355/18.01.12 - K uplatnění sazby daně podle Přílohy č.2 zákona o DPH u služeb spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců.

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Povr, Ladislav Vydáno:
Daň z přidané hodnoty
355/18.01.12 K uplatnění sazby daně podle Přílohy č. 2 zákona o DPH u služeb spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců
Předkládá: Ing. Mgr. Ladislav Povr, daňový poradce č. osv. 3997
1. Úvod, popis problému
Cílem tohoto příspěvku je přispět ke vyjasnění výkladu v případě, kdy sníženou sazbu daně u služeb, zařazených pod číselným kódem 90 klasifikace produkce CZ-CPA platné od 1.1.2008 a odpovídajících výslovně uvedenému slovnímu popisu k tomuto kódu v textové části Přílohy č. 2, který je: „Služby spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců, pokud se nejedná o poskytnutí oprávnění k výkonu práva dílo užít a mimo služby nezávislých novinářů, nezávislých modelů a modelek.“, uplatňuje právnická osoba – zaměstnavatel výkonného umělce.
V důvodové zprávě je k této položce Přílohy č. 2 uvedeno: „Pod položkou CZ-CPA 90 je použit slovní popis „Služby spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců atd.“, kde mimo výslovně uvedených umělců spadají např. herci, zpěváci, tanečníci, kreslíři, malíři, rytci atd. Výčet výkonných umělců je v souladu se Sdělením Ministerstva zahraničních věcí č. 48/2002 Sb. m. s. a s Vyhláškou ministra zahraničních věcí č. 133/1980 Sb.
Výkonným umělcem se podle ustanovení zákona č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), v platném znění (dále jen „autorský zákon“) rozumí fyzická osoba, která výkon vytvořila.
Výkonný umělec však může svůj výkon poskytnout osobně, ve skupině6) nebo prostřednictvím svého zaměstnavatele – právnické osoby. Možnost poskytovat služby výkonného umělce jako „zaměstnan