414/13.11.13 - Služby spojené s pojištěním nebo zajištěním

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Kopecký, Martin Vydáno:
414/13.11.13 Služby spojené s pojištěním nebo zajištěním
Martin
Kopecký
daňový poradce, číslo osvědčení 3826
PŘÍSPĚVEK JE UZAVŘEN S ROZPOREM
Cílem tohoto příspěvku je vyjasnění rozsahu činností, které lze ve smyslu § 55 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH („ZDPH“), považovat za poskytování pojištění nebo za služby související s pojištěním poskytované osobami zprostředkovávajícími pojištění, a které jsou z tohoto titulu osvobozeny od DPH.
Popis problému
ZDPH neobsahuje vlastní definici pojištění ani služeb souvisejících s pojištěním poskytovaných osobami zprostředkovávajícími pojištění. Stejně tak není obsažena definice pojišťovací činnosti ani ve Směrnici1), která v čl. 135 odst. 1 písm. a) pouze stanoví, že členské státy osvobodí od daně pojišťovací činnost včetně souvisejících služeb poskytovaných pojišťovacími makléři a pojišťovacími agenty.
Pro interpretaci ZDPH lze podpůrně použít stanovisko Generálního finančního ředitelství2), které se zabývá rozsahem definice služeb souvisejících s pojištěním dle § 55 ZDPH pro účely osvobození od daně. Z tohoto stanoviska vyplývá, že k výkladu uvedené definice je nutno přistoupit ve světle judikatury SDEU, nikoliv odkazem na vnitrostátní úpravu v oblasti pojištění a jeho zprostředkování, neboť pojmy práva společenství je třeba vykládat jednotně, včetně pojmů týkajících se osvobození od DPH (viz též bod 14 rozhodnutí SDEU C-68/92 Komise vs. Francie, bod 23 rozhodnutí C-240/99 Skandia, bod 25 rozhodnutí C-472/03 Arthur Andersen).
Podle výkladu GFŘ služby související s pojištěním, na které se vztahuje osvobození od DPH, svým obsahem odpovídají činnostem spočívajícím ve zprostředkovatelské činnosti v pojišťovnictví ve smyslu zákona č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí. Podle § 3 písm. a) zákona č. 38/2004 Sb., se zprostředkovatelskou činností rozumí:
-
předkládání návrhů na uzavření pojistných smluv nebo zajišťovacích smluv,
-
provádění přípravných prací směřujících k uzavření pojistných nebo zajišťovacích smluv,