Využití časové hodnoty peněz v účetnictví - dokončení

Vydáno: 6 minut čtení

V následujícím příspěvku Vám přinášíme dokončení článku z minulého čísla časopisu DHK č. 10/2023, ve kterém se věnujeme využití současné hodnoty v účetnictví.

 

Využití časové hodnoty peněz v účetnictví – dokončení
Prof. Ing.
Jiří
Strouhal,
Ph.D.
Amortizace
diskontu a prémie kuponového dluhopisu
Zatímco podle aktuálně platných českých pravidel amortizujeme diskonty a prémie kuponových dluhopisů lineárně po dobu držby dluhopisu, podle mezinárodního standardu IFRS 9, ale opět i dle návrhu nového zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, je třeba využít amortizaci na bázi výnosu do doby splatnosti neboli tzv. efektivní úrokové sazby dluhopisu. Jde o takovou míru výnosnosti, při níž se kupní cena dluhopisu (tedy pořizovací cena) rovná budoucím peněžním tokům z dluhopisu diskontovaným na současnou hodnotu.
aspigetpic?section=7&pictype=2&EagriUserAddr=0.0.0.0&Id=20885.jpg
kde: PC – pořizovací cena nakoupeného dluhopisu, K
i
– kupon v jednotlivých letech, JH – jmenovitá hodnota dluhopisu, YTM – výnos do doby splatnosti (yield-to-maturity).
V případě ideálního stavu pevně stanoveného kuponu tak známe levou stranu rovnice a čitatele jednotlivých zlomků, zatímco potřebujeme identifikovat výnos do doby splatnosti, prostřednictvím něhož jednotlivé výrazy diskontujeme. Jak je patrné, jedná se v podstatě o ručně neřešitelnou operaci. Proto z praktického pohledu využijeme pro řešení příkladů MS Excel, a to nástroj Hledání řešení.
PŘÍKLAD 4
Kuponový dluhopis s diskontem
Účetní jednotka nakoupila při primární emisi dne 1. 1. 20X1 čtyřletý kuponový dluhopis znějící na jmenovitou hodnotu 600 000 Kč za 520 000 Kč. Kupon z dluhopisu činí 10 %
p. a.
a je splatný vždy na konci období. Jakým způsobem účetní jednotka dluhopis zachytí?
Nejprve je třeba stanovit tzv. výnos do doby splatnosti neboli efektivní úrokovou sazbu dluhopisu. Ručně se tedy jedná o prakticky neřešitelný úkol, a proto využijeme k řešení nástrojů MS Excel. Zde využijeme funkci Data Citlivos