Daň silniční za zdaňovací období roku 2024

Vydáno: 16 minut čtení

Daň silniční je upravena zákonem č. 16/1993 Sb. , o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDSIL“). Jeho změny účinné od 1. 1. 2024 byly provedeny zákonem č. 432/2022 Sb. , kterým se mění zákon č. 56/2001 Sb. , o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla ), ve znění zákona č. 307/1999 Sb. , ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, a zákonem č. 349/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů.

 

Daň silniční za zdaňovací období roku 2024
Ing.
Karel
Janoušek
 
Novela upravuje
Tyto novely reagují zejména na zrušení vydávání Osvědčení o registraci silničního vozidla (tzv. velký technický průkaz), zdůrazňují a posilují vliv údajů zapsaných v registru silničních vozidel v České republice (dále jen „registr silničních vozidel“) a jejich změn v kalendářním měsíci. Poslední novela dále zpřesnila ustanovení upravující předmět daně a osvobození od daně, pozměnila postup zjištění poplatníka při prodeji vozidla, změně jeho provozovatele či uživatele, upřesnila postup při výpočtu dílčí daně za vozidlo a upravila některé administrativní postupy.
Ke správnému uplatnění daně silniční je nezbytná nejen znalost ZDSIL, ale také zejména zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 56/2001 Sb.“), který upravuje např. oblast evidence vozidel, rozdělení vozidel do druhů a kategorií, státních poznávacích značek (registračních značek), registru silničních vozidel a dokladů o vozidlech, ale i znalost dalších předpisů, jako jsou např. vyhláška č. 153/2023 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, vyhláška č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel, ve znění pozdějších předpisů, a dalších předpisů, jež se týkají vozidel a přímo anebo nepřímo se tak týkají také daně silniční. Potřebná je také znalost nebo alespoň povědomí o existenci některých směrnic EU, zejména směrnice Evropského parlament