ČNB Hradec Králové
Hranice                                     47628831      0710            ČNB Ostrava
Humpolec                                    27628711      0710            ČNB Brno
Hustopeče                                   27622651      0710            ČNB Brno
Cheb                                         7623331      0710            ČNB Plzeň
Chomutov                                     7625441      0710            ČNB Ústí nad Labem
Chotěboř                                    77621681      0710            ČNB Brno
Chrudim                                      7622531      0710            ČNB Hradec Králové
Ivančice                                    57621641      0710            ČNB Brno
Jablonec nad Nisou                           7622451      0710            ČNB Ústí nad Labem
Jaroměř                                     47629551      0710            ČNB Hradec Králové
Jeseník                                      7628861      0710            ČNB Ostrava
Jičín                                       97629541      0710            ČNB Hradec Králové
Jihlava                                      7623681      0710            ČNB Brno
Jilemnice                                   77620451      0710            ČNB Ústí nad Labem
Jindřichův Hradec                            7623251      0710            ČNB České Budějovice
Kadaň                                       27626441      0710            ČNB Ústí nad Labem
Kaplice                                     17621241      0710            ČNB České Budějovice
Karlovy Vary                                 7620341      0710            ČNB Plzeň
Karviná                                      7625791      0710            ČNB Ostrava
Kladno                                       7621141      0710            ČNB Praha
Klatovy                                      7628351      0710                    ČNB Plzeň
Kolín                                        7629151      0710            ČNB Praha
Konice                                      67624811      0710            ČNB Ostrava
Kopřivnice                                  47626801      0710            ČNB Ostrava
Kostelec nad Orlicí                         37628571      0710            ČNB Hradec Králové
Kralovice                                   47624371      0710            ČNB Plzeň
Kralupy nad Vltavou                         47625171      0710            ČNB Praha
Kraslice                                    27628391      0710            ČNB Plzeň
Krnov                                       17626771      0710            ČNB Ostrava
Kroměříž                                     7620691      0710            ČNB Brno
Kutná Hora                                   7626161      0710            ČNB Praha
Kyjov                                       47628671      0710            ČNB Brno
Ledeč nad Sázavou                           87627681      0710            ČNB Brno
Liberec                                     97629461      0710            ČNB Ústí nad Labem
Libochovice                                 47629471      0710            ČNB Ústí nad Labem
Litoměřice                                   7627471      0710            ČNB Ústí nad Labem
Litomyšl                                    47628591      0710            ČNB Hradec Králové
Litovel                                     27622811      0710            ČNB Ostrava
Litvínov                                    27622491      0710            ČNB Ústí nad Labem
Louny                                        7624481      0710            ČNB Ústí nad Labem
Luhačovice                                  17624661      0710            ČNB Brno
Mariánské Lázně                             27624331      0710            ČNB Plzeň
Mělník                                       7623171      0710            ČNB Praha
Mikulov                                     37628651      0710            ČNB Brno
Milevsko                                    27629271      0710            ČNB České Budějovice
Mladá Boleslav                               7620181      0710            ČNB Praha
Mnichovo Hradiště                           47622181      0710            ČNB Praha
Moravská Třebová                            37622591      0710            ČNB Hradec Králové
Moravské Budějovice                         77625711      0710            ČNB Brno
Moravský Krumlov                            37625741      0710            ČNB Brno
Most                                         7621491      0710            ČNB Ústí nad Labem
Náchod                                       7627551      0710            ČNB Hradec Králové
Náměšť nad Oslavou                          47629711      0710            ČNB Brno
Neratovice                                  27624171      0710            ČNB Praha
Nová Paka                                   47621541      0710            ČNB Hradec Králové
Nový Bor                                    47622421      0710            ČNB Ústí nad Labem
Nový Bydžov                                 37624511      0710            ČNB Hradec Králové
Nový Jičín                                   7624801      0710            ČNB Ostrava
Nymburk                                      7628191      0710            ČNB Praha
Olomouc                                      7621811      0710            ČNB Ostrava
Opava                                        7629821      0710            ČNB Ostrava
Orlová                                      67628791      0710            ČNB Ostrava
Ostrava I                                    7623761      0710            ČNB Ostrava
Ostrava II                                  27624761      0710            ČNB Ostrava
Ostrava III                                 47625761      0710            ČNB Ostrava
Ostrov                                      17626341      0710            ČNB Plzeň
Otrokovice                                  37625661      0710            ČNB Brno
Pacov                                       87620711      0710            ČNB Brno
Pardubice                                    7624561      0710            ČNB Hradec Králové
Pelhřimov                                   97626711      0710            ČNB Brno
Písek                                        7628271      0710            ČNB České Budějovice
Plzeň                                        7629311      0710            ČNB Plzeň
Plzeň-jih                                    7625361      0710            ČNB Plzeň
Plzeň-sever                                  7622371      0710            ČNB Plzeň
Podbořany                                   27625481      0710            ČNB Ústí nad Labem
Poděbrady                                   27629191      0710            ČNB Praha
Praha - Jižní Město                         27628041      0710            ČNB Praha
Praha - Modřany                             17622041      0710            ČNB Praha
Praha 1                                      7625011      0710            ČNB Praha
Praha 2                                      7622021      0710            ČNB Praha
Praha 3                                     27623101      0710            ČNB Praha
Praha 4                                      7627041      0710            ČNB Praha
Praha 5                                      7624051      0710            ČNB Praha
Praha 6                                      7621061      0710            ČNB Praha
Praha 7                                      7629071      0710            ČNB Praha
Praha 8                                      7626081      0710            ČNB Praha
Praha 9                                      7623091      0710            ČNB Praha
Praha 10                                     7622101      0710            ČNB Praha
Praha-západ                                 97629111      0710            ČNB Praha
Prachatice                                   7625281      0710            ČNB České Budějovice
Prostějov                                   97620811      0710            ČNB Ostrava
Přelouč                                     47626561      0710            ČNB Hradec Králové
Přerov                                       7626831      0710            ČNB Ostrava
Přeštice                                    37621361      0710            ČNB Plzeň
Příbram                                      7624211      0710            ČNB Praha
Rakovník                                     7621221      0710            ČNB Praha
Rokycany                                    97629381      0710            ČNB Plzeň
Roudnice nad Labem                          27628471      0710            ČNB Ústí nad Labem
Rožnov pod Radhoštěm                        77627661      0710            ČNB Brno
Rumburk                                     27629431      0710            ČNB Ústí nad Labem
Rychnov n.Kn.                                7621571      0710            ČNB Hradec Králové
Říčany                                      47629201      0710            ČNB Praha
Sedlčany                                    57621211      0710            ČNB Praha
Semily                                      97621451      0710            ČNB Ústí nad Labem
Slaný                                       27622141      0710            ČNB Praha
Slavkov u Brna                              37628731      0710            ČNB Brno
Soběslav                                    27622301      0710            ČNB České Budějovice
Sokolov                                      7627391      0710            ČNB Plzeň
Strakonice                                   7622291      0710            ČNB České Budějovice
Stříbro                                     37622401      0710            ČNB Plzeň
Sušice                                      27629351      0710            ČNB Plzeň
Svitavy                                      7626591      0710            ČNB Hradec Králové
Šternberk                                   37628811      0710            ČNB Ostrava
Šumperk                                      7623841      0710            ČNB Ostrava
Tábor                                        7621301      0710            ČNB České Budějovice
Tachov                                       7626401      0710            ČNB Plzeň
Tanvald                                     17628451      0710            ČNB Ústí nad Labem
Telč                                        27624681      0710            ČNB Brno
Teplice                                      7620501      0710            ČNB Ústí nad Labem
Tišnov                                      47626641      0710            ČNB Brno
Trhové Sviny                                17624231      0710            ČNB České Budějovice
Trutnov                                      7625601      0710            ČNB Hradec Králové
Třebíč                                       7627711      0710            ČNB Brno
Třeboň                                      47625251      0710            ČNB České Budějovice
Třinec                                      87621781      0710            ČNB Ostrava
Turnov                                      87626451      0710            ČNB Ústí nad Labem
Týn nad Vltavou                             37625231      0710            ČNB České Budějovice
Uherské Hradiště                             7624721      0710            ČNB Brno
Uherský Brod                                47626721      0710            ČNB Brno
Ústí nad Labem                               7623411      0710            ČNB Ústí nad Labem
Ústí nad Orlicí                              7622611      0710            ČNB Hradec Králové
Valašské Klobouky                           57626661      0710            ČNB Brno
Valašské Meziříčí                           87622661      0710            ČNB Brno
Velké Meziříčí                              37622751      0710            ČNB Brno
Veselí nad Moravou                          37622671      0710            ČNB Brno
Vimperk                                     27626281      0710            ČNB České Budějovice
Vlašim                                      47629121      0710            ČNB Praha
Vodňany                                     37629291      0710            ČNB České Budějovice
Votice                                              57624121      0710            ČNB Praha
Vrchlabí                                    37621601      0710            ČNB Hradec Králové
Vsetín                                      97628661      0710            ČNB Brno
Vysoké Mýto                                 47624611      0710            ČNB Hradec Králové
Vyškov                                       7621731      0710            ČNB Brno
Zábřeh                                      27624841      0710            ČNB Ostrava
Zlín                                         7629661      0710            ČNB Brno
Znojmo                                       7629741      0710            ČNB Brno
Žamberk                                     67625611      0710            ČNB Hradec Králové
Žatec                                       47626481      0710            ČNB Ústí nad Labem
Žďár nad Sázavou                             7626751      0710            ČNB Brno
Železný Brod                                37629451      0710            ČNB Ústí nad Labem
----------------------------------------- -------------- --------------- -----------------------------


 
Příloha 2
Čísla matrik bankovních účtů celních úřadů (CÚ) - CELNÍ ŘÍZENÍ a DĚLENÁ SPRÁVA
------------------------------ ---------------------------------
Název/útvar                     Matrika             Kód banky
------------------------------ ---------------------------------
Brno                              17721621           0710
Břeclav                           17726641           0710
Česká Lípa                         7723471           0710
České Budějovice                  17720231           0710
Český Krumlov                     47724241           0710
Děčín                             47721411           0710
Domažlice                         67728311           0710
Frýdek-Místek                     77728761           0710
Hodonín                           77724621           0710
Hradec Králové                    37720511           0710
Cheb                              37723341           0710
Chomutov                          27729491           0710
Jihlava                           17725681           0710
Jindřichův Hradec                 37721231           0710
Karlovy Vary                      17722341           0710
Karviná                           57722821           0710
Kladno                            67726201           0710
Klatovy                           97724311           0710
Kolín                             47725201           0710
Krnov                              7725821           0710
Liberec                           27727461           0710
Mělník                            77724111           0710
Mladá Boleslav                    97725111           0710
Most                               7728491           0710
Náchod                            27722601           0710
Mošnov                             7720801           0710
Olomouc                           27729651           0710
Opava                             17720821           0710
Ostrava                           97729761           0710
Pardubice                          7724511           0710
Benešov                           77721201           0710
Plzeň                              7721361           0710
Praha I.                          67724011           0710
Praha D1                          57723111           0710
Praha D 5                         47723011           0710
Praha D 8                          7726111           0710
Praha 2                           17721111           0710
Praha Ruzyně - letiště            47728111           0710
Prostějov                         67720651           0710
Přerov                            37724651           0710
Strakonice                         7722241           0710
Svitavy                           47720611           0710
Šumperk                           57725651           0710
Tachov                            37721311           0710
Tábor                              7728301           0710
Trutnov                           57729601           0710
Uherské Hradiště                  27726661           0710
Ústí nad Labem                    27720411           0710
Ústí nad Orlicí                   37725611           0710
Valašské Meziříčí                 17726801           0710
Vyškov                            47722641           0710
Zlín                               7725661           0710
Znojmo                            87723681           0710
Žďár nad Sázavou                  57728641           0710
------------------------------ ---------------------------------


 
Příloha 3
Čísla matrik bankovních účtů CÚ a poboček CÚ - VNITROZEMSKÁ SPOTŘEBNÍ DAŇ
--------------------------------- ----------------------------------
Název/útvar                        Matrika       Kód banky
--------------------------------- ----------------------------------
Benešov                           77721201           0710
Blansko                           37727641           0710
Brno                              17721621           0710
Břeclav                           17726641           0710
Česká Lípa                         7723471           0710
České Budějovice                  17720231           0710
Český Krumlov                     47724241           0710
Děčín                             47721411           0710
Domažlice                         67728311           0710
Frýdek-Místek                     77728761           0710
Hodonín                           77724621           0710
Hradec Králové                    37720511           0710
Cheb                              37723341           0710
Chomutov                          27729491           0710
Jičín                             47726511           0710
Jihlava                           17725681           0710
Jindřichův Hradec                 37721231           0710
Karlovy Vary                      17722341           0710
Karviná                           57722821           0710
Kladno                            67726201           0710
Klatovy                           97724311           0710
Kolín                             47725201           0710
Krnov                              7725821           0710
Liberec                           27727461           0710
Mělník                            77724111           0710
Mladá Boleslav                    97725111           0710
Most                               7728491           0710
Mošnov                             7720801           0710
Náchod                            27722601           0710
Olomouc                           27729651           0710
Opava                             17720821           0710
Ostrava                           97729761           0710
Pardubice                          7724511           0710
Pelhřimov                         17723301           0710
Plzeň                              7721361           0710
Praha 1 - Sokolovská              67724011           0710
Praha 2 - Hostivař                17721111           0710
Praha D8 - Zdiby                   7726111           0710
Praha D1 - Nupaky                 57723111           0710
Praha D5 - Rudná                  47723011           0710
Prostějov                         67720651           0710
Přerov                            37724651           0710
Ruzyně                            47728111           0710
Rychnov nad Kněžnou               67727511           0710
Strakonice                         7722241           0710
Svitavy                           47720611           0710
Šumperk                           57725651           0710
Tábor                              7728301           0710
Tachov                            37721311           0710
Trutnov                           57729601           0710
Třebíč                            27720681           0710
Uherské Hradiště                  27726661           0710
Ústí nad Labem                    27720411           0710
Ústí nad Orlicí                   37725611           0710
Valašské Meziříčí                 17726801           0710
Vyškov                            47722641           0710
Zlín                               7725661           0710
Znojmo                            87723681           0710
Žďár nad Sázavou                  57728641           0710
--------------------------------- ----------------------------------

 
Příloha 4
Předčíslí bankovních účtů finančních úřadů (FÚ) pro jednotlivé druhy daní
-------------------------------------------------------------------------- -------------------------
Název daně                                                                       Předčíslí účtu
-------------------------------------------------------------------------- -------------------------
Daň darovací                                                                              7747
Daň dědická                                                                               7739
Daň silniční                                                                               748
Daň z nemovitostí                                                                         7755
Daň z převodu nemovitostí                                                                 7763
Daň z přidané hodnoty                                                                              705
Daň z příjmů fyzických osob - vybíraná srážkou podle zvláštní sazby                       7720
Daň z příjmů fyzických osob podávajících přiznání                                          721
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků                        713
Daň z příjmů obyvatelstva                                                                 2700
Daň z příjmů právnických osob                                                             7704
Daň z příjmů právnických osob-vybíraná srážkou podle zvláštní sazby                       7712
Konkurzní pohledávky dle z. č. 328/1991 Sb.                                              30031
Mezinárodní pohledávky dle z. č. 191/2004 Sb.                                            50032
Náklady státního dozoru dle z. č. 202/1990 Sb.                                            2743
Neoprávněný majetkový prospěch, pokuty z. č. 526/1990 Sb.                                 3789
Odvod z elektřiny ze slunečního záření                                                    1716
Odvod za dočasné odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.                                       8715
Odvod za trvalé odnětí půdy dle § 11 odst.4, z. č. 334/1992 Sb.                           8731
Odvod za trvalé odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.                                        8723
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - SFŽP                                       5717
Odvody a penále za porušení rozpočtové kázně - Státní fondy                               5733
Odvody dle z. č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti                                            2751
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Národní fond I                                      5741
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Národní fond II                                     5776
Odvody za porušení rozpočtové kázně - podpora bydlení                                     5725
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Rezervní fond                                       5784
Odvody za porušení rozpočtové kázně - Státní finanční aktiva                              5661
Odvody za porušení rozpočtové kázně dle z. č. 218/2000 Sb.                                4722
Ostatní příjmy                                                                            4757
Pokuty - dle § 9c z. č. 15/1998 Sb.                                                       2778
Pokuty - dle z. č. 254/2004 Sb. - omezení plateb v hotovosti                              2735
Pokuty a náklady řízení ve správním řízení a blokové nezaplacené                          3754
Pokuty dle § 37 z. č. 76/2002 Sb. - integrovaná prevence                                  1783
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., z. č. 117/1995 Sb. - rozpočet krajů                        1740
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb., z. č. 552/1991 Sb. - rozpočet obcí                         1759
Pokuty dle z. č. 157/1998 Sb., z. č. 356/2003 Sb. - o chemických látkách                  8790
Pokuty dle z. č. 185/2001 Sb. - o odpadech                                                6736
Pokuty dle z. č. 23/1992 Sb. - vodní hospodářství                                         9750
Pokuty dle z. č. 254/2001 Sb., o vodách a § 34 z. č. 200/1990 Sb.                         6744
Pokuty dle z. č. 282/1991 Sb. - ochrana lesa                                              9742
Pokuty dle z. č. 309/1991 Sb., z. č. 86/2002 Sb. - ochrana ovzduší                        9726
Pokuty dle z. č. 334/1992 Sb. - zemědělská půda                                           9734
Pokuty dle z. č. 42/1994 Sb. - penzijní připojištění                                      3631
Pokuty dle z. č. 449/2001 Sb., o myslivosti                                               1767
Pokuty dle z. č. 477/2001 Sb., o obalech                                                  6787
Pokuty dle z. č. 58/1998 Sb., § 122 z. č. 254/2001 Sb. - vyp. odpad. vod                  6795
Pokuty dle z. č. 9/1991 Sb., z. č. 435/2004 Sb. - zaměstnanost                            3797
Pokuty dle z. č. 99/2004 Sb., o rybářství                                                 1732
Pokuty dle z. č.114/1992 Sb. - ochrana přírody                                            9769
Pokuty dle zákonů o odpadech - 100% SFŽP                                                  9785
Pokuty uložené dle zvláštních zákonů - 100% SFŽP                                          6728
Pokuty v blokovém řízení                                                                  3746
Pokuty za porušení OŽP - zrušené zákony                                                   9777
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. - rozpočty obcí                                           6752
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb. - SFŽP                                                    6779
Poplatky dle z. č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod                                9793
Poplatky dle z. č. 389/1991 Sb., z. č. 86/2002 Sb.                                        8707
Poplatky za dočasné odnětí lesní půdy dle § 17 z. č. 289/1995 Sb.                         8758
Poplatky za odebrané množství vody dle z. č. 254/2001 Sb.                                 6701
Poplatky za porušení OŽP - zrušené zákony - rozpočty obcí                                 8782
Poplatky za porušení OŽP - zrušené zákony - SFŽP                                          8774
Poplatky za trvalé odnětí lesní půdy dle § 17 z. č. 289/1995 Sb.                          8766
Příjmy DPH pro ČR podle § 88                                                              1724
Příslušenství daní                                                                        4706
Spotřební daň z lihu                                                                      4781
Spotřební daň z minerálních olejů                                                          799
Spotřební daň z piva                                                                      4773
Spotřební daň z tabákových výrobků                                                        4765
Spotřební daň z vína a meziproduktů                                                        780
Správní poplatky                                                                          3711
Správní poplatky - loterie a sázkové hry                                                  2786
Vratky k splátkám půjček od roku 1991                                                     4730
Výnos exekucí                                                                               35
Zajištění daně dle z. č. 235/2004 Sb.                                                    80039
Zajištění daně dle z. č. 337/1992 Sb., z. č. 280/2009 Sb.                                20036
Zajištění daně dle z. č. 586/1992 Sb.                                                    10030
Zrušené daně a jiné příjmy (státní rozpočet)                                              7798
Zrušené daně a poplatky (rozpočet obcí)                                                   1791
Zvláštní prostředky dle z. č. 280/2009                                                   70033
-------------------------------------------------------------------------- -------------------------


 
Příloha 5
Předčíslí bankovních účtů celních úřadů (CÚ) pro jednotlivé druhy daní
---------------------------------------------------------------------------------         --------------------------------------------
Název druhu příjmu                                                                                                PBÚ
--------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------
Cizí prostředky                                                                                                   6015
Daň z elektřiny                                                                                                    609
Daň z pevných paliv                                                                                                625
Daň ze zemního plynu a některých dalších plynů                                                                     617
Odvod za dočasné odnětí půdy dle z. č. 334/1992 Sb.                                                               8715
Odvod za trvalé odnětí půdy § 11,odst. 4 z. č. 334/1992 Sb.                                                       8731
Odvod za trvalé odnětí půdy dle zákona č. 334/1992 Sb.                                                            8723
Odvody dle z. č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti                                                                    2751
Ostatní příjmy CÚ                                                                                                 4757
Platební povinnost vyměřená v souladu s celním řízením                                                            7771
Pokuty - z. č. 86/2002 - ovzduší                                                                                  9726
Pokuty - z. č. 282/1991 Sb. - ochrana lesa                                                                        9742
Pokuty - z. č. 334/1992 Sb. - zemědělská půda                                                                     9734
Pokuty - z. č. 114/1992 Sb. - ochrana přírody                                                                     9769
Pokuty 356/2003 Sb. - o chemických látkách                                                                        8790
Pokuty a náklady řízení ve správním řízení a blokové nezaplacené                                                  3754
Pokuty dle z. č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti                                                                    3797
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb.,reprod.mat.dřevin do ROB                                                            1759
Pokuty dle z. č. 149/2003 Sb.,reprod.mat.dřevin do ROK                                                            1740
Pokuty dle z. č. 185/2001 Sb., o odpadech                                                                         6736
Pokuty dle z. č. 254/2001 Sb., o vodách §§ 117-120, dle z. č. 200/1990 Sb.- § 34                                  6744
Pokuty dle z. č. 449/2001 Sb., o myslivosti                                                                       1767
Pokuty dle z. č. 477/2001 Sb., o obalech                                                                          6787
Pokuty dle z. č. 76/2002 Sb. - integrovaná prevence                                                               1783
Pokuty dle z. č. 99/2004 Sb., o rybářství                                                                         1732
Pokuty dle z. č. 254/2001 Sb., § 122 -vypouštění odpadních vod                                                    6795
Pokuty dle z. č. 480/2004 Sb. - služby informační společnosti                                                     2778
Pokuty dle zákonů o odpadech - 100% SFŽP                                                                          9785
Pokuty uložené dle zvláštních zákonů - 100% SFŽP                                                                  6728
Pokuty v blokovém řízení na místě zaplacené                                                                       3746
Pokuty-emise skleníkových plynů                                                                                  97770
Pokuty dle z. č. 256/2004 Sb.,o podnikání na kapitálovém trhu-garanční fond                                       2700
Pokuty dle z. č. 25/2008 Sb. o integr.registru znečišťování živ.prostředí                                         9718
Poplatek dle z. č. 164/2001 Sb., o přírodních léčivých zdrojích a lázních                                         3770
Poplatek z biopaliv dle z. č. 86/2002 Sb.                                                                         2719
Poplatek za dočasné odnětí lesní půdy dle z. č. 289/1995 Sb.                                                      8758
Poplatek za trvalé odnětí lesní půdy dle z. č. 289/1995 Sb.                                                       8766
Poplatky dle z. č. 86/2002 Sb.                                                                                    8707
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb.o odpadech - ROB                                                                   6752
Poplatky dle z. č. 185/2001 Sb.o odpadech - SFŽP                                                                  6779
Poplatky dle z. č. 254/2001 Sb. - vypouštění odpadních vod                                                        9793
Poplatky za odebrané množství vody z. č. 254/2001 Sb.                                                             6701
Příjmy vymožené z exekucí dle § 73 ZSDP                                                                             35
Příslušenství daní CÚ                                                                                             4706
Spotřební daň z lihu                                                                                              4781
Spotřební daň z minerálních olejů                                                                                  799
Spotřební daň z piva                                                                                              4773
Spotřební daň z tabákových výrobků                                                                                4765
Spotřební daň z vína a meziproduktů                                                                                780
Spotřební daně - příjmy z tabákových nálepek                                                                     14760
Vrácení daně z minerálních olejů - technických benzínů a osobám užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla            5792
Vrácení daně z minerálních olejů ozbrojeným silám cizích států                                                     764
Vrácení daně z ost. benzínů                                                                                      95791
Vrácení daně z elektřiny osobám požívajícím výsad a imunit                                                       50606
Vrácení daně z pevných paliv osobám požívajícím výsad a imunit                                                   50622
Vrácení daně z plynů osobám požívajícím výsad a imunit                                                           50614
Vrácení SPD osobám cizích států požívajích výsad a imunit                                                          772
Vrácení SPD z minerálních olejů - zelená nafta                                                                     756
Vymáhání podle § 106 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád                                                         60038
Zajištění daně                                                                                                   40037
Lihové kolky                                                                                                     10006
Zvláštní prostředky dle DŘ                                                                                       70033
--------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------