Pokud se společnost včas nezaměří na ESG, hrozí jí zánik, říká expertka na účetnictví Hana Březinová

Vydáno: 3 minuty čtení

Pojem ESG zní stále častěji nejen ve světě podnikání. Koho se vůbec týká a proč je pro firmy už teď zásadní, popisuje v rozhovoru doc. Ing. Hana Březinová, CSc.

Proč by měly firmy věnovat pozornost ESG faktorům a co jim to může přinést?

Každá firma si již stačila všimnout, že prostředí kolem ní se mění a musí upravit svůj přístup ke zdrojům, zaměstnancům a modernizovat své řízení. Požadavky vůči nim se zásadně změnily a pokud se daná společnost včas nezaměří na ESG, hrozí jí zánik.

Jak ovlivňuje reporting ESG dodavatelský řetězec?

Dodavatelský řetězec je systém procesů, které stojí mezi základní surovinou a konečným zákazníkem. Jde tedy o všechny zpracovatele surovin, výrobce, sklady, dopravce, prodejní místa, e-shopy. Reporting ESG má za úkol poukázat na dopad na životní prostředí, sociální oblast i řízení jednotlivých firem na vytvoření a prodeji příslušného výrobku.

Kdy se nařízení bude firem a jejich dodavatelů týkat?

Nařízení se už nyní týká vybraných účetních jednotek, a to velkých obchodních korporací. Následovat budou střední a malé firmy. Zpráva o udržitelnosti se nedá napsat tak, že si pověřený pracovník sedne k počítači a za pár hodin to zvládne. Do zprávy je totiž nezbytné vložit informace z období před rozhodným dnem stanoveným v předpisech, a vykazovat se tak může zpětně už za nynější období. Do zprávy je také nezbytné vložit informace představující nejen krátkodobý, ale také střednědobý a dlouhodobý plán.

Kde se mohou firmy dozvědět více informací?

U společnosti Wolters Kluwer najdete materiály ke všem oblastem, které lze zastřešit pojmem ESG.

V aplikaci ASPI jsou právní normy včetně komentářů, judikáty, rozšiřující publikace. Odborné články pak zaštiťuje aplikace DAUČ. Zároveň se mi dostalo důvěry napsat první monografii související s udržitelností. Jmenuje se ESG a účetní souvislosti. Je to 288 stran, které čtivou formou přinášejí základní systematicky zpracovanou tematiku.

Doc. Ing. Hana Březinová, CSc. je statutární auditorkou a zabývá se metodikou účetnictví. Významně se profiluje v akademické sféře. Je emeritní rektorkou, studenty na vysokých školách učí praktickému přístupu k účetnictví jako jazyku finančního řízení, který je nezbytný pro manažery jak v podnikatelské, tak veřejné sféře. Je autorkou řady oblíbených publikací a odborných komentářů z oblasti účetnictví.  Pro letošní rok si navíc nastudovala zcela novou oblast ESG, ve které se velmi rychle zorientovala. Nyní jsou její odborné znalosti na takové úrovni, že v této oblasti publikuje a přednáší. Právě problematice ESG se autorka věnuje ve vůbec první publikaci k ESG reportingu na českém trhu, ESG a účetní souvislosti. Ve Wolters Kluwer k dané problematice také publikuje články pro aplikaci DAUČ. V roce 2023 získala autorskou cenu společnosti Wolters Kluwer ČR za významný přínos v oblasti rozvoje svého oboru, ale i za své expertní a lidské kvality, díky kterým inspiruje řadu dalších odborníků v tvůrčí práci.