482/16.06.15 - Přeměny a daňová neutralita - rozdíl v přístupu u aktiv a pasiv mezi účetnictvím a znaleckým posudkem

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Urban, Zdeněk; Pačesný, Václav; Nesrovnal, Jiří; Hlaváč, Jiří Vydáno:
482/16.06.15 Přeměny a daňová neutralita – rozdíl v přístupu u aktiv a pasiv mezi účetnictvím a znaleckým posudkem
Ing.
Zdeněk
Urban,
daňový poradce, číslo osv. 320
Mgr. Ing.
Václav
Pačesný,
daňový poradce, osv. 2987
Ing.
Jiří
Hlaváč,
Ph.D.,
daňový poradce, číslo osv. 3221
Ing.
Jiří
Nesrovnal,
daňový poradce, č. osv. 1757
Úvod
Při přeměnách se účetní jednotky musí vyrovnat s tím, že pohled znalce na strukturu převáděných aktiv a pasiv není vždy totožný s jejím zachycením v účetnictví účetních jednotek. Dále je pak třeba respektovat obecnou zásadu, že přeměny mají být daňově neutrální, a to v podobě konkrétních ustanovení zákona o daních z příjmů.
V minulosti implementovala Česká republika Směrnici Rady č. 2005/19/ES ze dne 17.února 2005, kterou se mění dřívější Směrnice Rady č. 90/434/EHS ze dne 23. července 1990 o společném systému zdanění při fúzích, rozděleních, převodech aktiv a výměně akcií týkajících se korporací z různých členských států (dále i Směrnice). Se směrnicemi koresponduje i obecný princip daňové neutrality aplikovaný v ZDP.
Stručný popis problému
Odlišný pohled znalce na aktiva a pasiva se může týkat například nedokončené výroby, výdajů na pořízení majetku, časového rozlišení aktiv a pasiv, rezerv apod. Pokud jsou například s nějakým majetkem spojena rizika soudního sporu, znalec může přímo ponížit hodnotu tohoto majetku a nezohlednit samostatně ve znaleckém posudku rizika, na které je v účetnictví vytvořena rezerva na soudní spor. Dalším příkladem mohou být náklady příštích období, které znalec samostatně neocení, ale nepřímo ovlivňují celkovou hodnotu ocenění například výnosovou metodou. J