Nový zákon o účetnictví: Cíle a zásady účetního výkaznictví

Návrh zákona o účetnictví definuje prvky účetního výkaznictví. Tyto definice se v některých aspektech liší od definic v současném zákonu o účetnictví.

Důvodem pro tuto změnu je jednak potřeba dodržet požadavek bezrozpornosti právního řádu a jednotu terminologie. Současný zákon o účetnictví používá některé pojmy, které se překrývají s pojmy používanými v jiných oblastech práva, avšak mají odlišný obsah. Například pojem „pohledávka“ v účetnictví znamená něco jiného než pojem „pohledávka“ v občanském právu.

Druhým důvodem pro změnu je potřeba odklonit se od právního chápání vlastnictví k ekonomickému. V účetnictví se za aktivum považuje ekonomický zdroj, který představuje očekávaný přínos v podobě budoucích peněžních toků nebo jiného ekonomického prospěchu. Toto chápání aktiv se liší od právního chápání vlastnictví, které se zaměřuje na právní vztah mezi vlastníkem a majetkem.

Poznámka autora: Jak je nám všem známo, svět je dynamický. V době, kdy jsem začal tyto příspěvky psát (prosinec 2023), měl jsem k dispozici materiály aktuální ve své době. Avšak dne 16. 1. 2024 se objevila verze materiálů, které jsou připraveny pro jednání vlády.