Daňově uznatelné výdaje při pronájmu nebytových prostor

Vydáno: 10 minut čtení

Spol. s r.o. má pronajaté nebytové prostory, ve kterých provozuje restauraci. V nájemní smlouvě je uvedeno: Nájemce je oprávněn provést stavební úpravy v předmětu nájmu dle své potřeby pouze po obdržení písemného souhlasu pronajímatele.... Veškeré písemně předem schválené stavební úpravy bude nájemce provádět vlastním nákladem a na vlastní riziko s tím, že po skončení nájemního vztah mu nepřísluší ze strany pronajímatele žádná úhrada, a to ani poměrné části vynaložených nákladů, kdy nájemce je povinen uvést předmět nájmu do původního stavu, pokud se účastníci nedohodnou jinak. Ustanovení § 2220 odst. 1 OZ o vyrovnání podle míry zhodnocení se tak nepoužije. Pokud nebudou stavební úpravy provedené nájemcem z předmětu nájmu po skončení nájmu odstraněny, stávají se majetkem pronajímatele bez jakékoliv náhrady. Nájemce se zavazuje hradit na vrub svých nákladů výdaje spojené s běžnou údržbou a provozem předmětu nájmu. 1. Nájemce provádí průběžně opravy (malování, oprava podlah, dveří, omítek ...). Za rok tyto výdaje činí v součtu asi 180 000 Kč. Pro nájemce jde o daňově uznatelný výdaj? Předpokládám, že ano, i když částka je vysoká. Předmět nájmu má asi 200 m2. 2. Nájemce s písemným souhlasem pronajímatele rekonstruuje WC. Po ukončení rekonstrukce bude částku odepisovat do nákladů a v případě ukončení nájmu neodepsaný zbytek do nákladů nedostane? Pronajímatel dle smlouvy technické zhodnocení zdaňovat nemusí? Je nájemní smlouva nadřazena nad občanský zákoník?

Daňově uznatelné výdaje při pronájmu nebytových prostor
Ing.
Martin
Děrgel
Odpověď
Ad 1.
Obecnou povinností pronajímatele je podle § 2205 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění p.p. přenechat najatou věc nájemci tak, aby ji mohl užívat k ujednanému (obvyklému) účelu a svým nákladem ji udržovat v tomto stavu... Opravy najaté věci tudíž ekonomicky
a priori
provádí pronajímatel. Nájemce je pouze povinen oznamovat potřebu oprav, nebo může opravu – se souhlasem vlastníka – provést přímo nájemce, a pak požadovat po pronajímateli náhradu účelně vynaložených nákladů, tuto částku si může započíst až do výše nájemného za jeden nebo několik měsíců – věcně se jedná o nepeněžitou formu úhrady nájemného a nikoli o opravu. Nájemce má obecně povinnost provádět jen běžnou údržbu věci, která je daňově uznatelným nákladem, a pro pronajímatele nejde o nepeněžní zdanitelný příjem – jeho majetek se „pouze“ udržuje a ne vylepšuje/zhodnocuje.
Tato obecná pravidla platí po