497/22.03.17 - Daňová uznatelost daně sražené v zahraničí nad rámec smlouvy o zamezení dvojího zdanění

Koordinační výbor / KV GFŘ; Komora daňových poradců (KDP); Švalbach, Martin; Hájek, Jan; Machek, Stanislav; Vacík, Luděk; Novotný, Radek Vydáno:
497/22.03.17 Daňová uznatelost daně sražené v zahraničí nad rámec smlouvy o zamezení dvojího zdanění
JUDr.
Stanislav
Machek,
daňový poradce, č. osvědčení 3989
Mgr.
Martin
Švalbach,
M.A., LL.M.,
daňový poradce, č. osvědčení 1877
Ing.
Luděk
Vacík,
daňový poradce, č. osvědčení 2266
Ing. Bc.
Jan
Hájek,
MBA, DiS
daňový poradce, č. osvědčení 4503
Ing.
Radek
Novotný
daňový poradce, č. osvědčení 2986
1. ÚVOD
V praxi nejsou sjednoceny názory na daňovou uznatelnost daně sražené v zahraničí nad rámec smlouvy o zamezení dvojího zdanění. Tento příspěvek má za cíl sjednotit odborné názory tím způsobem, že výše uvedené náklady lze považovat za náklady na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů za podmínek dále uvedených.
2. POPIS SITUACE
V souladu s ustanovením § 24 odst. 2 písm. ch) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP”), je možné uplatnit jako daňově uznatelný náklad daň z příjmů zaplacenou v zahraničí, a to pouze v rozsahu, v jakém nebyla započtena na daňovou povinnost v tuzemsku podle § 38f ZDP.
V praxi se často stává, že zahraniční plátce daně při výplatě, poukázání nebo připsání úhrady ve prospěch poplatníka (českého daňového rezidenta) srazí daň z příjmů vyšší, než umožňuje příslušná smlouva o zamezení dvojího zdanění, např. z následujících důvodů:
-