449/18.03.15 - Daňový režim rozhodčích na úrovni výkonnostního fotbalu

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Hajdušek, Tomáš Vydáno:
449/18.03.15 Daňový režim rozhodčích na úrovni výkonnostního fotbalu
Ing.
Tomáš
Hajdušek
daňový poradce, č. osvědčení 1381
Příspěvek se zabývá způsobem zdaňování příjmů za činnost rozhodčího na úrovni výkonnostního fotbalu.
1. Úvod
Ohledně způsobu zdaňování příjmů za činnost rozhodčího na úrovni výkonnostního fotbalu nepanuje v odborné veřejnosti jednotný názor. Problematika zdaňování příjmů rozhodčích nabývá na závažnosti zejména s ohledem na připravovaný projekt FOTBALOVÁ (R)EVOLUCE1), jejíž součástí je mj. i změna způsobu vyplácení fotbalových rozhodčích a zavedení tzv. sběrných faktur.
2. Vymezení problému
Fotbaloví rozhodčí jsou určeni k řízení fotbalových soutěží, jejichž pořadatelem a vlastníkem práv na všech úrovních je Fotbalová asociace České republiky.
Podle čl. 4 Soutěžního řádu2) mají mistrovské soutěže dospělých tyto třídy:
-
I. liga
-
II. liga
-
Česká fotbalová liga a Moravská fotbalová liga
-
divize
-
krajský přebor
-
I. A třída
-
I. B třída
-
okresní přebor (II. třída)
-
III. třída
-
IV. třída
Řídícím orgánem soutěží I. A II. ligy je Ligové shromáždění. Řídícím orgánem pro Českou fotbalovou ligu, Moravskoslezskou fotbalovou ligu a příslušné divize jsou Řídící komise FAČR pro Čechy a Řídící komise FAČR pro Moravu. Krajský přebor, I. A třídu a I. B třídu řídí krajské orgány FAČR, okresní přebor (II. třídu), III. třídu a IV. třídu řídí okresní orgány FAČR.
Na úrovni každé třídy jsou ustanoveny komise rozhodčích, které sestavují listiny rozhodčích pro daný soutěžní ročník. Počet rozhodčích v rámci celé FAČR je cca 4 tisíce. Naprostá většina (cca 3,5 tis.) z nich působí na úrovni krajského přeboru a níže.
Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky schválil na svém zasedání dne 8.12.2014 záměr projektu FOTBALOVÁ (R)EVOLUCE a uložil realizaci projektu k 1.7.20153).
Projekt FOTBALOVÁ (R)EVOLUCE představuje kompletní elektronizaci fotbalových agend od 1.7.2015:
-
management soutěží (on-line zápis)
-
on-line registrace hráčů (klubů a členů)