Obrat pro účely daně z přidané hodnoty

Vydáno: 18 minut čtení

Obrat může mít v různých oblastech financí odlišné vymezení. Pro účely daně z přidané hodnoty (dále jen „DPH“) je pak obrat vymezen speciálně ve smyslu pravidel DPH. Podle této definice pak některé tržby osoby povinné k dani vůbec nemusí vstupovat do částky obratu pro účely DPH. Výše obratu je pak důležitá pro povinnost zákonné registrace k DPH či ke zrušení registrace a hraje roli také pro případnou změnu zdaňovacího období.

Obrat pro účely daně z přidané hodnoty
Mgr. Ing.
Alena
Wágner Dugová
 
Zákonné vymezení obratu pro účely DPH
Obrat pro účely DPH je v zákoně č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“), vymezen v ustanovení § 4a zákona o DPH jako souhrn úplat bez daně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku, pokud jde o úplaty za zdanitelné plnění, plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně nebo plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54–56a zákona o DPH (jedná se tedy o finanční činnosti, penzijní činnosti, pojišťovací činnosti, dodání nemovité věci a nájem nemovité věci), jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně. Do obratu se pak nezahrnuje úplata za dodání nebo poskytnutí dlouhodobého majetku, pokud není toto uskutečněné plnění nedílnou součástí obvyklé ekonomické činnosti osoby povinné k dani.
Toto dosti stručné ustanovení a definice obratu přitom v praxi může představovat poměrně zásadní výkladové nejasnosti. Například může být sporné, zda je daná aktivita daňového subjektu vůbec ekonomickou činností ve smyslu DPH, nebo vzniká otázka kolem doplňkovosti a příležitostnosti vybraných osvobozených plnění.
Z textu obratu pro účely DPH pak vyplývá, že do obratu vstupují úplaty za uskutečněná plnění, což potvrzuje i důvodová zpráva k novele zákona o DPH účinné od roku 2009, podle které se jednotlivé úplaty zahrnují do obratu až ke dni uskutečnění plnění, a z pohledu stanovení výše obratu je tedy naprosto nedůležité, kdy bylo plnění zaplaceno (zda předem, nebo se zpožděním) nebo že nebylo zaplaceno vůbec (připomeňme, že má jít o úplaty, které osobě náleží, nikoli o částky, které jsou zaplaceny). Osoba povinná k dani při sledování obratu musí jednotlivé úplaty započítá