Elektronická fakturace

Vydáno: 15 minut čtení

Hlavním cílem tohoto příspěvku je charakterizovat proces elektronické fakturace v podmínkách české účetní legislativy a objasnit, jakými způsoby je možné tento typ fakturace realizovat tak, aby účetní jednotka celý proces uskutečnila s vynaložením co nejnižších nákladů při zachování maximální bezpečnosti jak z pohledu eliminace chybovosti v rámci celého fakturačního procesu, tak i z pohledu bezpečné archivace účetních záznamů. Je možné konstatovat, že elektronická fakturace je nedílnou součástí digitalizovaného účetnictví. Rozhodne-li se účetní jednotka vést digitální účetnictví, měla by implementovat elektronickou fakturaci (vystavení faktur obchodním partnerům / příjem faktur od obchodních partnerů v elektronické podobě) do svého podnikového prostředí. A obráceně platí, že pokud se účetní jednotka rozhodne pro elektronickou fakturaci, měla by zvážit přínosy digitálně vedeného účetnictví a v ideálním případě zdigitalizovat veškeré své procesy tak, aby mohla těžit z veškerých výhod, které jí digitálně vedené účetnictví s sebou přináší.

Elektronická fakturace
Ing.
Josef
Horák,
Ph.D.
 
Definice elektronické fakturace
Elektronickou fakturaci je možné charakterizovat jako proces, v rámci kterého účetní jednotka vystavuje své faktury v digitální podobě. Ty následně odesílá v elektronické formě například prostřednictvím e-mailu, datové schránky či automaticky v rámci příslušného modulu, který je součástí používaného podnikového informačního systému (ERP systému) či využívaného účetního softwaru. V rámci komplexního výčtu však nelze opomenout i možnost využívat specializované komerční portály, které umožňují vystavovat elektronické faktury prostřednictvím webového prohlížeče1).
Součástí elektronické fakturace je však i zajištění bezpečného uschování vystavených účetních záznamů tak, aby účetní jednotka byla schopna zajistit jejich čitelnost minimálně po dobu, která je stanovena v rámci aktuálně platné legislativy (více viz zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví).
Z pohledu elektronické fakturace je však žádoucí, aby daná účetní jednotka nejen
vystavovala faktury v digitální podobě
pro své odběratele, ale aby
současně i přijímala elektronické faktury od svých obchodních partnerů
. Jen tak může maximálně využít veškerých přínosů, které jsou spojeny s elektronickou fakturací.
Elektronická faktura může sloužit nejen jako faktura, ale dále může b&ya