Stanovení místa plnění při poskytnutí služby podle § 10a až 10i zákona o dani z přidané hodnoty -1. část

Vydáno: 20 minut čtení

V článku je řešeno stanovení místa plnění při poskytnutí služby v případech uvedených v § 10a až 10i podle zákona o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH “). Jedná se o stanovení místa plnění při poskytnutí přepravy osob (§ 10a zákona o DPH ), při poskytnutí služby v oblasti kultury, umění, sportu, vědy, vzdělávání a zábavy (§ 10b zákona o DPH ), při poskytnutí stravovací služby (§ 10c zákona o DPH ), při poskytnutí nájmu dopravního prostředku (§ 10d zákona o DPH ), při poskytnutí služby zprostředkovatelem osobě nepovinné k dani (§ 10e), při poskytnutí služby přepravy zboží osobě nepovinné k dani (§ 10f zákona o DPH ), při poskytnutí služby přímo související s přepravou zboží a služby oceňování movité hmotné věci a práce na movité hmotné věci osobě nepovinné k dani (§ 10g zákona o DPH ), při poskytnutí služeb osobě nepovinné k dani do třetí země (§ 10h zákona o DPH ) a při poskytnutí telekomunikační služby, služby rozhlasového a televizního vysílání a elektronicky poskytované služby osobě nepovinné k dani (§ 10i zákona o DPH ).

Stanovení místa plnění při poskytnutí služby podle § 10a až 10i zákona o dani z přidané hodnoty –1. část
Ing.
Zdeněk
Kuneš
 
Místo plnění při poskytnutí přepravy osob (§ 10a, § 70)
Místem plnění při přepravě osob je podle § 10a zákona o DPH místo, kde se příslušný úsek přepravy uskutečňuje.
Takto se stanov í místo plnění jak u pravidelné přepravy osob, tak u nepravidelné přepravy osob.
 
Přeprava osob v tuzemsku
Přepravou osob v tuzemsku se rozumí přeprava osob, která začíná a končí v tuzemsku. V případě, že je poskytnuta přeprava osob v tuzemsku, jedná se o zdanitelné plnění, u kterého se uplatní daň v příslušné sazbě daně. Pokud se jedná o nepravidelnou přepravu osob, uplatní se základní sazba daně.
Příklad 1
Plátce uskutečňuje zájezdovou přepravu osob po zámcích v tuzemsku.
Místem plnění je tuzemsko. Jedná se o nepravidelnou přepravu osob, u které uplatní základní sazbu daně 21 %.
Druhá snížená sazba daně 10 % se podle přílohy č. 2a k zákonu o DPH uplatní při poskytnutí pozemní hromadné pravidelné dopravy cestujících a jejich zavazadel a osobní dopravy lyžařskými vleky nebo také při poskytnutí vodní hromadné pravidelné dopravy cestujících a jejich zavazadel. Jedná se také o dopravu cestujících pozemními i visutými dráhami.
Pravidelnou hromadnou dopravou osob se podle přílohy č. 2a k zákonu o DPH rozumí přeprava osob po stanovených trasách, kdy cestující nastupují a vystupují na předem určených zastávkách nebo místech podle předem stanovených jízdních řádů, schválených podle zákona o silniční dopravě o civilním letectví a o vnitrozemské plavbě.
Příklad 2
Plátce, uskutečňuje pravidelnou přepravu osob z Prahy do Liberce.
Místem plnění je tuzemsko. Pravidelná p